Dráhy objednaly desítky nových vlaků pro regiony. Na své železniční novinky čekají i RegioJet a Jihomoravský kraj

České dráhy objednaly 31 elektrických jednotek od Škody Transportation, které chtějí nasadit na hlavní tratě v Čechách včetně těch v okolí Prahy. Završily tím sadu objednávek, které by na koleje v Čechách i na Moravě měly přivést přes sto nových vlaků – nejen elektrických, ale i dieselových. Vyjedou v horizontu dvou až tří let.

Zatím poslední předvánoční objednávka nových vlaků směřuje od Českých drah do Plzně, Škoda by měla dodat 31 tříčlánkových elektrických jednotek Regio Panter pro 240 cestujících. Dráhy za ně zaplatí pět miliard korun. Jezdit budou od roku 2024 v okolí Prahy a také v Ústeckém a Královehradeckém kraji.

„Obslouží například osobní vlaky z Prahy přes Kralupy nad Vltavou do Ústí nad Labem nebo na tratích z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, Týniště nad Orlicí a Chocně nebo do Jaroměře,“ nastínil generální ředitel ČD Ivan Bednárik, pro které konkrétní trasy dopravce s novými vlaky počítá.

Na jím zmíněných linkách v Královéhradeckém kraji dnes jezdí hlavně starší vagony východoněmecké výroby. Na trase Praha – Ústí nad Labem sice jezdí dvoupodlažní jednotky City Elefant, ale ty se pak přesunou jinam. Dráhy počítají s tím, že z hlavních tratí zmizí staré patrové vozy, které dnes jezdí především na spojích z Prahy do Řevnic.

Regio Panter z dodávky na rok 2024 – vizualizace
Zdroj: České dráhy

Novou zakázku ohlásily ČD jen čtyři dny po předchozí. Tu zadaly polskému výrobci PESA. Do Česka dodá 33 nových motoráků za necelé tři miliardy. Jednotky navazující na již jezdící RegioSharky budou dvoučlánkové s kapacitou 115 sedících cestujících. Všechny mají zamířit do Královéhradeckého kraje, který uzavřel novou dlouhodobou smlouvu s ČD a podmínkou, že nasadí nová vozidla. V Královéhradeckém kraji v současnosti vládnou neelektrizovaným tratím až půl století staré motorové vozy doplněné modernizovanými Regionovami.

Nové elektrické i motorové jednotky budou bezbariérově přístupné, klimatizované, budou mít prostor pro kočárky a jízdní kola, zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky a také umožní bezdrátové připojení k Internetu.

Obě objednávky mají společné i to, že České dráhy využily opci z rámcových smluv, které vysoutěžily již v minulosti. Ta se Škodou jim umožnila pořídit 110 a již je vyčerpána celá. Naopak ze smlouvy s Pesou půjde teprve druhá objednávka, rámcová smlouva počítá až se 160 novými motoráky.

Motorová jednotka od polského výrobce PESA – vizualizace
Zdroj: České dráhy

I první kontrakt z rámcové smlouvy na nové motoráky uzavřely dráhy letos, ale již v únoru. Je rovněž na 33 jednotek, jezdit mají od roku 2023 v okolí Prahy a také na Vysočině, v Jihočeském a Pardubickém kraji. Na kolejích by díky nim mělo ubýt starých motorových vozů řady 854, které jezdí přes půl století, a přestože na přelomu století prošly rozsáhlými rekonstrukcemi, svůj věk nezapřou. Z některých tratí by díky novým jednotkám měly zmizet i novější Regionovy.

Kromě vozidel pro regionální linky objednaných v prosinci zadaly dráhy letos také zakázku na vlaky pro dálkovou dopravu – dvacet devítivozových souprav za 12,5 miliardy korun. Budou technicky i designem navazovat na již jezdící netrakční jednotky (tedy nerozdělitelné soupravy, které ale nemají vlastní pohon) Railjet a nově zaváděné soupravy Interjet, budou však kapacitnější a bude jich více. Dodá je Siemens v konsorciu se Škodou Transportation, první by měly začít jezdit rovněž v roce 2024.

