Maláčová a Schillerová se neshodly na navýšení peněz pro sociální služby, růst důchodů si potvrdily

Události: Maláčová a Schillerová se neshodly na růstu platů pracovníků v sociálních službách (zdroj: ČT24)

Průměrný důchod se příští rok zvedne o 797 korun měsíčně. Ministerstvo financí s tím počítá v nové a zpřesněné verzi rozpočtu. Částka je o 44 korun vyšší, než vláda plánovala v prvním červnovém návrhu. Dohodu na výši důchodů a sociálních dávek v příštím roce si na čtvrtečním jednání o rozpočtu resortu práce a sociálních věcí potvrdily jeho šéfka Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Neshodly se naopak na růstu platů pracovníků v sociálních službách.

Maláčová na jednání přijížděla s požadavkem navýšení platů zaměstnanců sociálních služeb plošně o tři tisíce. „Tak abychom skutečně v tom složitém systému zajistili, že každý zaměstnanec v sociálních službách slíbenou částku dostane,“ sdělila Maláčová.

Takové zvýšení by pro státní rozpočet znamenalo navíc přes tři miliardy korun. Další 1,5 miliardy Maláčová požadovala na provoz sociálních služeb. S tím Schillerová nesouhlasila. „Já jsem vždy podporovala, aby sociálním službám rostly platy. Vláda musí rozhodnout kompletně,“ zdůvodnila Schillerová.

Růst platů lidí, kteří pracují v sociálních službách, požaduje velká část opozice. „Růst je naprosto opodstatněný, ale měl by být předvídatelný. Tedy že garance minimálního růstu bude o inflaci,“ upozornila první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že pracovníkům v sociálních službách by platy vzrůst měly. Dodala ale, že je třeba myslet na to, z čeho by stát přídavek zaplatil. „Tím se evidentně ani jedna paní ministryně nezaobírá,“ podotkla.

Pro navýšení je také šéf SPD Tomio Okamura. „V ideálním případě by bylo dobré zvýšit (platy) o více než deset procent. Skutečně platy v sociálních službách, kde pracovnice mají často i mimořádně namáhavou fyzickou práci, jsou podhodnoceny,“ zdůraznil.

Náročnost práce i nutnost dalšího vzdělávání

Že je takové zaměstnání náročné fyzicky i psychicky, potvrzuje Pavla Pourová. Ta pracuje jako koordinátorka přímé péče v Domově pro seniory Chodov. „Jako pečovatelé máme asi vyvinutější cit k lidem, tu práci nemůže dělat každý,“ přiblížila.

Průměrný plat pečovatele v zařízení se pohybuje kolem třiceti tisíc hrubého. „Je to práce, která je spojená s tím, že se zaměstnanec musí neustále vzdělávat. Takže finanční složka je samozřejmě důležitá i pro motivaci na sobě dále pracovat,“ uvedla ředitelka domova Ilona Veselá.

Průměrný důchod příští rok přesáhne 16 tisíc korun

Jisté už ale je, že si v příštím roce polepší důchodci. Stát jim musel přidat podle zákona necelých 500 korun. Nad zákonnou valorizaci pak mají dostat ještě 300 korun. Navýšení je součástí speciálního zákona, který prošel sněmovnou. Senát se rozhodl jím nezabývat. Zbývá už jen podpis prezidenta.

Důvodem rychlejšího růstu je zejména vyšší inflace, která na Česko dopadla během jara a léta. Právě růst cen ovlivňuje zvyšování penzí nejvíc. Průměr tak v roce 2022 dosáhne 16 271 korun. „Valorizace bude činit přesně 497 korun. Když k tomu přičteme 300 korun navýšení, které je u pana prezidenta k podpisu, tak to je téměř 800 korun,“ vyčíslila nárůst Schillerová.

Maláčová ale trvá na navyšování nad zákonnou valorizaci. „Všechno se zdražuje a připomínám, že vždy valorizujeme jen jednou ročně k 1. lednu. To znamená, že pokud se nyní velmi zdražuje, důchody se navýší se zpožděním až k Novému roku,“ upozornila.

Celková suma pro Ministerstvo práce a sociálních věcí na příští rok byla podle prvního návrhu rozpočtu ze začátku června 749 miliard korun. To je suverénně nejvíc ze všech resortů – částka představuje zhruba 40 procent všech výdajů a polovinu příjmů.

Po důchodech, za které vláda plánuje utratit přes 565 miliard korun, tvoří druhou největší položku dávky sociální podpory a pěstounské péče, kam patří například rodičovský příspěvek – v celkové hodnotě přes 50 miliard. Více než 46 miliard pak připadne na nemocenskou. Dalších víc než 33 miliard vydá stát na péči o handicapované a přes 13 miliard na podpory v nezaměstnanosti.

Ministerstvo financí v úterý oznámilo, že díky rychleji rostoucí ekonomice získá vláda do státního rozpočtu o 30 až 40 miliard vyšší částku, než ještě v červnu plánovala. Navrhovaný schodek státního rozpočtu má ale zůstat stejný.