Spor o Důl Turów pokračuje. Česká strana dohodu odmítla, prohlásil polský ministr, Brabec doufá v další jednání

Neúspěšně skončilo česko-polské ministerské jednání o budoucnosti hnědouhelného Dolu Turów. Český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) sice ráno hovořil o významném pokroku, večer ale jeho polský protějšek Michal Kurtyka vystoupil s prohlášením, v němž vinil českou stranu z neochoty přistoupit na navrhovanou dohodu. Podle Brabce „je smlouva v podstatě hotová“, oba státy se ale nedokázaly shodnout na tom, jak dlouho by měla platit. Český ministr očekává, že budou jednání pokračovat, polská delegace však odjela domů.

Důl Turów u česko-polské hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko usiluje o rozšíření těžby, a to přes předběžné rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, že by ji naopak mělo přerušit. Takový krok by měl podle Varšavy negativní dopady na energetickou bezpečnost země.

Ve středu a čtvrtek čeští a polští politici včetně ministrů životního prostředí Richarda Brabce (ANO) a Michala Kurtyky intenzivně vyjednávali. Po středečním jednání prohlásil český ministr Brabec, že „jsme se opravdu zásadně posunuli v mnoha otázkách“. Ve čtvrtek odpoledne ale opustil jednání liberecký hejtman Martin Půta (SLK) a dal najevo, že nečeká, že by vznikla konečná dohoda. Pozdě večer vystoupil i polský ministr Kurtyka, podle nějž jednání selhalo. Českou stranu obvinil z neochoty dohodu přijmout.

„Naše nabídka, velmi dobrá nabídka, nebyla přijata,“ řekl Kurtyka. Nabídka byla podle něj cílena na pomoc obyvatelům Libereckého kraje v oblasti vodohospodářské infrastruktury, územní spolupráce a nadstandardního monitoringu. Českou stranu Kurtyka obvinil, že začala stupňovat své požadavky. Že jednání nemá výsledek, bude mít podle něj následky na česko-polské vztahy i spolupráci ve visegrádské skupině.

Richard Brabec uvedl, že klíčové pro Česko je, aby byla dohoda dlouhodobá, Polsko ale trvalo na podstatně kratší době její platnosti. „My nechceme couvnout, necouvli jsme z linie, kterou máme. (…) Je to důležitá záležitost, opravdu to není formalita,“ řekl Brabec. Dodal, že to však považuje za poslední sporný bod, v ostatním „je smlouva v podstatě hotová“. Podrobnosti o tom, jakou délku trvání smlouvy žádá česká strana, a jakou polská, však nechtěl upřesnit.

Podle Brabce ale čtvrtečním odjezdem polské delegace jednání nemusí končit. „Neberu to jako krach jednání, ale něco, co si obě strany ještě potřebují promyslet,“ uzavřel. Žádný konkrétní termín pro další jednání však není.

Podrobnosti o dohodě ministerstvo tají

Není jasné, co mělo být v dohodě, kterou nakonec obě strany nevyjednaly. Brabec opakovaně odmítl říct jakékoli podrobnosti. Organizace Greenpeace během jednání podala žádost o informace o vyjednávané smlouvě, kterou ministerstvo životního prostředí podle právničky Kristíny Šabové zamítlo.

S jednáním jako takovým byl nespokojený Sousedský spolek Uhelná zastupující obyvatele obce, k níž se má těžba po plánovaném rozšíření Dolu Turów bezprostředně přiblížit.

„Jsme přesvědčení, že pečlivě promyšlené právní kroky povedou k lepšímu výsledku než obtížně vymahatelná smlouva, sjednávaná narychlo, po nocích, jen několik dní před parlamentními volbami,“ uvedl za spolek Milan Starec. Varšava podle něj usiluje jen o to, aby Česko stáhlo žalobu.

Už třetí jednání od udělení pokuty Polsku

Zástupci obou stran jednali o situaci už minulý týden v pátek a následně pak i pondělí. Podle Brabce nejsou jednání jednoduchá. V pondělí se obě strany podle českého ministra životního prostředí shodly na tom, že v zájmu obou zemí je rychlé nalezení východiska. Liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který se pondělní schůzky také zúčastnil, uvedl, že obě strany chtějí situaci raději řešit kompromisem než soudními spory.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli prohlásil, že Česko dostalo od Varšavy velmi dobrý návrh ohledně Dolu Turów. „Spočívá v tom, že obyvatelé příhraničních oblastí mohou počítat s reálnou finanční podporou z polské strany, pokud jde o projekty týkající se vody, související s vytvářením dalších bariér proti hluku a jinými investicemi,“ uvedl.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP ve čtvrtek uvedl, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v Turówu v řádu čtyřiceti až padesáti milionů eur (1 až 1,25 miliardy korun).

Podle dřívějších informací by dohoda podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka či na posílení vodního zdroje v obci Uhelná, která s dolem sousedí.

Polsko má za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v Dole Turów platit pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 miliard korun). Sankce uvalil Soudní dvůr Evropské unie 20. září. Varšava má Evropské komisi vyplácet tuto částku za každý den ode dne oznámení usnesení, a to až do chvíle, kdy bude činnost dolu zastavena. Polsko ještě pokutu platit nezačalo. S odvoláním na vládního mluvčího o tom v úterý informovala agentura PAP.