Stát nechce platit tři miliony bývalému děkanovi plzeňských práv za rozhodování v kauze Diag Human

Stát nesouhlasí s tím, že by měl rozhodci Milanu Kindlovi z kauzy Diag Human zaplatit odměnu přes tři miliony korun. Ministerstvo zdravotnictví, které stát zastupuje, proto podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT informaci sdělila mluvčí resortu Renata Povolná. Případ souvisí s letitým sporem České republiky a firmou Diag Human obchodující s krevní plazmou. Kindl, který byl tehdy jedním z arbitrů, podle ministerstva neměl platnou smlouvu a na peníze nemá nárok.

„Ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí s tím, že Městský soud zamítl jeho odvolání proti povinnosti uhradit částku ve výši přesahující tři miliony korun Milanu Kindlovi uložené Obvodním soudem pro Prahu 2,“ přiblížila důvody dovolání Renata Povolná. Ministerstvo současně žádá, aby Nejvyšší soud rozhodnutí zrušil a celý spor projednal znovu.

O uhrazení více než tří milionů bývalému děkanovi Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Kindlovi rozhodl soud letos v lednu. Podle soudu Kindlovi peníze nabídl bývalý ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) už v roce 2015. Na odměnu tak měl nárok i přesto, že dohoda uzavřená s ministerstvem byla neplatná.

S tím ale ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí. Podle něj není právní důvod k uhrazení částky bez platné smlouvy.

Se státem se soudila trojice rozhodců

Kindl je v pořadí druhým arbitrem, kterému soudy daly za pravdu. Se státem se o vyplacení odměny soudili všichni tři členové přezkumného senátu. Kromě Kindla soud přiřknul odměnu i někdejšímu předsedovi Hospodářské komory Petru Kuželovi. Jiří Schwarz ale se svou žalobou neuspěl.

Kauza Diag Human začala v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Česko se kvůli zmařenému obchodu soudilo s firmou řadu let. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál.

Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají právní účinky.