Charles převzal medaili, diskutoval i obdivoval ekologii venkova

Hostětín (Uherskobrodsko) – Třetím dnem pokračuje program návštěvy britského korunního prince Charlese a jeho choti Camilly v České republice. Oba manželé se dnes ve svých plánech rozdělili. Princ krátce po 12:00 dorazil do ekologicky zaměřené vesnice Hostětín na východní Moravě, kde se seznamoval s projekty i místním folklorem. Odpoledne navštívil Masarykovu univerzitu v Brně. Zde převzal univerzitní medaili a diskutoval se studenty. Již ráno se krátce sešel s premiérem Janem Fischerem. Vévodkyně zůstala po celý den v Praze, kde se krátce po nedávné návštěvě kambodžského krále také podívala do baletní přípravky Národního divadla. Camilla, která je velmi aktivní v charitě, navštívila také pražské středisko, kde se cvičí psi pro nevidomé.

Český předseda vlády s britským následníkem trůnu krátce pohovořil v jednom ze salonků Lichtenštejnského paláce na pražské Kampě, kde Charles spolu s Camillou až do úterý bydlí. Fischer s Charlesem během vzájemné diskuze probírali působení iniciativ a jejich roli ve společnosti. Zmínili také životní prostředí a jeho reflektování v českých médiích. Schůzky se zúčastnil také velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský.

Princ Charles je velkým nadšencem do moderních technologií, které přispívají k ekologickému způsobu života. Proto je jednou z jeho zastávek ekologická vesnice Hostětín na Uherskohradišťsku a nevynechal ani moravskou metropoli. 

Obec Hostětín leží na úpatí Bílých Karpat a žije v ní jen 240 obyvatel. Téměř na každém domě podél návsi je vysoká koncentrace solárních panelů a veřejné osvětlení funguje úsporně. 

V kotli výtopny na biomasu začali spalovat štěpku v roce 2000 a za deset let provozu už jsou místní přesvědčení, že tento ekologický krok byl správný. „Pro naše obyvatele je nejdůležitější čistý vzduch, snížení prašnosti a také ekonomická situace - a biomasa je navíc levnější než plyn,“ dodává Janota.

Všechno „ekologické“ začalo v Hostětíně už v polovině devadesátých let. S prvními návrhy tehdy přišel jeden z rodáků, někdejší pracovník Ekologického institutu Veronica a dnešní ředitel nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Ten „Veronicu“ do Hostětína přivedl a přesvědčil místní, že žít ekologicky má smysl. 

Britský následník trůnu se seznamoval s fungováním šetrného veřejného osvětlení nebo místní fotovoltaickou elektrárnou. Ochutnal známý hostětínský biomošt, který se v obecní moštárně vyrábí od roku 2000 z produktů místních ekologických zemědělců, a prošel si i historickou sušírnou ovoce nebo poseděl v pasivním domě, kde se zúčastnil diskuze se zastánci ekologických projektů. Na návsi zasadil za potlesku přihlížejících nový strom a prohlédl si i výrobky řemeslníků. Na vzácnou návštěvu se místní připravovali celý víkend, pekly se místní tradiční koláče nebo pečlivě vybírala slivovice, kterou Charles při jarmarku na návsi ochutná. Do vesnice přijel krátce po poledni a zdržel se zhruba na 2 hodiny.

Mluvčí prince z Walesu Paddy Harverson novinářů řekl, že Hostětín jako jeden z cílů návštěvy prince Charlese navrhlo a vybralo britské velvyslanectví v Praze. „Princ byl velmi rád, že si může všechny ekologické aktivity prohlédnout zblízka. Zatím jsme měli velmi příjemnou cestu. Přijetí lidí bylo velmi vstřícné,“ podotkl mluvčí.

Ve vesnici probíhala mimořádná bezpečnostní opatření. Už od 8:00 byly uzavřeny všechny příjezdové cesty s výjimkou pro místní obyvatele a jejich příbuzné, kteří se předem nahlásili. Do obce dnes mělo zavítat asi 1 500 lidí. Veřejnost se přepravovala pouze autobusovou kyvadlovou dopravou nebo pěšky. Omezení trvalo zhruba do 14:00.

Odpoledne se Charles v Brně podíval do nového kampusu Masarykovy univerzity. Limuzína doprovázená policejním kordonem dorazila do areálu školy před 15:30, zde byl princ přivítán jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a primátorem Brna Romanem Onderkou. Při diskuzi se studenty a vědci se Charles se zájmem informoval o univerzitním výzkumu toxických látek v prostředí, patentované metodě na likvidaci yperitu nebo dojmech z nedávné výpravy brněnských vědců na Antarktidu.

Princ měl také převzít Velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity. Škola tak chtěla ocenit jeho zájem o životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj i činnost v charitě.

Vévodkyně z Cornwallu trávila dnešek soukromým programem v hlavním městě. Kolem poledne zavítala do Střediska pro výcvik vodicích psů, kde ji provázela hraběnka Mathilda Nostitzová. Camilla se tak seznámila se zaměstnanci střediska, zakoupila si drobné suvenýry a zavítala na místní veterinářské oddělení. Zhlédla také vystoupení nevidomých v doprovodu vycvičených psů. V Británii se vévodkyně angažuje v charitativní činnosti na podporu lidí s podobnou vadou.

Sama vlastní dva psy a pravidelně se s čtyřnohými miláčky setkávala také při tradičních ostrovních honech na lišku. Ty však britský parlament zakázal v roce 2005. Chov psy v královské rodině stále patří k bontonu, stejně jako návštěvy charitativních a kulturních institucí. Vévodkyně z Cornwallu tak odpoledne zavítala i do baletní přípravky Národního divadla.

Princ z Walesu a vévodkyně z Cornwallu zakončili třetí den svého pobytu v Česku oficiální recepcí na britském velvyslanectví. Zítra se pak těsně před koncem čtyřdenní návštěvy oba členové královské rodiny setkají s exprezidentem Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar.