Naděje pro střední Evropu, komplikace pro Turów, hodnotí české volby zahraniční média

Hnutí ANO a premiér Andrej Babiš utrpěli nečekanou porážku a jejich šance, že budou sestavovat příští českou vládu, jsou mizivé, píší média ve Francii nebo v Belgii. Německá i některá britská média ovšem píší i o hrozícím politickém patu. Evropský tisk si také všímá konce sociální demokracie a komunistů v české Poslanecké sněmovně, v obou případech po desetiletích. V komentářích polských médií se objevují obavy, že výsledek voleb zkomplikuje řešení sporu ohledně Dolu Turów. Slovenský tisk považuje situaci v Česku za naději pro střední Evropu.

„Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše podle všeho utrpělo v českých volbách překvapivou porážku, což vrhá stín na jeho politickou budoucnost. Komunistům a sociálním demokratům, kteří byli součástí Babišovy koaliční vlády, se navíc nepodařilo překonat pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu,“ napsal bruselský server Politico. Výsledek koalice Pirátů a Starostů popisuje Politico jako „velké zklamání“.

Podle francouzského deníku Le Monde čelí Babišovo hnutí úspěchu opozice a nemělo by být schopné sestavit vládu. Ke zvratu by mohlo dojít jen v případě, že by některá z dosud opozičních stran udělala „pochybné povolební ujednání“ a uvolila se spolupracovat s ANO, píše deník. „(Babiš) vyzkoušel úplně všechno, od kampaně proti Bruselu po přátelství s Viktorem Orbánem, ale stejně mu to nepomohlo,“ konstatuje Le Monde.

Podle Le Mondu se po těchto volbách Česká republika opět přikloní k Evropské unii, přesto ale není nic dáno a připomíná, že možný budoucí premiér Petr Fiala odmítá euro. Koaliční partneři také budou muset pracně hledat názorovou shodu na svatby homosexuálů nebo legalizaci konopí, které prosazují Piráti, připomíná deník.

„Tento víkend patří koalici SPOLU. (…) Pro Andreje Babiše ale ještě hra nekončí,“ píše ve své analýze pražský zpravodaj BBC Rob Cameron a připomíná, že budoucího premiéra jmenuje prezident Miloš Zeman, který již dříve avizoval, že nebude brát v potaz výsledky koalic, ale jen jednotlivých stran.

I ekonomický deník Financial Times se domnívá, že Babiš může dostat šanci vytvořit novou vládu, jakkoli považuje jeho šance na úspěšné sestavení kabinetu za nízké. Vítězství SPOLU nazval list nečekaným. Vliv na něj, respektive na Babišovu porážku přičítá mimo jiné kauze Pandora Papers, která poukázala mimo jiné na premiérovy někdejší nákupy nemovitostí přes offshorové společnosti. 

Podle amerického listu The Wall Street Journal byl Babiš „ztělesněním vzestupu populistického nacionalismu ve střední Evropě“. Domnívá se, že jeho prohra může být povzbuzením pro koalici středopravých stran v Maďarsku, která se bude snažit porazit premiéra Viktora Orbána. Deník odkázal na některá Babišova prohlášení, kterými se vymezoval proti evropským institucím, připomněl i kauzu Pandora Papers.

Wall Street Journal rovněž  upozornil na výsledek ČSSD, která se nedostala do sněmovny. Připomněl, že je jednou z nejstarších sociálnědemokratických stran v Evropě. Dodal, že KSČM, kterou potkal stejný osud, nebude v Poslanecké sněmovně zastoupena poprvé od druhé světové války.

Další americký deník The New York Times se domnívá, že výsledky českých voleb mohou naznačovat ústup populismu ve střední Evropě, byť nelze hovořit o jeho jasném odmítnutí. Dynamiku populistické vlny podle listu zastavil mimo jiné i neúspěch Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, který vedl ke ztrátě důvěry v populistické lídry, píší NYT.

„Konec postkomunistické éry“

Britský list The Guardian výsledek českých voleb popsal jako „konec postkomunistické éry“ a „velmi symbolický odchod komunistů do věčných lovišť“. Andrej Babiš má podle něj jen mizivé šance na sestavení další vlády. Guardian připomíná rozpor mezi jeho předvolebními prohlášeními o finanční průhlednosti a potírání korupce a na druhé straně necelý týden starým odhalením vlastnictví rozsáhlých majetků v jižní Francii prostřednictvím anonymních firem. Nad celými volbami navíc podle listu leží stín pochybností o zdravotním stavu prezidenta.

Německá stanice ARD na svém serveru Tagesschau píše o překvapivé porážce vládního hnutí ANO. Připomíná však, že mnohé bude záviset na tom, koho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. „V minulosti Zeman opakovaně ujistil, že pověří nejsilnější stranu, nikoliv koalici,“ připomíná Tagesschau. Vzhledem k tomu, že koalice SPOLU i PirátiSTAN už před volbami oznámily, že s Babišem spolupracovat nebudou, hrozí Česku patová situace, uzavírá server.

