Povede Koudelka dál BIS? Dozvíte se v srpnu, prohlásil Babiš

Události: Nové vedení BIS (zdroj: ČT24)

Až v srpnu se bude vláda zabývat vedením Bezpečnostní informační služby. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). V polovině příštího měsíce končí mandát dosavadnímu šéfovi tajné služby Michalu Koudelkovi. Některé opoziční strany kritizují, že kabinet řeší pozdě, co dál.

Zařadit téma BIS na pořad sněmovny se nepodařilo ani opozičním poslancům. Mimo jiné chtěli vědět, kdy vláda tuto personální otázku bude řešit. Stejný dotaz pokládají premiérovi opakovaně i novináři. Do konce měsíce to ale zřejmě téma na vládě nebude.

Premiér totiž uvedl, že teď řeší očkování. Na otázku, kdy konkrétně si najde čas na řešení personální otázky v BIS, řekl, že určitě v srpnu. Redaktorka ČT se ho dále zeptala, zda je s Koudelkou spokojený a zda by měl pokračovat. „To se dozvíte samozřejmě v srpnu,“ dodal Babiš.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) je s fungováním BIS spokojený. „Podléhá řízení premiéra. Pokud pan premiér má učinit nějaké návrhy, tak s nimi musí přijít on, ty materiály nemůže předložit nikdo z ministrů,“ řekl.

Podle lidovce Jana Bartoška, který je členem sněmovního bezpečnostního výboru, je ale v srpnu už pozdě. „Je znejistěna naše bezpečnostní komunita a samozřejmě je to velmi špatný signál směrem k našim spojencům,“ podotkl.

Není pozdě?

Zákon o zpravodajských službách počítá s tím, že vláda má šéfa BIS jmenovat po projednání bezpečnostním výborem sněmovny. Když se ředitel tajné služby vybíral naposledy, bylo to měsíc před jeho nástupem do funkce.

Poté, co se na začátku července 2016 ředitel Jiří Lang rozhodl skončit, představil jeho nástupce na výboru tehdejší sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka 14. července. O jmenování rozhodla vláda 27. července, funkce se pak ujal 15. srpna.

„Letos jsou s tím prostě pořád nějaké problémy. Nevím, v čem je problém, proč si premiér, potažmo vláda hraje na schovávanou a neřekne nám, jaké má úmysly,“ prohlásil místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti).

„Ještě stále jsou tři neděle času, doufejme, že vláda nějakou nominaci učiní a my to budeme moct projednat na bezpečnostním výboru,“ doplnil předseda výboru Radek Koten (SPD).

Právě od SPD nebo komunistů zaznívají k současnému šéfu BIS výhrady. Dlouhodobě ho kritizuje i prezident Miloš Zeman. Naopak podle další části opozice je Michal Koudelka tím, kdo by měl tajnou službu vést dál.