Muži podle soudu zapálili maršovský zámek i autobazar. Nepravomocně dostali dlouholeté tresty

UDÁLOSTI: Před soudem bylo kvůli požáru maršovského zámku šest mužů (zdroj: ČT24)

Léta za mřížemi nejspíše stráví šestice mužů, které soud usvědčil, že zapálili zámek v Horním Maršově a také autobazar u Humpolce. Navíc podle rozsudku, na který upozornil regionální Deník, kradli ve Švandově divadle v Praze. Nejmírnější z trestů je pětiletý, ostatní se ale pohybují kolem deseti let ve vězení nebo i výše. Rozsudek zatím není pravomocný, lhůtu na odvolání si vzali obžalovaní, ale i státní zástupce.

Barokní zámek v krkonošském Horním Maršově vyhořel v létě 2018. Ačkoli bylo tehdy velmi suché léto, od začátku se hovořilo o tom, že památku – v té době prázdnou – někdo zapálil.

To potvrdili vyšetřovatelé a dali požár do souvislosti s předchozím požárem autobazaru u Humpolce. V něm na podzim 2017 oheň poničil osm aut a způsobil škodu milion korun. Podle vyšetřovatelů bylo zřejmé, že ho někdo úmyslně založil. 

Žhářské útoky podle soudu naplánoval Petr Fic, který dostal nejpřísnější, téměř čtrnáctiletý trest. Jednal však na objednávku Vladimíra Racka, kterého soud poslal do vězení na 12,5 roku, a navíc dostal milionovou pokutu. Racek byl prokuristou společnosti, která usilovala o koupi maršovského zámku od roku 1994. Paradoxně dosavadní ruský majitel v té době prodej zámku připravoval.

Podle soudce Petra Černého není zřejmé, co v té situaci Racka vedlo k tomu, aby si podpálení zámku objednal. „Nelze racionálně pochopit, z jakých důvodů k tomuto objednání této trestné činnosti došlo. Sehrálo roli několik faktorů, ať už faktor ekonomický, tak jakási pomsta,“ uvedl.

Dva další muži dostali jedenáctileté tresty a jeden 9,5 roku. Pětiletý trest dostal obžalovaný, který o požárech vypovídal jako svědek. Hlavním důkazem obžaloby byly prostorové odposlechy z chaty jednoho z obžalovaných, kde se o trestných činech hovořilo.