Sněmovna souhlasí s prodloužením nouzového stavu do konce června

Nouzový stav vyhlášený kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny potrvá do konce června. Sněmovna umožnila vládě jeho prodloužení o 30 dní po skoro šestihodinové debatě. Proti bylo opoziční SPD, podle jeho šéfa Tomia Okamury ho vláda zneužívá k posilování své moci. ANO navrhovalo prodloužení pouze o čtrnáct dní. Dolní komora schválila pokračování nouzového stavu zejména hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozice žádost kabinetu až na jednoho z poslanců ANO nepodpořili.

Pro souhlas s prodloužením nouzového stavu do konce června zvedlo ruku 80 ze 141 přítomných poslanců. Pro byli zákonodárci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů a také Josef Bělica z ANO. Všichni poslanci SPD byli proti. 

O prodloužení nouzového stavu ještě musí rozhodnout vláda. Celkem nejspíš potrvá 119 dnů. Do července chce vláda prosadit takové úpravy zákonů ke zvládání migrační krize, aby už nebyl potřebný. 

Nouzový stav pro zvládání migrační vlny platí v Česku od 4. března. Koncem března sněmovna umožnila kabinetu jeho prodloužení o téměř dva měsíce do konce května po zhruba devítihodinové debatě. Vládní představitelé zdůrazňují, že nynější nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při koronavirové krizi nijak neomezuje české obyvatele.

Několikahodinová debata

Poslanci program schůze schválili velice rychle, vzápětí se k řečnickému pultu postavil premiér Petr Fiala (ODS), aby zdůvodnil žádost o prodloužení. Zmínil, že pokud dolní komora na návrh kabinetu kývne, bude se nouzový stav prodlužovat naposledy. Uznal, že během pandemie se tento nástroj stal strašákem, nyní navrhované prodloužení se podle Fialy ale nijak nedotkne českých občanů.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) následně řekl, že vláda nouzového stavu rozhodně nezneužívá k vypisování veřejných zakázek bez výběrových řízení. Ze všech resortů takto podle něj peníze vydalo jen vnitro, a to přibližně ve výši 82 milionů korun. Mimo jiné na nákup karimatek či spacích pytlů.

Předseda SPD Tomio Okamura ve svém projevu vládu tvrdě zkritizoval. Kabinet podle něj nouzový stav zneužívá, chce v něm posilovat svou moc na úkor moci zákonodárné a soudní. Vláda podle něj pomáhá i uprchlíkům z oblastí, kde se nebojuje, a není pravda, že by se krize nijak nedotkla českých občanů. „Vláda Petra Fialy z nás dělá užitečné idioty. My jsme o své pravdě přesvědčeni,“ uvedl mimo jiné ve svém projevu Okamura. Fialův kabinet je podle něj nekompetentní „vláda diletantů“, která do Česka láká z Ukrajiny ekonomické migranty.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová kabinet také zkritizovala, v řešení uprchlické krize podle ní selhává, chybí strategie. Opoziční politička naopak ocenila přístup krajů a hejtmanů. Vládní koalici také připomněla jedno z jejích předvolebních hesel, v němž slibovala, že v Česku už nebude jediný den nouzového stavu.

SPD bylo proti nouzovému stavu, ANO chtělo 14 dní

Okamura už před zahájením čtvrteční schůze dolní komory parlamentu avizoval, že jeho strana bude proti prodloužení, současnou situaci lze podle něj řešit nástroji standardní legislativy. Schillerová pro změnu řekla, že většina jejích kolegů souhlasí s protažením nouzového stavu o dva týdny a strana připravila pozměňovací návrh. Tento časový úsek by ovšem dle Rakušana nestačil k projednání novely nutné ke zvládnutí uprchlické krize.

Žádost vláda zdůvodnila mimo jiné tím, že úřady musí mít kvůli počtu příchozích nadále možnost činit kroky mimo běžné zákonné postupy. Bez nouzového stavu by úřady také nemohly ověřovat místo skutečného pobytu běženců, případně nastavit mechanismy jejich přemísťování.

Stát musí ve spolupráci s kraji rovněž dál zajišťovat ubytování pro část uprchlíků. Opatření vázaná na nouzový stav se podle zdůvodnění týkají třeba oprávnění k uzavírání smluv s poskytovateli a možnosti využívání prostor, které k bydlení běžně neslouží. Jiná opatření řeší sociální zabezpečení běženců a příspěvek na jejich ubytování v domácnostech.

Koncem března sněmovna umožnila kabinetu prodloužení stavu o téměř dva měsíce zhruba po devítihodinové debatě. Do července chce vláda prosadit takové úpravy zákonů, aby už nebyl potřebný.

Podle vlády se na nouzový stav váže i opatření k plnění zásobníků plynu

Ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve sněmovně řekli, že na nouzový stav se váže i mimořádné opatření k plnění zásobníků plynem. Brzy se má podle nich tato pravomoc dostat do zákona. Podle místopředsedy dolní komory z opozičního ANO, bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, jde o významný důvod pro prodloužení.

Opatřením před časem uložil ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) firmám plnění zásobníků. Před topnou sezonou mají být naplněny nejméně ze čtyř pětin, dosud to bylo aspoň 30 procent. Stát bude zároveň spolurozhodovat a kontrolovat, jakým způsobem a kdy se ze zásobníků bude plyn brát.

