Visegrád nevyřeší vše, na diskuze o migraci či klimatu se musíme lépe připravit, míní Bek

Události, komentáře: S jádrem může pomoci Francie, věří Bek (zdroj: ČT24)

Česko čeká ve druhé polovině příštího roku předsednická role v Radě Evropské unie a o unijní agendu by se měl na Úřadu vlády starat někdejší rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, kandidát na ministra pro evropské záležitosti. V Událostech, komentářích stávající senátor nastínil, že vláda se musí lépe připravit na diskuze o migrační či klimatické politice. Zdůraznil také, že je v rámci Unie potřeba rozvíjet vztahy i mimo visegrádskou skupinu – například v oblasti jaderné energetiky může být cenným spojencem Francie.

Česko v druhé polovině příštího roku bude předsedat Radě EU. Bek předpokládá, že jeho hlavní pracovní náplní bude v této době zajišťování logistiky, jelikož program zemi spoluurčuje evropská legislativa a vyjednávání s Evropským parlamentem. Právě na vyjednávání o klíčových tématech se podle něj musí český kabinet lépe připravit. Vyjmenovává migrační a klimatickou politiku, ale také digitalizaci.

Dosavadní vládě premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) kritici vyčítají, že na přípravu předsednictví nedala dostatečné finanční prostředky. Bek s tím souhlasí, byť podotýká, že v září kabinet navýšil rozpočet o 200 milionů korun.

„Domnívám se, že teď už velký prostor pro najímání dalších lidí v tak krátkém čase není. Možná lze mírně navýšit prostředky, které by mohly sloužit komunikaci jak vůči evropským institucím, tak vůči domácí veřejnosti, ale to už není to podstatné. Musíme teď hrát podle připravených not a snažit se co nejlépe obstát,“ poznamenává bývalý rektor Masarykovy univerzity.

Bek: Visegrád nevyřeší všechno

Za důležité považuje Bek také vztahy s německým či rakouským parlamentem, ale také se sněmy spolkových zemí sousedících s Českem. Upozorňuje, že komunikace s těmito orgány není tak zavedená jako jednání v rámci Visegrádu. „V evropské politice musíme rozvíjet spojenectví na mnoha frontách. V některých věcech to bude V4, v některých možná bude nejbližším partnerem Francie,“ domnívá se Bek v narážce na debaty o jaderné energetice.

„Nemůžeme čekat, že díky Visegrádu vyřešíme všechny problémy, které nás na evropské scéně čekají,“ doplňuje kandidát na ministra.

Končící kabinet vyjmul evropskou agendu z gesce ministerstva zahraničí a podřídil ji Úřadu vlády. Bek předpokládá, že takové nastavení bude pokračovat, protože premiér hraje v unijních jednáních klíčovou roli. „Bude pokračovat sekce Úřadu vlády, která se věnuje evropským otázkám a koordinuje i postup ostatních resortů,“ předesílá senátor.

Právě premiéra považuje Bek za svého budoucího hlavního partnera – vedle nově vzniklého postu poradce pro národní bezpečnost. „Premiér se podle mého názoru potřebuje koncentrovat na klíčové agendy. (…) Já rozumím koaliční dohodě tak, že premiér si přeje, aby koordinaci evropských politik, pokud to bude jenom možné, zajišťoval ministr a pouze v kritických případech do toho vstoupí premiér,“ komentuje kandidát na ministra pro evropské záležitosti.