Proč si princ Charles vybral k návštěvě Hostětín? Kvůli ekologii

Hostětín - Jedním z míst, která si princ Charles vybral pro svoji návštěvu ČR je i víska na moravsko-slovenském pomezí Hostětín. Důvodem zájmu britského následníka o tuto malou obec jsou jeho ekologické projekty udržitelného rozvoje, kterých ve vesnici funguje hned několik. Obyvatelé zapadlé vesnice jsou z jeho návštěvy nadšení a několik dní se intenzivně na vzácnou návštěvu připravovali.

V Hostětíně na úpatí Bílých Karpat žije jen 240 obyvatel, ale pyšní se přídomkem jedné z nejekologičtějších obcí u nás. Z jednoho jejího konce lze na druhý přejít za malou chvíli. Téměř na každém domě podél návsi je vysoká koncentrace solárních panelů. Také lampy veřejného osvětlení vypadají trochu jinak než ty klasické. Na rozdíl od běžných fungují úsporně. Svou odhodlanou podporou udržitelného rozvoje je vesnice natolik jedinečná, že se jí už za pár dnů dostane vzácné návštěvy v podobě prince Charlese.

„Je to pro nás velká pocta a dá se říct, že je to pro nás návštěva století,“ říká Robert Janota, starosta Hostětína. Přestože princ Charles v obci stráví přibližně dvě hodiny, místní mu chtějí ukázat co nejvíc z projektů, díky kterým si zasloužili ekologické přívlastky. „V naší obci je ekologických projektů několik, jeden z prvních a zároveň nejdůležitější je kořenová čistička odpadních vod. Dalším zase obecní výtopna na biomasu,“ vyjmenovává projekty starosta. Právě u ní následníka královského trůnu přivítají - slivovicí a koláčky, jak velí lokální tradice.

Reportáž Petra Kotrly (zdroj: ČT24)

V kotli výtopny na biomasu začali spalovat štěpku v roce 2000 a za deset let provozu už jsou místní přesvědčení, že tento ekologický krok byl správný. „Pro naše obyvatele je nejdůležitější čistý vzduch, snížení prašnosti a taky ekonomická situace, a biomasa je navíc levnější než plyn,“ dodává Janota.

Vše nastartovala spolupráce s ekologickým institutem Veronica

Všechno „ekologické“ začalo v Hostětíně už v polovině devadesátých let. S prvními návrhy udržitelného fungování vesnice tehdy přišel jeden z rodáků a někdejší pracovník Ekologického institutu Veronica a dnešní ředitel nadace partnerství Miroslav Kundrata. Ten „Veronicu“ do Hostětína přivedl a přesvědčil místní osvícence, že žít ekologicky má smysl. „Čističku odpadních vod jsme postavili v roce 1996. Byl to zároveň první projekt, kterým začala spolupráce neziskové organizace Veronica a obce Hostětín,“ popisuje Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín.

Od poloviny devadesátých let se tak díky podpoře ekologického institutu v obci využívají místní zdroje a technologie šetrné k životnímu prostředí. „Ono to někdy zní tak nadneseně, ekologická vesnice. My se to spíš snažíme vnímat tak, že by obec měla být v budoucnu jednou z mnoha, že by to tak mělo vypadat všude. A o to se snažíme,“ říká Tesařová.

Od roku 2006 se navíc o zelenou osvětu a šíření hostětínských úspěchů na environmentálním poli mohou snažit v prostorách pasivního domu, sídla ekologického Centra Veronica. „Už tři roky v něm provozujeme vzdělávání. Byla to první budova v pasivním standardu v České republice,“ dodává Tesařová. Dům se může chlubit nadstandardní izolací ze silné vrstvy slámy, vzduchotěsností, řízeným větráním neboli rekuperací a dalšími vlastnostmi. „Pasivní dům se jmenuje pasivní proto, že spoléhá na pasivní zisky energie, to jsou ty, které vstupují okny, tedy sluneční energie, a potom je to i energie z lidí a spotřebičů,“ pokračuje Tesařová. Samozřejmě i sem zavítá během svých pochůzek princ Charles.

Princ ochutná místní biomošt

Britský následník trůnu se seznámí s fungováním šetrného veřejného osvětlení nebo místní fotovoltaickou elektrárnou. Ochutná známý hostětínský biomošt, který se v obecní moštárně vyrábí od roku 2000 z produktů místních ekologických zemědělců. A k tomu všemu si projde historickou sušírnou ovoce. „Sušírna ovoce, která je napojená na moštárnu, je jednou z nejstarších staveb v Hostětíně a jednou z posledních, které se dochovaly. Máme ji za takový památník toho, jak se dřív ovoce zpracovávalo,“ vypráví Radim Machů, který se stará o provoz moštárny.

Pak už prince Charlese bude čekat jen jediná milá pozornost. Zasadí strom na počest své návštěvy a zapíše se do pamětní knihy. K místním, kteří si na setkání s následníkem britského trůnu vzali volno z práce, přibudou i jejich známí z okolních vesnic. „Myslím si, že pro obyvatele Hostětína je to velká čest a moc se na to těší. A taky doufají, že prince uvidí a dostanou se k němu,“ dodala místostarostka Alena Kučerová.

  • Hostětín autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150863.jpg
  • Hostětín autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150859.jpg
  • Hostětín autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150862.jpg