Praha začala sama rozvážet a očkovat AstraZenecu. Nejpostiženější Tachovsko dostalo vakcíny navíc

Události: Dodávky vakcín se v krajích liší (zdroj: ČT24)

Řidiči ve čtvrtek začali s rozvozem vakcíny AstraZeneca asi 170 praktickým lékařům v Praze. Rozvoz organizuje pražský magistrát ve spolupráci se spolkem Mladí praktici a soukromými firmami, které se dobrovolně přihlásily a které rozvoz zajišťují bezplatně. Epidemicky nejpostiženější okres v ČR Tachovsko pak bude mít díky mimořádným dodávkám dostatek vakcín na očkování seniorů nad 80 let a zdravotníků.

Státem vybraný distributor vakcíny AstraZeneca má začít fungovat až od příštího týdne. Ve čtvrtek a v pátek by se mělo po Praze rozvézt asi 3600 dávek, které byly od začátku týdne uloženy v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech.

Vláda minulý týden vybrala celostátního distributora vakcíny, kterým je firma Alliance Healthcare. Podle pražské radní Mileny Johnové (Praha Sobě) však tato společnost s rozvozem vakcíny stále nezačala. To vedlo spolek Mladí praktici, sdružující praktické lékaře mladších ročníků, k odstartování projektu s názvem Rozvezme si to sami. Přihlásila se řada jednotlivých řidičů a také firmy, jako je Rohlik.cz nebo pivovar Raven.

Látka teď zamíří k asi 170 praktikům, kteří se magistrátu přihlásili a jsou ochotni kromě očkování v ordinacích navštěvovat i nemobilní pacienty v jejich domovech. Podle průzkumu magistrátu již o očkování projevilo zájem více než 500 praktických lékařů z asi 700, kteří v Praze ordinují.

Místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha řekl, že lékaři zatím nemají přístup do státního očkovacího systému, měli by jej získat v pondělí. I tak řada z nich začne s očkováním ihned a data do systému zanese zpětně. Město lékařům kromě vakcíny dodává i stříkačky a jehly.

Další dávky vakcíny AstraZeneca by měly dorazit tento týden, podle dřívějších informací pražského koordinátora očkování Martina Ježka má jít o devět tisíc dávek. „Bohužel stále ještě nebudeme mít distributora, který byl přislíben státem, takže patrně zopakujeme tento způsob distribuce,“ řekla pražská radní Johnová. Mucha dodal, že dobrovolníků je dost a jsou připraveni látku rozvážet, dokud to bude potřeba.

Lékař dále řekl, že firmy, které se přihlásily, jsou pro rozvoz vhodné zejména proto, že jejich vozy disponují chladicími boxy. AstraZeneca je látka, kterou je potřeba skladovat v teplotách mezi dvěma a sedmi stupni Celsia, což je výhoda oproti sérům Pfizer/BioNTech a Moderna, pro které je nutné zajistit teploty hluboko pod bodem mrazu.

Vůz s chladicím boxem tak může AstraZenecu bez problémů převážet. Podle Johnové nicméně zákon určuje, že je možné látku rozvážet jen po 100 dávkách. „Což při tomto množství vakcín nedává úplně smysl,“ řekla.

Radní uvedla, že nyní rozvážené dávky AstraZenecy jsou z druhé dodávky, kterou město od státu dostalo. Tu první použilo pro očkování klientů sociálních zařízení, která má magistrát mimo metropoli, a pro vakcinaci personálu očkovacích míst. Jedno z nich má být i v Nemocnici následné péče ve Vysočanech, odkud se nyní látka rozváží. Otevřít se má tento týden, čeká se na dodávku látky firmy Moderna, kterou chce město ve svých centrech používat.

Deník N v pondělí napsal, že ve skladech po republice leží 120 tisíc dávek očkovacích látek. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci řekl, že stát má vliv jen na své nemocnice a ústavy a ostatní očkovací místa jsou odpovědností krajů.

