Důchody vzrostou od června i od září, ne všem se ale zvednou stejně

Události: Růst důchodů (zdroj: ČT24)

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září kvůli vysoké inflaci znovu mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun. Zhruba polovina starobních penzistů ale na tuto částku nedosáhne. Lidé s podprůměrnými důchody dostanou méně.

Například člověk s penzí 10 tisíc korun získá od září navíc přes tři sta korun. U dvacetitisícového důchodu bude ale růst o víc než osm stovek. K tomuto rozdílu mají výhrady opoziční politici. Navzdory zákonu by buď přidali všem stejně, nebo navrhují každému vyplatit ještě jednorázový příspěvek.

Stejným způsobem, tedy podle principu čím vyšší důchody, tím vyšší přidání, vzrostou důchody už od 1. června. Průměrná výše penze se zvedne o 1017 korun. Člověk s penzí deset tisíc měsíčně dostane navíc pět set korun. Dvacetitisícová penze ale stoupne o víc než třináct set.

Důchody od června 2022
Zdroj: ČT24

Platí totiž jednoduchá rovnice: čím vyšší důchod, tím vyšší přidání. Třeba důchodce s penzí 11 tisíci dostane od září navíc 370 korun měsíčně, člověk s důchodem 15 tisíc získá necelých šest set korun a penzista s důchodem 21 tisíc si polepší o téměř devět set korun. 

Zvýšení důchodů od září 2022
Zdroj: ČT24

Pře o zásluhový princip

Politici stran vládní koalice tento princip hájí. „Je to ten nejspravedlivější možný princip a my ho chceme určitě zachovávat,“ říká například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

I ve vládní koalici se ale najdou hlasy, které volají po revizi tohoto způsobu výpočtu výše důchodu. „Myslím si, že ten systém by se dal hledat spravedlivěji, abychom přidávali těm nízkopříjmovým nejvíce,“ říká třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Zvýšení důchodů
Zdroj: ČT24

Způsob, jakým chce vláda zvýšit důchody, kritizuje hlavně sněmovní opozice. „Zásluhové přidávání je špatně. My prosazujeme princip, že by se mělo přidávat všem stejně,“ tvrdí například předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. 

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová zase navrhuje dát všem důchodcům stejný jednorázový příspěvek. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připouští, že ani trojí letošní zvýšení důchodů všem penzistům vysokou inflaci nevynahradí. To se týká hlavně lidí, kteří mají podprůměrné důchody.

Průměrný starobní důchod
Zdroj: ČT24

„Tam je ale samozřejmě možné využívat podpory v rámci státní sociální podpory nebo v rámci hmotné nouze,“ dodává Jurečka. 

Česká vláda plánuje další zvýšení důchodů od 1. ledna roku 2023. O tom, jak přesně penze vzrostou, rozhodne ještě další růst inflace v příštích měsících.