Odběrová místa čelí náporu zaměstnanců velkých firem, volné termíny rychle dochází

Události ČT: Odběrová místa čelí náporu zájemců o antigenní testování (zdroj: ČT24)

Odběrová místa hlásí obrovský zájem o antigenní testování. Některé společnosti, které musejí své zaměstnance nově testovat povinně, to totiž nedělají u sebe, ale posílají je tam, kam chodí veřejnost. Někde je tak problém sehnat termín. Nejméně kapacit je na Vysočině, problém je i v Olomouckém kraji nebo v Praze. Tuto praxi kritizovala například asociace krajů.

Někteřé české firmy testují své zaměstnance už delší dobu. Například ve společnosti Vitesco Technologies v Trutnově začali s odběry už v listopadu loňského roku. 

„Od února jsme zavedli plošné testování s tím, že se snažíme dobrovolně s pozitivní motivací protestovat celý závod tak, abychom měli minimálně jeden test na jednoho zaměstnance na jeden týden,“ řekl ředitel závodu Lukáš Rosůlek. Každý z pracovníků navíc dostává za test 50 korun do bonusového programu. 

Testovat se odmítlo jen asi jedno procento z více než dvou tisíc zaměstnanců. Díky tomu se společnosti podařilo v provozu zachytit i zhruba čtyřicet nakažených pracovníků, kteří neměli žádné příznaky.

Zaměstnanci míří i na veřejná odběrová místa

Některé velké firmy ale testování nezvládají. V řadě případů tak své zaměstnance posílají na veřejná odběrová místa, těm však kvůli tomu dochází volné termíny pro ostatní zájemce.  

Nejhorší situace je momentálně na Vysočině. Například v Jihlavě není na tento ani příští týden už žádný volný termín. Zvýšený zájem kraj připisuje právě zaměstnancům firem, které nesehnaly testovací sady. Před vyhlášením povinného testování ve firmách se většinou čekalo čtyři dny, nyní je to až deset dnů. 

Problém má Praha i Olomouc

Na příští týden už nemá volné termíny na antigenní testování ani Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL). „Zájem se zvyšoval už v předchozích dnech, je samozřejmě možné, že firmy a zaměstnanci reagovali už předtím,“ uvedl mluvčí Adam Fritscher.  

Přímo v Olomouci jsou tři zařízení, kde se lidé mohou nechat otestovat, všechna jsou však velmi vytížená, kapacity jsou vyčerpané až do 11. března. Například v Jeseníku je první volné místo pro veřejnost až 10. března. 

Situace se postupně zhoršuje také v hlavním městě, tam se první volné termíny objevují až od 6. března. Dřívější termín nenabízí žádné z odběrových míst. Jedinou možností je počkat ve frontě tam, kde odebírají vzorky i bez objednání.

Na testování se už připravují i menší firmy, některé už začaly

Od pátku se má začít testovat i ve společnostech, které mají do 250 zaměstnanců. Některé ale mají problém testy sehnat. „Je tady tým zaměstnanců, ti mají na starost shánět testy, nicméně my jsme ve spojení se závodním lékařem, ve spolupráci s ním se snažíme testy získat,“ řekl majitel firmy Bašista v Krnově Květoslav Bašista. 

Se sháněním má problém i firma Pekárna Lično –⁠ BEAS. „Dodavatelé nám každý den odsouvají termín dodání. Abychom byli schopni splnit vládní nařízení včas, budeme muset kombinovat všechny možné metody. Využíváme odběrových míst a snažíme se využívat i mobilní týmy,“ uvedl výrobní ředitel Ladislav Jirčík. 

Ordinaci už zřídila i pila na Prostějovsku, kde už se testuje nějakou dobu. Denně se podaří obsloužit asi 150 lidí. „Vzhledem k tomu, že jsme testovali už od začátku roku, jsme byli připraveni. Platby přímo za testovací sady jsou zlomkem toho, co by nastalo v případě, kdy by firma byla zavřená,“ řekl předseda představenstva Pila Javořice Jan Vařeka.