Macron jel do Moskvy za Francii, nikoliv za Evropskou unii, řekl poslanec Kolář

Ondřej Kolář o vypjaté situaci mezi Ruskem a Ukrajinou (zdroj: ČT24)

Místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09) v Interview ČT24 řekl, že francouzský prezident Emmanuel Macron jel na schůzku se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem za Franicii, nikoli za Evropskou unii. Státy EU by se podle něj měly dohodnout, koho na takové jednání pošlou. Dodal ale, že i taková schůzka je lepší než žádná. Myslí si také, že Ukrajina je nyní pravděpodobně blíž dohodě s Ruskem.

„Doufám, že si sami Rusové moc dobře uvědomují, že by jim to (konflikt na Ukrajině) z dlouhodobého hlediska nic pozitivního nepřineslo. Věřím tomu, že se nakonec podaří najít nějaký konsenzus, ale nebude to jednoduché,“ připomněl. 

Podle Koláře není jednotná ani Evropská unie, na čemž by se mělo zapracovat. „Například Německo je spojenec, snaží se, ale vidíme, že v některých věcech se odchyluje od spojenecké politiky, například v dodávkách zbraní na Ukrajinu,“ uvedl s tím, že Rusko by mělo vidět, že má proti sobě jednotné soupeře nebo uskupení, která nejsou ochotna se odklonit od společné politiky. 

„Každá ze zemí má svou vlastní zahraniční politiku. Evropská unie ji nemá společnou, což je podle mě chyba. Na tom by se mělo zapracovat, aby v budoucnu v takových situacích nedocházelo k tomu, že někdo z toho společenství bude hledat nějakou alternativní cestu,“ sdělil Kolář. 

Macron jel do Moskvy za Francii, tvrdí Kolář

Kolář si myslí, že za Evropskou unii by měl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat jeden člověk, na kterém se země sedmadvacítky shodnou. „Macron tam jednal za Francii, nikoli za Evropu. Já to tak vnímám. Pakliže vedeme jednání nějakých institucí, tak ten, kdo to jednání vede, by měl reprezentovat danou instituci. Emmanuel Macron, při vší úctě, zastupoval hlavně Francii,“ uvedl Kolář. Podle něj je ale dobře, že alespoň někdo z představitelů evropských států v Moskvě byl. 

Ze schůzky Macrona s Putinem podle Koláře zřejmě nic konkrétního nevzejde. Označil to za gesto, byť velmi potřebné. „V této situaci jsou gesta velmi důležitá – i to, že se ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) jel na Ukrajinu podívat na frontovou linii. Je to velmi důležitý signál, který vysíláme vstříc Ukrajině,“ řekl a dodal, že návštěvy evropských státníků v Moskvě můžou Ukrajině pomáhat, ale může to mít i negativní vliv na EU z pohledu vnímání Ruska. „Rusko to bude využívat a říkat: Podívejte se, oni nejsou jednotní,“ dodal. 

Rusko se už několikrát nechalo slyšet, že pokud zemi nikdo nebude ohrožovat, žádný konflikt na Ukrajině nerozpoutá. Kolář uvedl, že Moskvu nikdo neohrožuje, a zopakoval, že Ukrajině je třeba pomáhat. Západ by ale podle něj do ozbrojeného konfliktu s Ruskem jít neměl.

„Pokud Rusko na Ukrajině ohrozí bezpečnost, stabilitu nebo celistvost Severoatlantické aliance (NATO), pak je naší povinností se bránit. Je naší povinností Ukrajině materiálně pomoci. Pokud Ukrajina požádá i o vojenskou pomoc, tak o tom má NATO určitě přemýšlet,“ sdělil.