O hrozícím patu se zmínila i televize ZDF. Že získaly opoziční bloky většinu, považuje za překvapivé, domnívá se však, že prezident to nezohlední. „Zeman v minulosti opakovaně zdůraznil, že sestavením vlády nepověří koalici, ale nejsilnější stranu, což je v každém případě ANO,“ podotkla ZDF.

Také německá agentura DPA poznamenala, že prezident se nijak netají svou podporou Babišovi, který tak může od Zemana čekat pověření, aby sestavil vládu. Deník Die Welt se ostatně podobně jako německé televize domnívá, že prezidentova taktika může zemi přivést do situace politického patu. Babišův výsledek připisuje list kombinaci tří faktorů: „fatální řízení koronavirové krize, mnoho korupčních afér a také kauza Pandora Papers“. Die Welt také upozornil na velmi těsný výsledek, který začal být zřejmý až krátce před koncem sčítání. „Hnutí ANO úřadujícího premiéra Andreje Babiše se propadlo na posledních metrech,“ napsal.

Že do povolebního vyjednávání zásadním způsobem vstoupí Miloš Zeman, očekává i mnichovský list Süddeutsche Zeitung. Výsledek voleb však zhodnotil jako „bod zvratu v Česku“ a konec „premiérské éry Andreje Babiše“.

V Rakousku významně zastínila zprávy o výsledcích českých voleb rezignace tamějšího kanceléře, přesto zpravodajství ze sousední země nechybí. Rakouský deník Kurier prohlásil výsledek voleb za „senzaci z Prahy“. „Český premiér Babiš byl potrestán. Pro vznik vlády se ale veškerý zrak upírá na prezidenta Zemana,“ uvedl. I Der Standard se domnívá, že „není nepravděpodobné, že prezident chce z Babiše opět udělat premiéra“. List Wiener Zeitung psal o velmi napínavých volbách. „Opozice předstihla Babiše až na posledních metrech,“ uvedl.

„Klíčové hlasy pro strany, které propadly“

„Zdálo se, že Andreji Babišovi vyjde těžký pokus o obrat, ale nestačí to, aby zůstal v čele české vlády. Ještě před půl rokem vypadalo být nepravděpodobné, že bude alespoň soupeřit o vítězství, ale dva opoziční bloky jsou na dobré cestě vytvořit příští vládu,“ uvedl slovenský list Pravda.

Jako naději pro celou střední Evropu vidí výsledek českých voleb komentátor Denníku N Martin Šimečka. „V době, kdy střední Evropa prožívá největší krizi demokracie od pádu komunismu, má výsledek českých voleb obrovský význam. Vytváří těsnou vazbu Česka a Slovenska v opozici vůči Polsku a Maďarsku, jejichž vlády mají autoritářský charakter,“ píše Šimečka. Bližší pohled však podle něj tak povzbudivý není – polovina voličů totiž dala hlas populistickým nebo extremistickým stranám.

Deník Sme soudí, že byť si Česko změnu nezvolilo, má ji. „Klíčové je složení parlamentu, a to hovoří o změně. Tak to bývá, někdy jsou klíčové právě hlasy pro strany, které propadly. Stále ovšem platí, že většina českých voličů naskakuje na populistické vlny,“ napsal Sme. Doplnil, že Česko má šanci, že místo populisty bude v čele vlády profesor, bývalý univerzitní rektor, lídr koalice SPOLU Petr Fiala, který váží slova.

„Porážka v cílové rovince“

„Změna vítěze v cílové rovince,“ komentovala výsledky českých voleb polská zpravodajská televize TVN 24. Zdůraznila, že dosavadní opoziční strany dokázaly předstihnout hnutí premiéra Andreje Babiše, které zpočátku v hlasování vedlo, a získaly ve sněmovně většinu. „Výsledky svědčí o historické porážce komunistů v Česku. KSČM poprvé od roku 1989 nebude mít v parlamentu své poslance. Výsledky jsou nelítostné i pro sociální demokracii. Strana, která se dosud podílela na vládě, skončí mimo parlament,“ poznamenala TVN.

„Babišovo hnutí ANO o vlásek prohrává se středopravou koalicí SPOLU,“ píše opoziční list Gazeta Wyborcza a dodává, že premiérova strana by ani v případě těsného vítězství nebyla s to vytvořit vládu. Babišovu porážku podle deníku Češi slavili přiťukáváním si půllitry piva v pražských hospodách – právě voliči z Prahy, kde se hlasy počítají nejdéle, zpečetili Babišovu porážku: v metropoli Babišovo ANO skončilo až jako třetí.

„Předběžné výsledky voleb v Česku nebudí optimismus, pokud jde o rychlé a snadné vyřešení sporu o Turów. Češi teď budou mít jiné problémy a kromě toho polský důl pro ně není věcí na titulní strany novin,“ napsal v komentáři server Money.pl. „Polsko spoléhalo na rychlé urovnání sporu, ale ukázalo se, že polské naděje, že volby v České republice něco změní ve věci Turówa, byly plané. Češi budou teď pohlceni tvořením stabilní většiny v parlamentu,“ dodal portál.