Kriminalisté navrhli obžalovat informátora Finanční správy. Měl vydírat podnikatele

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat Pavla Wünsche. Informátor Finanční správy měl vydírat podnikatele tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým jim může pomoci. Škoda se podle policie pohybuje v milionech korun. Informaci sdělil České televizi mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Koncem roku 2018 sháněla policie podnikatele, kteří přišli do styku se zaměstnancem Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Pavlem Wünschem. Tento informátor Finanční správy měl vydírat ty, u kterých zjistil krácení DPH. Za peníze jim měl slíbit, že jim pomůže vyváznout bez trestu.

„Vyšetřování případu již bylo ukončeno a byl podán návrh na podání obžaloby,“ sdělil na dotaz ČT Jaroslav Ibehej, mluvčí NCOZ. Jméno obviněného nicméně nechtěl potvrdit. Muž byl obviněn kromě vydírání také z podvodu. Stíhán byl ve vazbě.

Podle Mladé fronty DNES se Wünsch dostal do služeb Finanční správy zhruba před pěti lety. Informace zjištěné od podnikatelů přidával k analýzám veřejně dostupných zdrojů, které pro ni zpracovával.

Nejedná se o jediného informátora Finanční správy, který se v poslední době dostal do hledáčku kriminalistů z NCOZ. Obžalobu si před měsícem vyslechl Jiří Jung, někdejší referent sekce řízení rizik v rámci analytického útvaru Generálního finančního ředitelství. Měl si říci o desetimilionový úplatek a pokusit se o zneužití pravomoci. Kriminalisté ho ale zadrželi hned po převzetí poloviny peněz.