O stálé přítomnosti armády USA v Česku se podle Fialy nejedná. Zeman se k základně staví odmítavě

Stálá přítomnost americké armády v Česku je podle premiéra Petra Fialy (ODS) sice hezké přání, ale aktuální téma to není a reálná jednání se o této věci nevedou. Fiala to sdělil serveru Aktuálně.cz. O přítomnosti amerických vojáků na českém území se začalo diskutovat po sobotním vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která Deníku N řekla, že po Velikonocích při jednání ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem chce otevřít i téma americké přítomnosti v České republice. Fiala po úterním setkání s prezidentem Milošem Zemanem sdělil, že prezident souhlasí s jednáním o obranné smlouvě se Spojenými státy, vojenskou základnu USA v Česku by ale nepodpořil.

„Je to určitě pěkné téma. Pro mě jako občanského demokrata se to pěkně poslouchá, ale opravdu je to jenom hezké přání,“ řekl Aktuálně.cz premiér a šéf ODS k možnosti stálé americké vojenské přítomnosti v tuzemsku. Zdůraznil, že nejde o aktuální téma. „Reálná jednání se o tom nevedou,“ dodal.

Téma se podle Fialy objevilo víceméně náhodou poté, co europoslanec a exministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra na víkendovém kongresu ODS připomněl svůj dva roky starý projev a řekl, že v Česku chybí americká vojenská základna. Černochová poté o nápadu mluvila v médiích.

Nejde o základnu, ale o obrannou spolupráci

Podle informací webu Lidovky.cz nejde o zřízení americké vojenské základny, ale o vyjednání podmínek smlouvy o obranné spolupráci mezi Českem a USA. Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, podle níž Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Nalézt dohodu by podle ní chvíli trvalo, v Česku by ji schvalovaly obě komory parlamentu.

Tuto verzi Fiala v podstatě potvrdil po úterním zasedání tripartity. „Vítám všechny kroky, které vedou k posilování obranyschopnosti. Co bude (ministryně Černochová) dojednávat, je obranná smlouva s USA, kterou má většina zemí v našem regionu,“ popsal premiér s tím, že o konkrétní základně se nejedná.

Zeman souhlasí s jednáním o smlouvě o obranné spolupráci

S jednáním mezi Českem a USA o smlouvě o obranné spolupráci podle Fialy souhlasil prezident na úterní schůzce kvůli ruské agresi na Ukrajině. „Sám k tomu dodal, že před ruskou agresí by byl zdrženlivější, ale nyní to bude podporovat,“ dodal premiér po jednání s prezidentem v Lánech. 

Případné zřízení americké vojenské základny na českém území by Zeman podle premiéra nepodporoval. Fiala znovu zdůraznil že Česko o žádné základně s USA nejedná. „Nikdo nás o základnu nepožádal, my jsme o žádné základně nejednali a není to téma, které by bylo na pořadu dne,“ uvedl.

Brífink premiéra Fialy po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Metnar se nedomnívá, že by Američané měli o základnu zájem

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v pořadu 90' ČT24 sdělil, že se nedomnívá, že by byl zájem ze strany Spojených států na vytvoření základny na území Česka. Není to podle něj na pořadu dne, nepadl žádný konkrétní návrh. Podle něj musíme pokračovat v modernizačních procesech naší armády a plnit závazky Severoatlantické aliance.

Člen výboru pro bezpečnost Petr Letocha (STAN) ve stejném pořadu zdůraznil, že americká schlzka Černochové nebyla domluvena kvůli americké základně ani radaru, ale kvůli dohodě o obranné spolupráci.

90' ČT24: Stálá přítomnost armády USA v ČR? (zdroj: ČT24)

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by zřízení americké základny v Česku nepodpořil, považuje je za zbytečné. Nejlepší by podle něj bylo udělat o tématu referendum, uvedl v pondělí na sociálních sítích. Svůj postoj zdůvodnil tím, že Severoatlantická aliance v současnosti vytváří v zemích na své východní hranici obranné systémy a společné alianční jednotky, takzvané battlegroups.

Slovenský parlament letos v únoru schválil smlouvu, která americkým vojákům umožní využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť na Slovensku. Projednávání dokumentu provázely protesty a obstrukce opozičních stran. Tuzemské ministerstvo obrany tehdy uvedlo že Česko se Spojenými státy o smlouvě nejedná, pokud ale americká strana uzavření navrhne, Česko je připravené se návrhem zabývat. Podle informací Lidovek.cz se nyní jedná právě o takové smlouvě, nikoliv o budování konkrétní americké vojenské základny.