ČSSD opouští sněmovnu, Hamáček vedení strany

Události ČT - ČSSD po třech dekádách opouští sněmovnu (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie se nedostala do Poslanecké sněmovny, neusedne v ní poprvé od své obnovy v devadesátých letech. Po sečtení 99 procent hlasů měla zisk 4,66 procenta. Jan Hamáček oznámil, že rezignuje na funkci předsedy. Straníci volají po restartu a modernizaci.

Kdysi nejsilnější vládní strana, někdejší hegemon tuzemské levice ztrácí už od posledních sněmovních voleb, ve kterých měla patnáct mandátů, nyní nebude mít žádný a zůstane těsně pod pětiprocentní hranicí.

Hamáček a spolu s ním celé předsednictvo oznámilo rezignaci na brífinku bez povolených otázek novinářům. „Vyvodil jsem politickou odpovědnost, předám řízení strany tomu, kdo se mě rozhodne následovat. Sociální demokracie za svou dlouhou historii přežila mnoho těžkých zkoušek, takže přežije i tuto,“ prohlásil odstupující předseda.

O svém dalším profesním směřování odmítl cokoliv sdělit. „To nechte na mně, já si hlavně odpočinu,“ řekl novinářům při odchodu ze stranického štábu.

Špičky ČSSD připustily, že stranu poškodilo vládní angažmá, zmiňovaly i pandemii covidu-19. Strana se nyní hodlá soustředit na komunální volby, chce být srozumitelnější a nabídnout nové tváře. Věří, že se do Poslanecké sněmovny vrátí, a varuje před tím, že v dolní komoře bude chybět hlas levice.

Volební zisky ČSSD v posledních volbách
Zdroj: ČSÚ/ČTK

Vnitrostranická kritika

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického neuspěla snaha části straníků vést ČSSD jiným směrem, než být „béčko“ premiéra Andreje Babiše, a Lidový dům tak sklízí, co zasel. „Politika je krutá, voliči nemohli sociální demokracii rozumět. Je to na sebereflexi, především Jana Hamáčka a Romana Onderky, na urychlené svolání předsednictva, svolání sjezdu a teď je potřeba opravdový restart,“ řekl hejtman.

„Když neuspěje váš tým, kterého jste členem, je to smutné. Ale ta obava tu byla a došlo k tomu, co jsme říkali před půl rokem na sjezdu, kdy jsme chtěli stranu posunout a modernizovat,“ řekl Štefan, který neúspěšně kandidoval do vedení ČSSD a podporoval bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Jeho křídlo ale na volebním sjezdu strany prohrálo, zvítězil tehdy nynější šéf Jan Hamáček.