Změna je tady, my jsme ji slíbili, my ji uděláme, řekl lídr SPOLU Fiala

Koalice SPOLU získala v letošních sněmovních volbách nejvíc hlasů. Lídr koalice Petr Fiala (ODS) sdělil, že obě demokratické koalice mají většinu, a tedy i šanci postavit většinovou vládu. „Toto je změna, my jsme změna, vy jste změna,“ sdělil ve volebním štábu Fiala, kterého na pódium volebního štábu doprovodili Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). V sobotu večer SPOLU a koalice Pirátů se Starosty podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu.

Fiala uvedl, že volby jsou „vítězstvím slušné a hodnotové politiky“, a upozornil, že kampaň vyryla do českého národa další zbytečnou jizvu. „Chceme tu jizvu zacelit, chceme dělat jinou politiku, než která se dělala dosud,“ poznamenal za jásotu příznivců ve volebním štábu.

Prohlásil, že SPOLU hodlá dělat jinou politiku než dosavadní koalice ANO a ČSSD. „Je jedno, koho jste volili, jsme všichni občany, kteří tu chtějí žít pospolu, jako sousedi, přátelé, kolegové,“ uvedl. Dodal, že koalice bude fungovat stejně pevně jako v kampani.

Koalice si podle předsedy KDU-ČSL Jurečky odnáší z kampaně i spoustu podnětů od nevoličů SPOLU. Podle něj koalice bude dělat politiku pro celou zemi. Poznamenal, že prosadit koalici v jednotlivých stranách nebylo jednoduché.

Fiala: Vítězství SPOLU ve volbách je šance na změnu v České republice (zdroj: ČT24)

Za přirozeného spojence má Fiala koalici Pirátů a Starostů, společně obě koalice získaly v dolní parlamentní komoře 108 mandátů. Koalice v sobotu večer podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu a požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu.

V rozhovoru pro ČT24 Fiala znovu poděkoval voličům, kteří podle něj uvěřili nabídce koalice a dali jí silný mandát. Měli prý dost „populistické politiky“, kdy se neřeší podstatná témata, ale problémy kolem premiéra Babiše.

Koalice SPOLU chce podle Fialy dělat politiku, která je „normální, slušná a kompetentní“. Fiala dále sdělil, že strany v koalici budou i nadále postupovat spolu ve sněmovně. „Všechny můžu ujistit, že to, co viděli před volbami, uvidí i po volbách,“ sdělil. Vyloučil také koalici s hnutím ANO.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v sobotu řekl, že případná nová vláda koalice SPOLU a dvojkoalice Pirátů a STAN bude vyžadovat velké kompromisy. „Pokud ta vláda vznikne, tak v sobě ponese složitost dohody pěti politických subjektů, které se politicky a ideologicky ne ve všem shodují. Nutnost velkého kompromisu a řešení reálných problémů rozhodně nebude jednoduchá,“ řekl Kuba.

Ve štábu vládla bouřlivá atmosféra

Ve štábu vládla v závěru sčítání volebních hlasů velmi bouřlivá atmosféra. Od doby, kdy se výsledky koalice SPOLU přibližovaly k ziskům vládního hnutí ANO, začali straníci a jejich příznivci odpočítávat desetiny a setiny procent, které k vyrovnání výsledků chyběly. Poté, co SPOLU předstihlo hnutí ANO, propukl v sále, kde se výsledky sledují, bouřlivý potlesk. Lidé skandovali název koalice a Pískej konec, tleskali a vyvolávali jméno Fialy.

Ještě před dopočítáním hlasů začali někteří příznivci a straníci slavit, přiťukávali si skleničkami. Poté, co kolem 18:20 do štábu dorazili i předsedové všech tří koaličních stran, skandovali Už je to tady a Petr do Strakovky s odkazem na sídlo české vlády.

Předsedové po příchodu nejprve pozdravili své spolustraníky a příznivce, teprve poté předstoupili před novináře. V sále, kde se konala tisková konference, zůstali desítky straníků, kteří vystoupení přerušovali bouřlivým potleskem. Fiala v průběhu poznamenal, že se mísí tisková konference s oslavou vítězství.

Do sněmovny se dostane dvojnásobek lidovců i kandidátů TOP 09

Místo 10 křesel budou mít lidovci ve sněmovně křesel 23. Mandát obhájili Marian Jurečka, Pavel Bělobrádek, Jan Bartošek, Marek Výborný, Vít Kaňkovský, Ondřej Benešík a Pavla Golasowská. V posledních sněmovních volbách získala KDU-ČSL deset mandátů.

Bratr Tomia Okamury Hayato, který kandidoval právě za lidovce, se do dolní komory parlamentu dostal díky preferenčním hlasům, posunul se z patnáctého místa kandidátky na  šesté. Stejným způsobem se do sněmovny dostali i Aleš Dufek, David Šimek, Jiří Navrátil, Šimon Heller a Michael Kohajda. Z žen pak jediná Marie Jílková.

Největší podporu získali lidovci na Moravě, kde dohromady získali třináct mandátů. Naopak v Plzeňském, Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji se nikdo z členů do sněmovny v rámci koalice SPOLU nedostal.

Strana TOP 09 získala místo sedmi křesel 14. Ve sněmovně dál zůstávají Markéta Pekarová Adamová, Vlastimil Válek, Helena Langšádlová a Jan Jakob. Zbylí tři poslanci svůj mandát neobhajovali.

Poslanecký mandát získá zřejmě deset nových kandidátů navržených TOP 09: Ondřej Kolář, Michal Zuna, Jiří Slavík, Marek Ženíšek, Michal Kučera, Pavel Klíma, Matěj Ondřej Havel a Pavel Svoboda. Díky preferenčním hlasům získá ve sněmovně místo také Miloš Nový z Plzeňského kraje a Martina Lisová z Vysočiny. Největší podporu měla strana v Čechách, konkrétně pak v hlavním městě a Středočeském kraji.