TÉMA

Motorová jednotka 814

České dráhy modernizují. Na trať poprvé vyrazila nová souprava RegioFox

Zatím ve zkušebním provozu na koleje poprvé vyjela nová souprava Českých drah RegioFox. Sloužit bude na neelektrifikovaných tratích a nahradí dosluhující RegioNovy. Kromě většího komfortu mají nové vlaky řešit i nedostatek vozidel v regionech. Právě kvůli tomu platí České dráhy v některých krajích milionové pokuty – nejčastěji proto, že nasazují starší vagony, než mají ve smlouvě. Nových souprav nakoupí dopravce zatím celkem 78 za téměř sedm miliard korun. Podle národního dopravce jde o jednu z nejvýraznějších změn v regionální dopravě na železnici za poslední roky.
16. 8. 2023|

Dráhy objednaly desítky nových vlaků pro regiony. Na své železniční novinky čekají i RegioJet a Jihomoravský kraj

České dráhy objednaly 31 elektrických jednotek od Škody Transportation, které chtějí nasadit na hlavní tratě v Čechách včetně těch v okolí Prahy. Završily tím sadu objednávek, které by na koleje v Čechách i na Moravě měly přivést přes sto nových vlaků – nejen elektrických, ale i dieselových. Vyjedou v horizontu dvou až tří let.
22. 12. 2021|

Motorák měl čekat v Perninku, tvrdí Drážní inspekce. Po tragické nehodě se na nádraží vrátily jen vraky

Motorák jedoucí do Karlových Varů, který se v úterý na trati známé jako krušnohorský semmering čelně střetl s protijedoucí regionovou, měl podle Drážní inspekce čekat na křižování na perninském nádraží, řekl generální inspektor Jan Kučera. Vlak však odjel a u Perninku se stala tragédie – při nehodě zahynuli dva lidé a dalších 24 utrpělo zranění. Od středečního rána je trať opět průjezdná.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 14:34|

Nové motoráky pro Kladno a modernizace elefantů. ČD mají smlouvu pro střední Čechy, musí ale obměnit vlaky

České dráhy mají smlouvu na dalších deset let v Praze a Středočeském kraji, musí ale modernizovat vozový park. Kraj a město chtějí, aby mezi Prahou a Kladnem začaly jezdit nové motoráky, které nahradí dnes vládnoucí stárnoucí jednotky Regionova. Modernizací potom projdou elektrické patrové jednotky City Elefant.
18. 12. 2019|