Nejdůležitější je zabývat se energetikou a Ukrajinou, shodli se Fiala s von der Leyenovou

Brífink po zasedání vlády a Evropské komise (zdroj: ČT24)

Předsednictví v Radě Evropské unie přešlo na půl roku na Česko. Na slavnostní zahájení do Litomyšle po poledni dorazili čeští ministři včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a před jednou odpoledne také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová následovaná dalšími komisaři. Potom začalo společné jednání české vlády a Komise. Fiala očekává, že následujících šest měsíců bude těžkých, za zásadní považuje zajištění dostupné energie a pomoc Ukrajině.

Petr Fiala po úvodních jednáních české vlády a eurokomisařů podotkl, že české předsednictví chce navázat „na dobrou práci francouzského předsednictví v Radě“. To se podle něj muselo vyrovnat s neočekávanou situací v podobě ruské invaze na Ukrajinu. Ocenil, že dokázalo udržet jednotu členských států v podpoře Ukrajiny a sankcích.

V době, kdy přechází předsednictví na Česko, válka stále pokračuje a Fiala považuje její ukončení a obnovu Ukrajiny za „klíč k řešení problému, které dnes Evropskou unii trápí“.

„Pomyslně přebíráme štafetu. Leží před námi nelehký úkol a nelehké výzvy, ale jsme si vědomi toho, že je musíme zvládnout. Je společnou ambicí, abychom vyšli zase o něco silnější,“ řekl. Kromě války na Ukrajině považuje za zásadní oblast energetiku – vysoké ceny energií i jejich dostupnost. „Energetická politika je příklad oblasti, ve které má EU postupovat společně a koordinovaně. Jedině když to budeme dělat, máme šanci krizi vyřešit,“ prohlásil Fiala.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová rovněž považuje za nejdůležitější témata situaci na Ukrajině a energetiku. Věří, že „jednoho dne si řekneme, že díky úspěchu českého předsednictví jsme překonali tuto obtížnou chvíli“. Zmínila se o připravovaném balíčku REPowerEU a potřebu najít shodu mezi Komisí, Evropskou radou a Evropským parlamentem.

Petr Fiala a Ursula von der Leyenová odpoledne jednali v rodném bytě Bedřicha Smetany
Zdroj: David Taneček/ČTK

Balíček předpokládá, že EU použije 300 miliard eur (7,4 bilionu korun) jednak na investice do obnovitelných zdrojů, jednak k přizpůsobení infrastruktury dodávkám zemního plynu či LNG z nových zdrojů. „Energetická bezpečnost je důležitá pro vás (Česko) i celou Evropu,“ konstatovala von der Leyenová. Zmínila se ale také o potřebě nouzových scénářů.

České předsednictví by také chtělo posunout kupředu otázku rozšíření Evropské unie například o země západního Balkánu, řekl Fiala. V zájmu všech je podle jeho slov stabilní Balkán. „Evropská unie nemůže hledět jen na východ nebo na jih. Musí se dívat všemi směry, jen tak bude silnější a úspěšnější,“ prohlásil český premiér.

Podle šéfky Komise je ale rychlost přístupového procesu v rukou kandidátských zemí. Von der Leyenová zmínila, že EU investuje do regionu západního Balkánu peníze na projekty, které země samy navrhují.

Události: Česko se ujalo evropského předsednictví (zdroj: ČT24)

Zvládneme to, ujistil Fiala

Oba politici hovořili o potřebě dobré spolupráce mezi předsedající zemí Evropské rady a Evropskou komisí. „Pro úspěšné předsednictví je dobrá spolupráce s Komisí klíčová. Je to Komise, která předkládá návrhy legislativy, dohlíží na společné projekty,“ upozornil Fiala. Von der Leyenová avizovala, že obě strany společně připraví nouzové plány pro sdílení energetických surovin pro případ omezení dodávek z Ruska.

Zdůraznila také, že heslo českého předsednictví, které v angličtině zní „Europe as a task: rethink, rebuild, repower“ (oproti kratší české verzi „Evropa jako úkol“), často souzní s plány Komise.

Před večerním Koncertem pro Evropu Fiala pogratuloval francouzským kolegům k úspěšným šesti měsícům v čele EU. „Pevně věřím, že Česko naváže na francouzské úspěchy a dostojí svým závazkům ve prospěch Evropy a jejích občanů. Nacházíme se v jednom z nejtěžších období posledních desetiletí, ale jsem přesvědčen, že tak, jako jsme zvládli minulé krize, dovedeme si poradit i se současnými problémy,“ řekl Fiala.

„Česko vždy inspirovalo zbytek Evropy příběhy odvahy,“ řekla von der Leyenová. Připomněla prvního českého prezidenta Václava Havla, který byl podle ní morální inspirací pro Čechy i všechny Evropany. Hrdiny dneška jsou české rodiny, které nabídly své domovy ukrajinským uprchlíkům před válkou, podotkla. Celá Evropa teď spoléhá na české předsednictví a věří, že EU provede obtížnými úkoly, dodala.

Litomyšlské zahájení zkomplikovalo počasí

Na litomyšlský zámek se začali politici sjíždět kolem pátečního poledne. Zprvu přicházeli členové české vlády, většina z nich pod deštníky v barvách českého předsednictví, neboť východní Čechy skrápěl déšť.

Deštník potřebovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která přijela kolem jedné hodiny z pardubického letiště autem s předstihem před dalšími eurokomisaři, kteří cestovali autobusem. Přivítal ji premiér Fiala a von der Leyenová se pozdravila s lidmi před zámkem. Část přihlížejících vítala ji i další komisaře a přicházející ministry potleskem, slyšet byl ale i pískot.

Ursula von der Leyenová při vystupování z letadla v Pardubicích
Zdroj: ČT24

Komisaři dorazili se zpožděním, vynechali tak plánované zastavení v zámecké zahradě, proto včas začal společný pracovní oběd českých ministrů a evropských komisařů v litomyšlském zámeckém pivovaru. Po něm následovala bilaterální jednání.

Slavnostní zahájení českého předsednictví zakončí večer koncert České filharmonie, kterého se zúčastní politické špičky Česka i Evropské unie. Na jeho začátku ještě promluví premiér Fiala i předsedkyně Komise von der Leyenová.