Piráti jsou proti smlouvě o Turówu. Vadí jim, že jednání o dohodě bylo tajné

Vládní Piráti se ve stranickém hlasování většinově postavili proti česko-polské smlouvě o řešení vlivu těžební činnosti v příhraničním Dole Turów. Smlouva, kterou podepsal premiér Petr Fiala (ODS) se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým, byla podle nich projednávána utajeně a tedy v rozporu se základními principy transparentnosti. Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš výsledek hlasování respektuje, nemá ale podle něj na uzavřenou smlouvu vliv. Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) bylo vyjednávání smlouvy o Turówu plně v souladu s právem.

Pro usnesení se vyslovilo 252 z 367 hlasujících. Ukončit projednávání bez přijetí usnesení chtělo 108 Pirátů. Hlasování se uskutečnilo od pátečních 10:00 do pondělních 22:00. Výsledky hlasování strana oznámila na svém webu.

Hlasování vyvolala během únorového celostátního fóra Pirátů část z nich mimo jiné s odkazem na to, že neveřejné projednávání dohody a její až pozdější zveřejnění porušily zásady strany, mezi které patří co největší transparentnost. „Strana vnímá jako problém, že byla dohoda projednána narychlo a uzavřeně. Rozhodnutí členské základny respektuji a rozumím mu. I já jsem říkal, že bychom jako Piráti preferovali otevřenější postup, a apeloval alespoň na rychlé zveřejnění smlouvy,“ řekl Bartoš.

Transparentnějším postupem a zapojením širší odborné veřejnosti by se podle Bartoše předešlo dohadům či nejasnostem, které nyní panují. „Kvůli uzavřenému režimu nebylo navíc možné detaily dohody šířeji konzultovat s našimi specialisty vyjma Libereckého kraje, ale spoléhat se hlavně na informace od ministerstva životního prostředí a resortních právníků, podle kterých jsme v dobré víře hlasovali,“ konstatoval šéf Pirátů.

Polsko na základě smlouvy poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Podle Fialy ani ministryně životního prostředí by Česko nemělo zaručeno lepší podmínky smlouvy ani v případě, že by soud vyhrálo.

Smlouvu kritizovaly opoziční hnutí ANO a SPD, podle nichž je dohoda pro Českou republiku nevýhodná a vláda ji uzavřela ukvapeně.

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk a znečištění prachem.