Státní komise schválila výsledky voleb. Proběhly podle ní bez komplikací

Státní volební komise neshledala problémy ve sčítání výsledků víkendových sněmovních voleb a v úterý by je měla zveřejnit ve Sbírce zákonů. Od středy 13. října by měla plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné výsledky či hlasování napadnout u Nejvyššího správního soudu. S pondělím začíná zároveň týden povolebních vyjednávání.

„V současnosti se zápis a sdělení Státní volební komise připravuje pro podpisy a zveřejnění ve Sbírce zákonů. Za ministerstvo vnitra bych rád k těmto volbám uvedl, že proběhly bez komplikací. V průběhu hlasování jsme řešili pouze dílčí problémy, věci, které se týkají v zásadě každých voleb. To znamená drobné konflikty ve volebních místnostech, zdravotní indispozice a podobně,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy Petr Vokáč.

„Specialitou těchto voleb bylo používání ochranných prostředků ve volebních místnostech. Zaznamenali jsme zhruba padesát případů, kdy voliči nebo členové komisí odmítali používat respirátory. To je v celkovém počtu čtrnácti tisíc okrsků v zásadě okrajové číslo,“ doplnil Vokáč s tím, že takzvaných drive-in voličů bylo 1602 a přenosnou schránku pro odevzdání hlasů využilo okolo 1200 lidí.

Hladký průběh sčítání potvrdil také Český statistický úřad (ČSÚ). „Zpracování výsledků voleb proběhlo naprosto bez komplikací, žádné technické problémy nenastaly a zpracování proběhlo v pořádku,“ prohlásila místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Úřad poskytl v případě potřeby při sčítání hlasů metodickou pomoc. „Stalo se to i v případě jednoho okrsku Brno-venkov v obci Nosislav, která nás požádala o opravu, kde zapomněli uvést přednostní (preferenční) hlasy pro koalici SPOLU. Nicméně nemělo to žádný vliv na přepočet mandátů,“ dodala Krumpová.

Vítěznou koalici SPOLU a druhé ANO dělilo je 35 765 hlasů, přičemž za neplatné bylo v letošních volbách označeno 36 794 hlasovacích lístků. Platných hlasů bylo 5 375 090, ke vstupu do Poslanecké sněmovny tak jednotlivé strany nebo hnutí musely získat 268 755 hlasů. Hnutí Přísaha k tomu chybělo 17 193 hlasů, ČSSD pak 18 358 hlasů.

Posledně řešil Nejvyšší správní soud přes 70 stížností

Po minulých volbách před čtyřmi lety soud dostal sedmasedmdesát stížností, většinu z nich zamítl. Rozhodl se ale přepočítat preferenční hlasy pro ODS ve středních Čechách vzhledem k tomu, že hlasovací lístky byly oboustranné a některé volební komise nezapočítaly preferenční hlasy na rubové straně. Poslancem se tak v roce 2017 stal rozhodnutím soudu nakonec Martin Kupka, který kandidoval z jednatřicáté pozice, místo stranického kolegy Petra Bendla.

Ministerstvo vnitra v reakci na soudní verdikt rozhodlo kromě detailnějšího proškolení komisí kromě jiného o tom, že všichni kandidáti na poslance z každého volebního uskupení byli letos uvedeni jen na jedné straně příslušného hlasovacího lístku.

Nejvyšší správní soud by měl o stížnostech, pokud nějaké obdrží, rozhodnout před prvním zasedáním Poslanecké sněmovny v povolebním složení, které by se mělo uskutečnit v první polovině listopadu.

Začíná týden vyjednávání

S pondělím začíná týden povolebních vyjednávání –⁠ volby do Poslanecké sněmovny vyhrála koalice ODS, lidovců a TOP 09. Ta ihned po sečtení hlasů uvedla, že chce o sestavení vlády jednat pouze s Piráty a Starosty. Hnutí ANO ale koalici SPOLU přesto hodlá oslovit.

V jeho poslaneckých řadách i v případě přesunu do opozice nakonec zůstane dosavadní premiér Andrej Babiš (ANO), ten přitom dříve v této souvislosti mluvil o odchodu z politiky.