Poslance čeká náročná únorová schůze. Jednat budou o pandemickém zákonu i rozpočtu

Události: Poslance čeká náročná únorová schůze (zdroj: ČT24)

V úterý začne únorová schůze Poslanecké sněmovny. Zákonodárci by například měli zahájit projednávání státního rozpočtu na letošní rok, které by se mělo obejít bez obstrukcí. Jinak to ale nejspíš bude u pandemického zákona, který tento týden zamítl Senát, dolní komora ho proto musí schvalovat znovu, možná už právě na této schůzi. Dlouhé projevy nebo přestávky provází také projednávání zákona, který má zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Mezi návrhy je třeba i odklad účinnosti některých částí stavebního zákona nebo volba šestého místopředsedy dolní komory.

Naposledy zabrala debata o pandemickém zákonu zhruba 35 hodin. „Musíme v následujících dvou týdnech ten zákon skutečně projednat, abychom byli schopni se k němu jasně postavit, pevně věřím, že sněmovna přehlasuje zamítnutí Senátem,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Část opozice však hlásí, že počítá s dalšími obstrukcemi. „K tomu, abychom zabránili přijetí tohoto zákona, budeme využívat prostor pro vysvětlování, budeme využívat pauzy, které můžeme mít,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Korespondenční volba

Návrh programu únorové schůze sněmovny zatím počítá se 106 body k projednání. V tomto volebním období ale mnohdy stačilo jediné téma, které jednání dolní komory blokovalo. Opakovaně jím byla korespondenční volba.

Pro koalici zůstává prioritou, pro opoziční SPD zase nepřekročitelným bodem. Na jedné straně stojí snaha bezpečně usnadnit hlasování ze zahraničí. „Byl bych rád, kdybychom byli schopni se domluvit na takovém režimu, který nám dovolí se věnovat věcným záležitostem. Korespondenční volba je něco, co určitě prosadit chceme,“ okomentoval předseda STAN Vít Rakušan.

Na druhé straně je zase obava o důvěryhodnost a transparentnost voleb. „Možnost, jak manipulovat s volbami, je to obrovské riziko. My to budeme obstruovat, nechceme, aby byla přijata, budeme se snažit blokovat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Volba místopředsedy sněmovny

Sněmovna zatím nemá ani kompletní vedení. Stále zůstává jedno neobsazené křeslo místopředsedy. Podle dohod má připadnout hnutí ANO. Volilo se i na lednové schůzi, dost hlasů ale nikdo nezískal.

Lhůta pro nominace končí v úterý v poledne. ANO znovu navrhne Karla Havlíčka, SPD zase Tomia Okamuru. „Jsem realista, podle mě zvolen nebudu. Nebudeme ustupovat v tom, že budeme měnit křesla za poslušnost nebo rychlejší projednání zákonů,“ uvedl Havlíček.

Kandidáti na post místopředsedy Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČT24

Podle koalice však samotný nominant ANO problematický není. „My jsme nikdy nerozporovali osobu Karla Havlíčka. My bychom jenom byli rádi, aby to celé bylo součástí nějaké dohody o rozumném přístupu opozice k jednání sněmovny,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Záležet bude na dohodě sněmovního grémia ještě před začátkem schůze.

Státní rozpočet

Na grémiu se má v pátek otevřít i zákon o státním rozpočtu. Finální hlasování by se mohlo odehrát v první polovině března. „Z předběžných konzultací s opozicí mám pocit, že to bude standardní. Dlouhá jednání, ale věcná, bez obstrukcí,“ domnívá se ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Delší jednání předpokládá i opozice. „Debata bude několik hodin. Řekneme vše, co chceme, ale budeme se snažit, aby legislativní proces došel k nějakému závěru,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Energetická krize

Poslanci se příští týden v jednacím sále sejdou i na mimořádné schůzi. Tématem mají být ceny energií a kompenzace pro podnikatele. O její svolání požádalo hnutí ANO a začít by měla ve čtvrtek ráno.

Podle současné vlády se ale obě oblasti řeší dostatečně. Koalice tak může připustit jen diskusi řečníků s přednostními právy.