Kraje a Praha si naopak od začátku očkování stěžují na komunikaci a centralistický přístup státu. V metropoli pak navíc na fakt, že vakcína Pfizer/BioNTech chodí pouze do velkých nemocnic, které jsou státní, a město tak na její rozdělování nemá vliv.

Situace se na různých místech liší. Dávky, které měli ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, spotřebovali za dva dny. Od čtvrtka do pondělí je tak místní očkovací centrum zavřené. Naopak v Thomayerově nemocnici vakcíny dostali a po několika dnech očkování obnovili. 

V neratovické nemocnici zase chybí zájemci. Naočkovat tam denně dokáží 125 lidí. V posledních dnech jich ale chodí do třiceti, vakcíny by přitom byly. V pátek proto dokonce zůstane centrum uzavřené. Volná místa byla taky v Libereckém kraji. Tam proto od úterý očkují učitele.

Tachovsko očkuje bonusovými vakcínami

Ve čtvrtek také začalo ve velkém očkování v Tachově, v pátek bude pokračovat ve Stříbře. Další budou v příštím týdnu, kdy už budeme mít dostatek dávek, řekla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

„Příští týden budou mobilní týmy Léčebných lázní Konstantinovy Lázně (LLKL) otevírat všech šest očkovacích míst na Tachovsku a v okrese Plzeň-sever,“ uvedla. Každý den bude otevřené jedno podle harmonogramu domluveného se starosty. „Pro příští týden mají slíbeno dostatek vakcín Pfizer i Moderna pro oba okresy,“ dodala. Zatím mohou pořád očkovat seniory nad 80 let a zdravotníky. V těchto okresech nejsou nemocnice.

„Dnes očkují u nás na poliklinice, dokud budou lidé, mají tady zhruba 150 dávek,“ uvedl starosta Tachova Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Podle něj to zatím stačí, protože to nebylo připravené.

„Registrační systém funguje nanic, lidé se nehlásili. Naše sociální pracovnice proto musely na dnešek obvolávat osmdesátníky a všichni řekli, že nikdo nedostal žádnou SMS výzvu. Tak jsme jim všem řekli, aby přišli. Běží to, ale je to hektické,“ uvedl Macák. Zájem seniorů je podle něj velký, řada z nich už se nechala naočkovat v Plané, Stodu i jinde.

„Už jednou se očkovalo. Měli přivézt 90 dávek, ale bylo jich 39. Takže větší očkování, a doufám, že pravidelné, začíná dneškem,“ uvedl Macák. V Tachově bude očkování každý týden ve středu.

Osmitisícové Stříbro má přes 300 lidí 80letých a starších, už v pondělí tam očkovali kolem 30 seniorů. „V pátek v kulturním domě by jich mohlo být až 150. Je to velký prostor, zajistíme tam velké rozestupy. Lidé si tam mohou sednout na židle, aby zdravotníci viděli jejich reakci,“ uvedl starosta Martin Záhoř (ANO).

Senioři chodí různými vstupy, aby se nepotkávali. Pracovníci města kontaktovali všechny občany nad 80 let a nabízí jim odvoz. „Budeme je organizovat po 12 lidech na hodinu,“ uvedl.

Kraj podle Mertlové ve středu dostal více než tisíc dávek vakcíny Pfizer, polovina šla ve čtvrtek do nejzasaženějšího Tachovska a zbytek na Domažlicko a Rokycansko. Ještě se očkují senioři, uvedla. Týmy léčebných lázní dávají se starosty dohromady lidi, kteří nejsou zaregistrovaní v systému.

Kromě toho dostal kraj pravidelné dávky, které si rozdělují očkovací centra podle toho, jaké lidi už mají v registru. V úterý dostal Plzeňský kraj zhruba čtyři tisíce dávek pouze vakcíny Pfizer.

„Starostové zajišťují občany 80+ i jejich dopravu na očkování,“ dodala Mertlová. Kraj podle mluvčí zatím nemá žádné pokyny k tomu, jak by mělo od 1. března pokračovat očkování obyvatel starších 70 let a pedagogů.