Koronavirus posunul priority ve sněmovně. Mnohé návrhy se tak nemusí stihnout projednat

Sněmovna skončila, ne vše stihla projednat (zdroj: ČT24)

Koronavirová krize ovlivnila i chod Poslanecké sněmovny. Zbrzdila tempo schvalování zákonů, politici projednávali prioritně vládní návrhy. Ty poslanecké a hlavně opoziční se na řadu vracejí pomalu. Opozice už teď počítá s tím, že dolní komora řadu předloh do konce svého funkčního období nestihne projednat.

Skoro tři měsíce teď politici rozhodovali téměř výhradně jen o zákonech, které souvisely s koronavirem. Na běžnou agendu a vlastní poslanecké návrhy se alespoň zčásti začalo dostávat až na přelomu června a července.

„Já jsem čekal, že budeme jednat v červenci dva týdny, nikoliv jeden, a že třeba budeme mít i větší efektivitu jednání,“ poznamenal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Dodal, že třeba nečekal, že se poslanci hnutí ANO zvednou už pět minut po sedmé a půjdou někam na oslavu, když se dalo jednat třeba až do 21 hodin.

„Sněmovna, která teď má nějakých 400 bodů, ke kterým by se měla vyjádřit, už dnes jasně ví, že do voleb některé věci z toho prostě spadnou pod stůl,“ říká k tomu místopředseda mandátového a imunitního výboru Petr Gazdík (STAN).

Co strana, to jiná priorita, část politiků chtěla například prosadit změny u exekutorů, další třeba ochranu zvířat. Často kritizují vládní poslance, že neumožnili dokončení projednávání zákonů o obalech nebo odpadech.

„To považuji za velkou chybu, že se nám nepodařilo třetí čtení posunout do Senátu, tak abychom se například změnami z horní komory mohli v září zabývat,“ uvedl šéf KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

„Prosazujeme už dlouhodobě například distanční hlasování, což je také věc, která by se právě v případě takovéto epidemie ukázala jako velmi prospěšná,“ zdůraznila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala zmínil, že už snad od srpna 2018 je na stole návrh na zrušení superhrubé mzdy. „To je náš návrh, ale současně to má ve svém prohlášení vládní koalice,“ nastínil.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byla ale nevůle k projednání některých věcí patrná už před krizí. „Zákony jsou zde zaparkované a většinou jsou zařazovány tak, že není možné je projednat,“ upřesnil.

Sociální demokraté požadují rychlejší tempo

Zrychlit tempo ve sněmovně požadují i sociální demokraté. Jednat o tom chtějí na koaliční radě. „Dostupné bydlení, jesličky, náhradní výživné, ochranný účet pro lidi, ochrana před neoprávněnou exekucí,“ vyjmenovává místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

S poslední schůzí před sněmovními prázdninami jsou naopak spokojená hnutí ANO a SPD. „Za mě, já jsem celkem spokojen, co se podařilo vlastně do prázdnin stihnout, většina, nebo v podstatě všechny vládní návrhy byly schváleny,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle předsedy SPD a místopředsedy sněmovny Tomia Okamury krize v podstatě některé návrhy jejich hnutí uspíšila. „Urychlily se některé návrhy SPD, které nám už tady dlouho ležely, to znamená zrušení daně z nabytí nemovitosti a zavedení paušální daně pro malé živnostníky,“ upřesnil.

Znovu by se poslanci na jednání měli sejít v polovině září.