Princ Charles dorazil do Prahy

Praha - Nejdříve navštívil Polsko a Maďarsko, dnes přiletěl britský princ Charles do Prahy. Spolu se svou ženou, vévodkyní z Cornwallu, stráví v Česku čtyři dny. Na návštěvě České republiky je princ Charles popáté; z jeho čtyř předchozích návštěv byly dvě ještě za bývalého Československa. Vévodkyně z Cornwallu byla ještě jako Camilla Parkerová-Bowlesová před lety v Praze jednou soukromě, oficiálně bude v ČR poprvé. Návštěva je zčásti inspirována 20. výročím pádu komunismu. Podle princovy kanceláře v Clarence House by měla oslavit svobodu ve středoevropských zemích a jejich vztahy s EU a Británií. Princ Charles se v sobotu s chotí Camillou na slavnostní večeři sešli s českými politiky a osobnostmi. Klaus v přípitku varoval před novým kolektivismem.

Po setkání s prezidentem si Charles a Camilla v doprovodu Klausové prohlédli historické prostory Hradu. Asi čtvrt hodiny se zdrželi ve Vladislavském sále, kde obdivovali také kopii českých korunovačních klenotů. „Zajímali se nejen o minulost a krásné prostory, ale i o to, jak se to tady změnilo po roce 1989. Samozřejmě jsme se dotkli všech možných témat - i rodiny,“ řekla po setkání novinářům manželka českého prezidenta. Charles podle ní českou metropoli a Pražský hrad dobře zná, takže návštěva sídla českých králů byla novinkou spíše pro Camillu. Klausová zdůraznila, že britský pár se chová velmi přátelsky a má upřímný zájem o českou historii.

Následně Charles s Camillou zamířili do kostela sv. Cyrila a Metoděje. Pár si prohlédl také památník hrdinů heydrichiády, který je součástí kostela. Princ pak promluvil i pár slov s českými veterány sloužícími za druhé světové války v Británii. Britského následníka trůnu s manželkou uvítal u kostela ministr obrany Martin Barták. Za doprovodu chrámového sboru se pak hosté spolu s děkanem katedrály Jaroslavem Šuvarským vydali na prohlídku místa.

Večer jejich kroky vedly zpátky na Hrad na večeři s Klausem, kde členové královské rodiny ochutnali česká jídla. „Doufám, že budu sedět vedle Jeho královské Výsosti a že bude stejně šarmantní, pohotový a vtipný jako při tom krátkém setkání teď,“ vyjádřila své očekávání Klausová. Ke slavnostní tabuli s následníkem britského trůnu usedly desítky vybraných hostů, mezi nimi bývalý prezident Václav Havel, premiér Jan Fischer či nový pražský arcibiskup Dominik Duka.

Český prezident varoval před novým kolektivismem

Klaus ve slavnostním přípitku mimo jiné ocenil, že se Británie stejně jako ČR staví rezervovaně k předávání dalších pravomocí Evropské unii. V duchu britské politické tradice je podle něj i dnes nutné bránit svobodu občanů před novým kolektivismem. „Jsem přesvědčen, že právě dnes, možná ještě více než kdykoli předtím, před námi stojí úkol bránit lidskou, občanskou a hospodářskou svobodu před novými snahami o jejich potlačování, tentokrát ve jménu nových kolektivistických ideologií a ismů,“ řekl prezident.

Poukázal i na to, že se s Charlesem rozchází v názoru na globální oteplování a ekologická hnutí. Jeho pohled prý respektuje, žádná doktrína ani environmentalismus by ale prý neměla vést k omezování svobod, které právě Británie tradičně hájila.

V neděli se královský pár podívá opět do kostela, tentokrát navštíví chrám sv. Klimenta. Večer ve Stavovském divadle zhlédnou Mozartovu slavnou operu Don Giovanni.

Pondělí má princ Charles strávit na Moravě. Nejprve zavítá do ekologické obce Hostětín v Bílých Karpatech. V Hostětíně bude pro Charlese, známého příznivce ekologie, připravena prohlídka výtopny na biomasu, exkurze do kořenové čistírny odpadních vod a návštěva jednoho z místních pasivních nízkoenergetických domů.

Odpoledne odjede Charles do Brna na Masarykovu univerzitu, kde se zúčastní diskuse se studenty. Princ Charles v Brně převezme medaili od Masarykovy univerzity. Držiteli Velké zlaté medaile Masarykovy univerzity jsou především významní státníci, například bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová nebo někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski.

„Princ z Walesu významně přispěl k rozvoji dialogu mezi různými náboženstvími a soustavně podporuje charitativní aktivity zaměřené na zmírňování závažných sociálních problémů. Svým veřejným angažmá se významně zasadil i o prosazování humanitních a demokratických ideálů,“ vysvětluje mluvčí školy Tereza Fojtová.

Camilla v pondělí zůstane v Praze a zavítá do střediska výcviku vodicích psů a odpoledne věnuje návštěvě baletní školy Národního divadla, kde se podívá na trénink baletní přípravy.

Úterý je určeno ke schůzce s manželi Havlovými. Poté zamíří prezidentský pár do pražské English College, kde má Charles diskutovat se studenty a dále odhalit pamětní desku. Poté delegace zamíří na letiště a odletí zpět do Velké Británie.

Charles přispěl na opravu zahrad pod Pražským hradem

Podle představitele princovy kanceláře má Charles Českou republiku rád, rád ji navštěvuje a těší se, že se dostane i z hlavního města do venkovských oblastí. Tento představitel také připomněl princovy dobré vztahy s exprezidentem Václavem Havlem i to, že přispěl na opravu Pálffyho a Ledeburské zahrady pod Pražským hradem.

Charles, princ z Walesu

Charles se začátkem roku 2008 stal nejstarším princem z Walesu v britské historii. Stejně jako předcházejících 21 princů z Walesu, tedy následníků trůnu, se musel rozhodnout, čemu se bude v této pozici věnovat. Nikde není napsáno, co má dělat, tvrdí představitelé Clarence House. Kdyby chtěl trávit čas na jachtě, tak to prý může klidně udělat. Charles se ale zjevně rozhodl pro jinou cestu a do značné míry proměnil nepříliš vlivnou funkci prince z Walesu, která bývá přirovnávána k postavení amerického viceprezidenta.