Kontrola střet zájmů neprokázala, Rabiňák ale z dozorčí rady České exportní banky odejde

Podle České exportní banky (ČEB) nebyl předseda její dozorčí rady Rudolf Rabiňák ve střetu zájmů, když se podílel na bankovním byznysu v Dominikánské republice. Interní kontrola ukázala, že Rabiňák nejednal v rozporu s pravidly. Přesto se rozhodl, že na funkci rezignuje s koncem června. Noví členové dozorčí rady by měli být zvoleni na valné hromadě 24. června. ČT to řekla mluvčí ministerstva financí Anna Vasko.

Kontrola Rabiňákových aktivit proběhla poté, co vyšlo najevo, že v Karibiku vede čtyři společnosti vydávající se za banku. Jedna z nich, IC Invest Bank, poskytovala finanční krytí loňských problematických dodávek čínských respirátorů do Česka.

„Podezření na střet zájmů pana Rabiňáka prověřoval útvar Compliance České exportní banky, který vyhodnotil, že uvedené zahraniční společnosti nejsou svým předmětem podnikání ve střetu zájmů s činností ČEB, nefigurují na sankčních seznamech a jejich činnost není v rozporu s pravidly Compliance ČEB,“ uvedla pro ČT mluvčí ministerstva.

„V zájmu rozptýlení jakýchkoliv pochybností se pan Rabiňák na konci května rozhodl na svou pozici v dozorčí radě ČEB rezignovat s účinností ke konci června. Ministerstvo financí tento krok akceptovalo, a aktuálně proto přistoupilo k výběru nových kandidátů do dozorčí rady ČEB, kteří by měli být zvoleni na nadcházející valné hromadě 24. června po standardním procesu, který je dán nominačním zákonem a bankovní regulací,“ doplnila Vasko.

Rabiňák jakékoliv pochybení odmítal. „Já nesmím být v orgánu nějaké jiné banky. A tohle není banka. To je všechno,“ uvedl v březnu pro server iROZHLAS.cz.

Do čela dozorčí rady ČEB Rabiňáka jmenovalo ministerstvo financí pod vedením Aleny Schillerové (za ANO) v dubnu 2019. Do čela IC Invest Bank se podle veřejně dostupných záznamů na serveru Open Corporates nechal zapsat zhruba o půlrok později – v listopadu 2019, uvedl dříve iROZHLAS.cz.

Smlouva na ochranné pomůcky

Kontrola se týkala finančního krytí firmy Recea Prague. Společnost vloni na jaře, kdy byl ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), získala kontrakt za stovky milionů korun a měla dodat ochranné pomůcky proti koronaviru. Z celého obchodu nakonec sešlo, firma zboží dodala pozdě a ve špatné kvalitě. V pozadí financování Recea Prague stála právě společnost IC Invest Bank.

Podle Rabiňáka se IC Invest Bank nazývá bankou, protože jsou o názvu přesvědčení jeho spolupracovníci. „Já jsem je několikrát zapřísahal, ať se to banka nejmenuje a v Česku se to banka nikdy nejmenovalo,“ uvedl v březnu pro iROZHLAS.

ČEB poskytuje českým vývozcům peníze a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové trhy. Vznikla v roce 1995 a spadá pod ministerstvo financí.