Babiš a Fiala společně podporují očkování, třetí dávku chce iniciativa dát milionu lidí za týden

Podpora očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), designovaný premiér Petr Fiala (ODS) a Radek Mounajjed za iniciativu Lékaři pomáhají Česku propagují projekt Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům. Pro urychlení očkování chybí personál, proto se může na webu iniciativy kdokoliv přes formulář přihlásit. Iniciativa vyzvala i ambulantní lékaře, aby k vakcinaci nabídli několik hodin ordinační doby.

Cílem projektu je podle Babiše pomoci nemocnicím a očkovacím centrům. Iniciativa chce, aby se k vakcinaci přidali další lékaři. Přítomnost dvou premiérů na tiskové konferenci Fiala vysvětluje závažností situace, kvůli které je důležité se spojit.

Babiš uvedl, že je třeba navyšovat kapacity velkých očkovacích center až na 150 tisíc dávek denně. Praktičtí lékaři ve svých ordinacích podle něj za týden podali zhruba 80 tisíc dávek. „Je potřeba rozvíjet obě cesty, podporovat velkokapacitní centra a na druhou stranu i to, aby praktičtí lékaři a pojišťovny aktivně oslovovali neočkované,“ řekl k tomu Fiala. Deklarovali společný zájem, aby se co nejvíc lidí naočkovalo.

Podle matematika Reného Levínského tvoří v současné době očkovaní na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích 30 procent pacientů. Pokud by se polovinu lidí, kteří jsou pět měsíců po dokončené vakcinaci, podařilo naočkovat brzy třetí dávkou, snížil by se počet na JIP na polovinu. Průzkumy podle něj ukazují, že dvě třetiny očkovaných posilovací dávku dostat chtějí, je to tak jen otázka rychlosti a logistiky.

Očkování u zubaře nebo gynekologa

„Máme cestu, jak pomoci. V krátké době naočkovat co nejvíce posilujících dávek,“ avizuje stomatolog a člen iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed. Při zhoršující se epidemické situaci by chtěl za týden naočkovat milion seniorů, kteří posilovací dávku potřebují, aby zpomalil zahlcení nemocnic. Zapojit by se podle něj mohli ambulantní specialisté, ale také zubaři nebo gynekologové.

Ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informačních technologie by měl vzniknout jednoduchý systém, v němž by se lékaři zaregistrovali, vyčlenili část ordinačních hodin a odhadli počty lidí, které by v nich mohli naočkovat. Automaticky by se jim tak objednaly i vakcíny. Zájemci o očkování posilující dávkou by si pak mohli lékaře v okolí vybrat na interaktivní mapě a přímo k němu se přihlásit. Nemusí jít ani o pacienty dané ordinace.

„Co se stane v nemocnicích v příštích 14 dnech, to už nikdo neovlivní. Každá aplikace třetí dávky toho člověka ochrání tak, že se neobjeví v intenzivní péči a s vysokou pravděpodobností ani v nemocnicích,“ vysvětluje přednosta kliniky ARO FN Královské Vinohrady František Duška. „Teď meleme z posledního. Iniciativa by umožnila z toho sprintu neudělat maraton,“ dodal.

Je důležité usnadnit přístup k očkování, myslí si sociolog Daniel Prokop

Podle sociologa Daniela Prokopa by očkování urychlilo hlavně zlepšení systému podpory lidí. „Už není důležité přemlouvání, ani kampaň, nyní je zásadní usnadnění přístupu. Je třeba posilovat regionální dostupnost,“ uvedl Prokop v pořadu Interview ČT24

V kategorii lidí starších šedesáti let je neočkovaných zhruba 315 tisíc lidí, podle Prokopa je tato skupina rozdělená napůl: „Jsou to lidé, které nepřesvědčíte a ti, kteří se bojí jak covidu, tak očkování. Tam by mohli zapracovat praktikové, kteří s lidmi celou problematiku do detailu proberou a vysvětlí jim rizika dlouhodobých následků nemoci,“ uvedl.

Ze všeho nejvíc by ale podle něj pomohlo zavedení důraznější podpory zaměstnanců, jako je stoprocentní nemocenská nebo vyšší ošetřovné. „Co se týče třetích dávek, tak máme velkou podporu obyvatel, jen systém zaostává a tady jde o podporu toho, aby systém vydávání této posilovací dávky stíhal. Je důležité vyzvat všechny lidi, aby neváhali a zrychlili jsme to,“ souhlasí sociolog s vyjádřením dvou premiérů. 

Ochota lidí k posilující dávce vakcíny proti covidu-19
Zdroj: ČT24

Zásadním bodem je podle něj vzhledem k velkému zájmu lidí o třetí dávku politiky zmiňované navýšení očkovacích center bez registrace a zapojení praktických lékařů. „Je nutné maximálně zlehčit přístup k vakcinaci, pro starší lidi tak například ihned zajistit termín, tak jako je to ve Španělsku,“ upřesnil. 

„Nemůžeme po lidech očekávat odpovědnost, když ji na ně kompletně přenášíme. Je potřeba současně s tím vytvořit další podpůrná opatření,“ myslí si Prokop. 

Povinné očkování

Kvůli zhoršování epidemie zesilují úvahy o zavedení povinného očkování proti covidu-19 od března příštího roku. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) to navrhne pro zdravotníky, sociální pracovníky, hasiče, policisty, vojáky, celníky nebo vězeňskou službu a pro lidi nad 60 let. Je otázkou, jak se k tomuto kroku postaví nastupující vláda.

V pondělí dávku očkování proti covidu-19 dostalo 60 698 lidí, zhruba o 10 tisíc víc než před týdnem. Dosud zdravotníci rozdali zhruba 13,44 milionu dávek. Podaných dávek přibylo v mezitýdenním srovnání v každém dni uplynulého týdne, zájem o vakcinaci zřejmě podpořila vládní omezení pro neočkované.