Odborové centrály hrozí generální stávkou i blokádou Prahy

Události: Odbory chystají protesty (zdroj: ČT24)

Dvě hlavní odborové centrály hrozí kvůli vládní ekonomické politice největšími protesty za posledních deset let. Nelíbí se jim, jak vláda bojuje s dopady téměř třináctiprocentní inflace. Nemluví jen o velkých demonstracích, ale také o blokádě Prahy. Připouštějí i generální stávku. Už ve čtvrtek odbory zastupující zaměstnance státní sféry vyhlásily od 1. května stávkovou pohotovost

Přesně před deseti lety přišlo na Václavské náměstí kvůli reformám vlády Petra Nečase (ODS) protestovat devadesát tisíc lidí. Podobnými akcemi hrozí odbory i letos. „Já jsem takovou situaci zažil naposledy v roce 2012. Náš cíl je dohodnout se, nikoli mít generální stávku,“ sdělil šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka jsou ve hře blokády Prahy i generální stávka.

„Já samozřejmě chápu, že situace je velmi nepříjemná. A proto říkáme, že diskuse musí být otevřená. A vždy se lépe vede klidně než v nějakých ultimativních prohlášeních,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Odborům se nelíbí zejména fakt, že vláda v době třináctiprocentní inflace trvá na zmrazení nebo jen na mírném růstu platů státních zaměstnanců. Požadují také zvýšení minimální mzdy. Platy zaměstnanců státu chtějí zvýšit alespoň o osm procent, minimální mzdu pak přinejmenším o tisícovku měsíčně.

Své požadavky odbory předložily minulé úterý na jednání tripartity, zatím bez výsledku. „Já opravdu nevidím prostor. Nemám z toho žádnou radost, ale převzali jsme finance v tak bídném stavu, že si nemůžeme větší pomoc dovolit a nemůžeme si dovolit vyšší zvyšování platů,“ okomentoval šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

Středula poslal v úterý ministru práce Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) dopis, ve kterém ho vyzývá k jednání. „Nevidíme důvod, proč bychom tady měli být nějak vstřícní, protože vláda dává najevo, že lidé mají zchudnout,“ řekl šéf největší odborové centrály.

Česká vláda je ochotná o zvýšení platů státních zaměstnanců i o růstu minimální mzdy jednat. Podle Jurečky by mohl kabinet rozhodnout na konci června. Tedy v době, kdy bude schvalovat novelu státního rozpočtu na letošní rok. „My jsme jako vláda jasně řekli, že se tomuto budeme věnovat, a věnujeme,“ sdělil.

Na případném kompromisu se chtějí odbory s vládou dohodnout během měsíce. Už na květen přitom Asociace samostatných odborů připravuje blokádu Prahy.

Jurečka: Na požadavek odborářů z úřadů práce nelze přistoupit

Navýšení výdělků ještě v letošním roce požadují také odboráři z úřadu práce. Stěžují si na přetížení úředníků a zmrazení platů. Chystají se proto 1. května vyhlásit stávkovou pohotovost. Úřady o tom rozhodly ve čtvrtek. Jurečku vyzvaly k jednání. Předák úřednických odborů Pavel Bednář řekl, že „míč je teď na straně ministra“ a odbory před nátlakem upřednostňují jednání.

„Nemůžeme nyní přistoupit na požadavek navýšení platů pouze zaměstnancům úřadu práce. Nepovažuji za správné jít na úkor například personálu v sociálních službách nebo nepedagogických pracovníků ve školství,“ reagoval Jurečka.

Kabinet podle něj ale zvažuje varianty, a to včetně možnosti plošného navýšení tarifů zaměstnanců ve veřejné sféře. „Na tom ovšem zatím nebyla ve vládě shoda, protože možnosti rozpočtu, který jsme zdědili v hrozném stavu, jsou zkrátka omezené,“ dodal. S odboráři z úřadů práce bude jednat příští týden. Představit jim chce konkrétní návrh řešení.