Vizualizace řídicího vozu nových netrakčních jednotek
Zdroj: České dráhy

Zatímco vlaky pro regionální dopravu budou jezdit maximálně 160kilometrovou rychlostí, tyto dálkové jednotky budou mít maximum 230 kilometrů za hodinu.

„Počítáme s nimi na mezistátních dálkových linkách Praha – Ústí nad Labem – Berlín–Hamburk, Praha–Brno–Budapešť a Praha–Brno–Vídeň–Graz–Villach. Už v prvních letech provozu vlaky využijí svou maximální rychlost právě v úseku mezi Berlínem a Hamburkem,“ podotkl Bednárik s odkazem na fakt, že na trati z německého hlavního města na severozápad je možné jezdit až 230kilometrovou rychlostí, ale soupravy, které tam dráhy posílají dnes, mohou jet jen dvoustovkou.

ČD letos také některé nové vlaky nasadily do provozu. Od začátku platnosti nového jízdního řádu 12. prosince měla jezdit desítka již zmíněných souprav Interjet a také pět dvoupodlažních netrakčních jednotek push-pull. V obou případech byly ale v prvních dnech v provozu jen první kusy, dráhy ale v příštích týdnech slibují již plný provoz.

Interjety jsou určené pro dálkovou dopravu na trasách Praha–Plzeň–Cheb a Praha – Ústí nad Labem – Cheb, zatímco push-pully pro regionální dopravu mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, respektive Frenštátem pod Radhoštěm.

Od léta začala Škoda dodávat dvoučlánkové elektrické jednotky z téže rámcové smlouvy, do které dráhy „sáhly“ i nyní. Letošní dodávka šla do Plzně, odkud začaly nové vlaky již v létě jezdit na mezikrajských spěšných vlacích přes Cheb do Karlových Varů a od prosincové změny jízdního řádu také na další mezikrajské lince z Klatov do Berouna.

Jednotka PESA 654 pro RegioJet
Zdroj: Regiojet

Tyto jednotky ale převzaly dráhy se zpožděním. Původně měly jezdit od začátku roku, dopravce i výrobce vysvětlovaly zdržení covidovou pandemií. Na ni odkazuje i RegioJet, který měl letos v prosinci nasadit nové vlaky na linky v Ústeckém kraji, na nichž jezdí. Zatím je jejich výrobce stihl pouze představit. Dodá mu je polská PESA, na rozdíl od vlaků pro dráhy budou však tyto elektrické. Cestující se jimi svezou na jaře.

Na linkách z Ústí nad Labem přes Velké Březno do Děčína, přes Řehlovice do Bíliny, z Mostu do Žatce a na posilových spojích na některých dalších tratích by jich mělo jezdit sedm. Nahradí starší motorové jednotky, které RegioJet pořídil v Německu.

Nové vlaky již nenakupují jen dopravci. Jihomoravský kraj chce částečně přejít na model podobný železnicím ve Velké Británii. Dopravce, který dostane zakázku na regionální dopravu, tedy nebude na některých linkách jezdit se svými vlastními vlaky, nýbrž s „erárními“, které bude mít pronajaté. Již v roce 2019 uzavřel kraj první smlouvu na dodávku vlaků a letos je spolu s výrobcem představil.

Přestože Jihomoravský kraj pojmenoval nové vlaky Moravia, jsou to tytéž jednotky od Škody Transportation, které České dráhy nazývají RegioPantery. Na kolejích by se mohly objevit v příštím roce, zprvu s nimi zřejmě budou jezdit České dráhy. Smlouvu s krajem mají do prosince, lze ji však prodloužit. Soutěž na nového provozovatele svých vlaků kraj zatím nevypsal.

Jednotka Moravia pro Jihomoravský kraj
Zdroj: Jihomoravský kraj

Své nové vlaky chce kraj poslat na linky Křenovice – Březová nad Svitavou a Židlochovice–Níhov (respektive Žďár nad Sázavou). Nahradí nynější vlaky Českých drah. Ty na zmíněných linkách provozují jednak staré vozy východoněmecké výroby, jednak staré elektrické jednotky zkonstruované v 60. letech minulého století, ale i moderní RegioPantery.