Jourová: Putin chce Ukrajinu zařadit pod Rusko. Podle Pavla by zemi musel masivně okupovat

Otázky Václava Moravce 6. 3. 2022, 1. část (zdroj: ČT24)

Cílem ruského vůdce Vladimira Putina je podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové začlenit Ukrajinu pod Rusko. Bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel řekl, že by Rusko kvůli odporu ukrajinského obyvatelstva muselo zemi masivně okupovat, aby si nad ní Putin udržel alespoň částečnou kontrolu. Což si myslí i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Uvedli to v Otázkách Václava Moravce.

„Putin si plní dlouhodobý cíl Ukrajinu obsadit a naplnit si sen, že Ukrajina patří pod Rusko a že ukrajinský národ nemá nárok na samostatnou existenci,“ komentuje současný vývoj Jourová, podle níž chce ruský prezident zemi vymazat z mapy a svůj plán „naplňuje barbarským způsobem“.

Šance na diplomatické řešení není příliš velká, ale Evropská komise se podle eurokomisařky poohlíží po neutrálním vyjednavači, který by do toho mohl vstoupit. Připustila, že Čína by mohla být jedním ze zprostředkovatelů jednání. To prohlásil šéf evropské diplomacie Josep Borrell.

„Putin asi nevnímá realitu, Západ se probudil a je jednotný. Tato aliance chápe, že by se rozhovorů měl ujmout někdo stojící mimo,“ zmínila Jourová.

Nebojme se pomoci přímo na Ukrajině, vyzývá Pavel

Lipavský se s Pavlem shodl na tom, že ruskému prezidentovi nevychází plán instalovat v řádu dní v Kyjevě loutkovou vládu. I kdyby se Putinovi podařilo ovládnout Kyjev, Ukrajince jako národ nezlomí, je přesvědčen Pavel. Aby Putin mohl Ukrajinu kontrolovat, musel by na jejím území ponechat obrovské vojenské síly a byla by to nestabilní okupace, dodal Pavel.

„Průběh (invaze) neodpovídá tomu, co si Rusko představovalo. Ukrajinská armáda projevila hrdinství, odolnost a vůli bránit svou zemi. Nedá se věřit, že by Rusko chtělo situaci vyřešit jednáním, průsečík pro shodu se nerýsuje,“ domnívá se generál Pavel.

Západ by se podle něj měl přestat Ruska bát a poskytnout Ukrajině výcvikovou a logistickou pomoc přímo na jejím území a pokusit se vybudovat koridory pro dodávky zbraní a humanitární pomoc. Vyhlásit bezletovou zónu nad Ukrajinou nemá smysl, pokud její dodržování nelze vynutit, míní Pavel.

Pavel: Rusko si nemůže dovolit druhou válku

K Putinovu prohlášení, že by tím NATO vstoupilo do války s Ruskem, Pavel poznamenal, že ruský prezident za válečný akt označil už protiruské sankce. „Rusko zastrašuje. Rusko není v pozici, aby si mohlo dovolit zahájit druhou velkou válku a ustát ji,“ má jasno generál ve výslužbě.

Otázky Václava Moravce 6. 3. 2022 – pokračování první části diskuze (zdroj: ČT24)

„Je úžasné vidět tu vlnu solidarity, vláda k situaci přistupuje velmi flexibilně,“ řekl ministr zahraničí Lipavský. Moskva podle něj nejspíš nechápe, že Ukrajina je ve válce už osm let, tedy od anexe Krymu. Česko se podle něj musí připravit na příchod lidí prchajících před válkou. Černý scénář Bruselu počítá s tím, že boje z Ukrajiny vyženou až osm milionů lidí.

Pracovníci ruských generálních konzulátů v Brně a Karlových Varech musejí podle ministra zahraničí opustit Českou republiku do 12. března, jinak ztratí postavení diplomatů. Lipavský to oznámil v Otázkách Václava Moravce. Vláda se rozhodla odvolat souhlas s provozem obou ruských konzulátů v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině.