Podpořit Ukrajinu letadly a tanky je naprosto legitimní, řekla v Praze Trussová

Brífink po jednání ministra zahraničí Lipavského s jeho britským protějškem Trussovou (zdroj: ČT24)

Česko v pátek navštívila britská ministryně zahraničí Liz Trussová. S šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti) se shodla na potřebě další vojenské i politické podpory Ukrajiny a nutnosti pracovat na obnově napadené země. Společně hovořili také o budoucnosti NATO a o tom, jak podpořit úsilí Finska a Švédska ve vstupu do Aliance. Trussová se také zúčastnila vzpomínkové akce k 80. výročí operace Anthropoid.

Během setkání v Černínském paláci Lipavský s Trussovou jednali o další podpoře Ukrajiny, která se brání ruské invazi. „Česká republika zná nebezpečí appeasementu a kompromisů s agresory. Proto spolu souhlasíme, že musíme pokračovat v tlaku prostřednictvím sankcí a abychom podpořili statečný ukrajinský lid zbraněmi, které potřebuje,“ prohlásila Trussová.

„Dnes jsme se shodli, že je potřeba pokračovat v podpoře Ukrajiny, jak politicky, tak vojensky, podporovat její obranyschopnost a dále pracovat na obnově Ukrajiny,“ poznamenal šéf české diplomacie. Trussová ocenila to, že Česko na Ukrajinu poslalo tanky, podle dostupných informací šlo o typ T-72 a další těžkou bojovou techniku.

Lipavský i Trussová označili za nepravdivé informace německých médií, že se státy NATO neformálně dohodly neposkytovat Ukrajině určitá bojová vozidla pěchoty a tanky. Trussová naopak podporu Ukrajině považuje za legitimní. Její země například spolupracuje s Polskem na náhradách dodávek do země napadené Ruskem. O podobné kooperaci hovořila i s Lipavským.

Budoucnost NATO

Trussová má za důležité vytvořit také „Marshallův plán“ na poválečnou obnovu Ukrajiny. Podle ministryně je též nutné chránit okraje Evropy včetně Balkánu. Diplomaté podepsali i memorandum, jehož cílem je prohloubit diplomatickou spolupráci Česka a Spojeného království.

Dokument podle Lipavského pojednává, „především o postupu vůči Rusku a Číně, naší vzájemné spolupráci v Severoatlantické alianci, ale také v oblasti lidských práv a svobody médií, protože všechny tyto oblasti jsou spolu neoddělitelně spojeny.“

Ministři hovořili též o budoucnosti NATO, obě země maximálně podporují snahy Finska a Švédska o vstup do Aliance. Šéfové diplomacií mluvili o tom, jak mohou podpořit úsilí skandinávských zemí, aby byl proces úspěšně dokončen do summitu NATO v Madridu na konci června. Lipavský se do obou zemí vydá příští týden.

Připomínka atentátu

Oba ministři se dopoledne zúčastnili také připomínkové akce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha z května roku 1942 v pražské Libni. Kromě Trussové programu přihlížel i slovenský ministr obrany Jaroslav Naď, který se sešel s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

Trussová vyjádřila hrdost nad tím, že českoslovenští parašutisté dostali výcvik ve Spojeném království. Po konci studené války podle ní převážil pocit, že svět se změnil, ale nynější ruská invaze na Ukrajině a snaha Kremlu zničit základní hodnoty civilizovaného světa ukazují, že je třeba být silní a ustupovat není namístě, řekla. „Musíme se inspirovat těmi, kteří pro svobodu obětovali vše,“ vzpomněla na události z 27. května 1942.

Naposledy Česko navštívil britský ministr zahraničí v září 2017, tehdy se s Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) setkal nynější britský premiér Boris Johnson.