Mouka zdraží o pětinu. Zvýšení cen dopadne zejména na pekárny

Mlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Vystoupala podle nových smluv až na 5800 korun za tunu, uvedl předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole. Zatímco zákazníky v obchodech navýšení postihnout nemusí, problémové nejspíš bude pro pekárny.

Zvýšení ceny se nemusí projevit v obchodech, prodejci podle Chocholeho mají možnost snížit marže. „Zvyšování cen potravinářské pšenice na trhu ČR sledujeme již od konce sklizně v roce 2020. V lednu 2021 již tyto ceny překročily 5 tisíc korun za tunu a od března až do nové sklizně se skokově zvýší na 5300 až 5800 korun za tunu, což potvrzují uzavřené smlouvy,“ uvedl Chochole s tím, že loňské září dosáhla cena za tunu jen 4400 korun.

Příčinou zdražení je podle něj zejména celková situace na obilním trhu Evropy a související silná poptávka po pšenici z Česka. Cena pšenice představuje až 80 procent celkových mlynářských nákladů, uvedl Chochole. Mouky se budou podle něj tedy prodávat o pětinu až o čtvrtinu dráže, cena se tak zřejmě zvýší o 1000 až o 1500 korun za tunu.

S pandemií pekárnám rostou náklady

Změna cen bude zřejmě mít největší dopad v pekárnách. Svaz pekařů a cukrářů ČR vnímá zdražování s obavami. „Mouka je hlavní pekařskou surovinou a růst ceny by zvýšil pekařům již tak vysoké náklady. Nejedná se však o jedinou nákladovou položku, která pekárnám od nového roku stoupla. Zvýšila se také cena oleje, vzrostla i cena cukru, náplní a droždí, které se do Česka dováží ze zahraničí,“ sdělil výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal.

Pekárny se pak podle něj už rok potýkají s koronavirovými náklady, jako jsou dezinfekce provozů, nákup roušek a respirátorů nebo zajištění chybějících pracovníků do výroby. „Výrazně vzrostly také náklady na balení pekařských výrobků. A v neposlední řadě se od nového roku zvýšila minimální mzda,“ uvedl.

Obilí se loni v Česku sklidilo o 4,5 procenta meziročně více, zemědělci ho svezli z polí 7,98 milionu tun. Vyplývá to z údajů, které loni v říjnu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).