Brífink vládní koalice před mimořádnou schůzí sněmovny (zdroj: ČT24)

„Jestli chceme mít na podzim maximálně naplněné zásobníky plynu pro české domácnosti a pro české firmy, tak to se děje poslední více než měsíc na základě tohoto opatření, které je opřeno o vyhlášený nouzový stav,“ řekl poslancům Jurečka.

Podle Stanjury jsou zásobníky aktuálně naplněny ze 43 procent, což představuje asi 1,5 miliardy metrů krychlových plynu, a domácnosti jsou na zimu zajištěny. „Pokud tuto pravomoc zaneseme do zákona, nebudeme muset nouzový stav používat k tomu, abychom nařizovali plnění zásobníků,“ uvedl. Na legislativní změně se podle něj pracuje.

„Než abychom ohrozili plnění zásobníků, je lepší nouzový stav prodloužit,“ poznamenal Havlíček. Už po zahájení sněmovní debaty o vládní žádosti uznal, že se zásoby plynu daří doplňovat slušně. Od začátku dubna se podle Stanjury dosud jednalo asi o miliardu metrů krychlových.

Juchelka v Událostech, komentářích prodloužení o 14 dní hájil

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka v Událostech, komentářích řekl, že do Česka každý den přicházejí další uprchlíci, ale nikdo podle něj neví, kolik jich v zemi momentálně je. „Já tedy nerozumím tomu, proč bychom se nemohli sejít po čtrnácti dnech a znovu diskutovat o tom, jaký je aktuální stav, který vychází z jednotlivých registrů, které ministerstvo vnitra má k dispozici,“ uvedl a odmítl, že by návrh na prodloužení nouzového stavu o 14 dní byl jenom jakýmsi trucem ze strany ANO. 

Juchelka připomněl, že nouzový stav nemá ani Polsko, které je uprchlickou krizí zasaženo mnohem více než Česká republika. „Tam si dokážou poradit s tím, co mají. My to děláme přes nouzový stav, protože jinou legislativu nemáme, ale máme právo se ptát a chceme se ptát. Překvapilo mě, že nikdo z koaličních poslanců nevznesl žádné dotazy,“ řekl. 

Události, komentáře: Debata Jurečky a Juchelky o nouzovém stavu (zdroj: ČT24)

Jurečka ale argumentoval, že kdyby v Česku skončil nouzový stav za čtrnáct dní, tak by se zastavil proces plnění zásobníků plynu. „Ti, kteří ho dnes plní, by mohli s tím plynem jakkoliv nakládat, mohli by ho prodat, mohli by ho distribuovat do zahraničí, nikoli pro potřeby českých občanů a české ekonomiky. To je opravdu silný argument,“ upozornil. Pravomoc se má podle vlády dostat brzy do zákona. Jurečka uvedl, že zhruba za 14 dní by se návrh měl objevit ve sněmovně. 

Jurečka zopakoval, že tento stav nouze se nijak nedotýká občanů Česka. S tím ale Juchelka nesouhlasí. „Dotýká se to obcí, lidí, hejtmanů. Týká se to každého z nás, vždyť my máme u sebe ubytované Ukrajince, máme přeplněné úřady práce,“ řekl. Jurečka to ale odmítl. „Nouzový stav neomezuje žádná práva a svobody českých občanů, českých firem a živnostníků. To je to zásadní,“ dodal. 

Nouzový stav v praxi

Nouzový stav je nutný zejména proto, aby bylo možné dobře zvládnout nápor uprchlíků. Najít volné kapacity například na Plzeňsku je čím dál těžší. V přepočtu na tisíc obyvatel zamířilo do tohoto regionu nejvíc běženců. „Prodloužení nouzového stavu je důležité i z hlediska financování ubytování. Jsou to věci, které nám pomůžou být více akční ve složkách integrovaného záchranného systému,“ uvedl plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). 

Podle kabinetu není bez nouzového stavu možné využívat k ubytování uprchlíků provizorní prostory, které by jinak úřady k bydlení nepovolily. „Ubytování lze řešit s ubytovateli třeba dohodou, zvýšené náklady krajům lze provádět třeba změnami parametrů zákona v rámci rozpočtového určení daní,“ reagoval Okamura. 

Události ČT: K čemu Česko potřebuje nouzový stav? (zdroj: ČT24)

Z jednání o nouzovém stavu se omluvily desítky poslanců

Z celého nebo z části sněmovního jednání o prodloužení nouzového stavu se omluvily desítky poslanců z koalice i z opozice a desítka ministrů. Převládaly pracovní důvody včetně zahraničních cest. Někteří zákonodárci poslali omluvenky ze zdravotních, rodinných či osobních důvodů. Jména omluvených předčítala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v úvodu jednání několik minut.

Seznam omluvených čítal padesátku poslanců, později přibývali další. Ze členů vlády se omluvili na celý jednací den například ministři spravedlnosti Pavel Blažek, obrany Jana Černochová (oba ODS), pro místní rozvoj Ivan Bartoš, zahraničí Jan Lipavský (oba Piráti), školství Petr Gazdík (STAN) a životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Pracovní důvody uvedl v omluvence i předseda opozičního ANO Andrej Babiš, který nyní cestuje za voliči v obytném automobilu.