Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Události: Cestovní kanceláře a turistická sezona (zdroj: ČT24)

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.

Turisté jeví zatím největší zájem o unijní destinace jako Řecko, Chorvatsko, Bulharsko nebo Španělsko. „Momentálně jsme prodali tisíce letních zájezdů. Třicet procent klientů míří do Řecka. Rovněž vidíme, že si Češi chtějí více dopřát, takže si vybírají kvalitnější hotely s lepšími službami blíže u moře,“ popisuje mluvčí cestovní kanceláře Invia.cz Andrea Řezníčková.

Lidé zároveň počítají s přísnými hygienickými opatřeními, často je i sami vyžadují. „Určitě můžeme počítat s dezinfekcí prostor. Bude upraven all inclusive režim i číšník, který bude nandavat jídlo,“ jmenuje opatření mluvčí cestovky Fischer Jan Bezděk.

Jeho kolegyně Eva Němečková z firmy Čedok zase uvádí, že veškerá opatření, jež byla v minulém roce zavedena, se stala s postupem času standardem.

Češi si dovolenou objednávají za průměrnou cenu, která podobně jako loni činí okolo patnácti tisíc korun na osobu. K jejímu uhrazení přitom využívají vouchery za neuskutečněné zájezdy z minulého roku. Těch neuplatněných jsou stále desítky tisíc, dohromady zhruba za 1,2 miliardy korun, a platné jsou do 31. srpna. Poté mají lidé nárok na jejich proplacení.

Cestovní kanceláře zmírňují podmínky

Cestovní kanceláře očekávají výrazně větší zájem oproti loňsku. Prodeje jsou ale stále na zhruba poloviční úrovni než v roce 2019. „V případě, že kancelář nebude schopna peníze vyplatit a vejde do insolvence, tak na sebe přebírá zodpovědnost pojišťovna,“ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Lidé se ptají po zárukách a pojištění storna i letos, aby předešli problémům. Podmínky proto zmírnila většina prodejců. „Dali jsme klientům jistotu, nakupují bez rizika. S nízkou zálohou a v případě problémů vracíme hotovost,“ podotkl mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Petr Kostka.

Místopředseda asociace českých cestovních kanceláří Jan Papež
Zdroj: ČT24

Pojišťovna Slavia vrací peníze klientům Firo Tour

Pojišťovna Slavia například už začala vyplácet peníze za neuskutečněné zájezdy klientům cestovní kanceláře Firo Tour. Společnost sice zatím úpadek nevyhlásila, podle pojišťovny ale není schopna plnit své závazky. Peníze by měli získat zpět klienti, kteří na ně mají nárok například kvůli seniorskému věku nebo jsou držiteli voucheru. Někteří z nich na pojistné plnění čekají skoro rok.

„Prvním klientům cestovní kanceláře již byly nároky vyplaceny. Další přicházejí a na jejich zpracování je pojišťovna plně připravena,“ uvedla mluvčí pojišťovny Martina Lambert.

Podle zástupce společnosti Firo Tour Lucie Frnochové se vracení peněz týká smluv, jež byly zrušeny nebo za které byly vystaveny lex vouchery. Lidé mohou uplatnit případně poukazy na nečerpanou dovolenou. „Zájezdy, které klienti zakoupili v roce 2020 a mají se konat v letošním roce, tak ty budou realizovány,“ dodala mluvčí.

Jestli se pobočky cestovní kanceláře zase otevřou, zatím není jasné. Společnost nyní jedná s věřiteli o své reorganizaci.

Zahraniční dovolené ve stínu covidových pasů

To, jak se bude vyvíjet turistická sezona, závisí na budoucím průběhu koronavirové pandemie a očkování. Klíčem k volnému cestování budou takzvané covidové pasy, ve kterých by občané EU měli mít zapsané buď prodělané očkování, výsledek negativního testu nebo množství protilátek.

EU o finální podobě cestovního dokumentu stále jedná, a to i se zeměmi jako Spojené státy, Izrael, Norsko, ale i Británie, Švýcarsko nebo Island. Definitivní podobu schválí členské země a Evropský parlament před prázdninami.

Projekt covidových pasů už stihlo spustit Dánsko. Dokument je tam součástí takzvané digitální identity, což znamená, že je spárovaný s občanským průkazem. Estonsko oproti tomu plánuje do konce měsíce rozeslat lidem do mobilů QR kód. V Izraeli pro změnu předkládají vytištěný formulář nebo ukazují kód ve speciální aplikaci. Obyvatelé si ale stěžují na problémy při získávání pasů i pokusy o zfalšování dat v telefonech.

Pasy ve zmíněných zemích usnadní cestování, a to i do ciziny. Měly by lidem umožnit také návštěvu restaurací, divadel a třeba i hromadných akcí.