Jednání o Turówu budou pokračovat ve středu, Brabec doufá v rychlý posun

Jednání Česka a Polska o situaci kolem hnědouhelného Dolu Turów budou pokračovat ve středu. Sejdou se opět experti i ministři životního prostředí obou zemí. Po jednání se svým polským protějškem Michalem Kurtykou to řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Věří, že středeční setkání přinese významný posun. Také Kurtyka řekl, že doufá v rychlé dosažení dohody.

Polsko chce v Dole Turów, který leží v bezprostřední blízkosti hranic s Českem i Německem, rozšířit těžbu směrem k Libereckému kraji. Obyvatelé příhraničních obcí v Čechách se obávají, že přijdou o vodu. Již nyní jí mají málo a viní z toho důl. Řešením, které navrhuje polská strana, by měl být příspěvek na ochranu vodních zdrojů ve výši přibližně padesát milionů eur. 

Jednání podle Brabce nebyla a nejsou jednoduchá, ale při pondělním setkání zástupci obou zemí navázali na pokrok učiněný při pátečním jednání českých a polských expertů. „Shodli jsme se na tom, že je v zájmu obou stran, abychom zrychlili proces dohody s cílem uzavřít smlouvu mezi Polskem a Českou republikou, abychom vyřešili tuto záležitost,“ řekl Brabec. Zrychlení postupu k uzavření dohody očekává od středečního setkání. „Doufám, že se po těch jednáních dál významně posuneme,“ uvedl.

Liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který se pondělního jednání také zúčastnil, uvedl, že obě strany chtějí situaci raději řešit dohodou než soudními spory. „Myslím, že všichni kolem stolu zopakovali, že pro obě země je dohoda vhodnější než pokračování sporu u evropského soudního dvora. A nejenom pro obě země, ale pro oba regiony, a především pro obyvatele, kteří žijí na česko-polské hranici,“ řekl.

Česká strana získala ve sporu v posledních měsících formálně navrch. Obrátila se na Soudní dvůr Evropské unie, který v květnu předběžným opatřením nařídil zastavení těžby v Turówě. Polsko ovšem oznámilo, že neposlechne, byť tím na sebe přivolalo trest – soud mu v polovině září nařídil platit pokutu půl milionu eur denně. Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński v pátek řekl, že Varšava chce spor vyřešit dvoustrannými jednáními, bez Evropské unie.

Politici obou zemí se ale vzájemně obviňují z nedostatku dobré vůle. Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) v pátek řekl v rozhovoru pro Českou televizi, že spor by nevznikl, kdyby se polská státní těžařská společnost PGE „ke svému okolí chovala standardním způsobem“. Premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve hovořil o tom, že polská strana spor „nechtěla řešit“.

Polský prezident Andrzej Duda naopak řekl v rozhovoru pro televizi TVN, že se vláda snaží řešení nalézt. „Vím, že premiér (Mateusz Morawiecki) vyvinul velké úsilí v jednáních o této otázce. Ale je vidět, že dosud se nepodařilo dosáhnout žádné dohody, což bohužel také ukazuje jistou smutnou realitu ve vztazích s našim sousedem,“ prohlásil Duda. 

Tuzemský ministr Brabec odmítl tvrzení, která se objevila v Polsku, že by Praha chtěla mluvit sousedům do jejich energetické politiky. Ujistil, že cílem Česka není předčasné uzavření Turówa. „Jsme v Polsku obviňováni, že chceme zakázat těžbu uhlí na Dole Turów. To jsme nikdy takhle neřekli a ani bychom to nemohli chtít. Důl tam jistě zůstane, ale nám vadí jeho dopady na naše lidi na české straně,“ řekl.

Polsko počítá s těžbou do roku 2044. Plánované rozšíření by mělo zvětšit jeho rozlohu o čtyři sta až osm set hektarů, a to jihovýchodním směrem. K českým obcím Uhelná a Oldřichov na Hranicích by se tak důlní jámy přiblížily na vzdálenost zhruba dvanácti set metrů.