Napodruhé už Zeman u vlády uspěl, do Moskvy poletí

Prezident Miloš Zeman poletí do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Cestu mu napodruhé schválila vláda. Minulý týden kabinet projednávání tohoto bodu přerušil kvůli sporům okolo možné účasti prezidenta na kontroverzní vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Zeman se jí ale nakonec nezúčastní. Jeho návštěva Moskvy bude také nakonec o den kratší než se původně plánovalo.

Podle šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bylo rozhodnutí vlády „takřka jednomyslné“. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že pro usnesení hlasovali všichni přítomní členové vlády, s výjimkou ministra pro legislativu a Zemanova častého kritika Jiřího Dienstbiera (ČSSD). „Vláda schvalovala cestu, která by měla být od 8. do 9. května, takže se cesta zkrátila,“ doplnil Zaorálek. Náklady na cestu se tak podle ministra i jejím zkrácením snížily na 330 000 korun.

To v zásadě potvrdil i prezident při své návštěvě Karlovarska. „Vy jste publikovali jako obvykle přemrštěnou cenu této cesty, ale spletli jste se jen dvakrát, což je u vás docela normální. Nebude to 600 tisíc, ale 300 tisíc,“ řekl novinářům s tím, že do Ruska s ním pojede „minimální“ delegace: kromě mluvčího Jiřího Ovčáčka ještě šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček a „patrně“ kancléř Vratislav Mynář.

Účast na přehlídce ruských ozbrojených sil kvůli anexi Krymu a podpoře povstalců na Ukrajině většina západních státníků bojkotuje. Případná Zemanova účast tak byla trnem v oku některým členům kabinetu i opozice. Kvůli rozdílným názorům ministrů vláda minulou středu schvalování Zemanovy návštěvy přerušila a pověřila šéfa diplomacie Zaorálka, aby získal podrobnosti o programu prezidenta v Moskvě. Podle médií se měl také pokusit Zemana přesvědčit, aby se přehlídky po boku ruského prezidenta Vladimira Putina a severokorejského diktátora Kim Čong-una neúčastnil.

Zeman chce v Moskvě jednat o železnici a kanálu Dunaj-Odra-Labe

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně v pátek oznámil, že v době konání vojenské přehlídky se prezident v Moskvě sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Dodal, že šlo o nezávislé rozhodnutí hlavy státu a masivní kritika možné účasti na přehlídce v něm prý nehrála žádnou roli. Vládní i opoziční politici tento krok přivítali.

Bratislava schůzku nepotvrdila, což Zeman považuje za vnitřní věc sousedního státu. Uvedl, že s Ficem chce v Moskvě mluvit třeba o možné výstavbě kanálu Dunaj-Odra-Labe či o zamýšlené širokorozchodné trati do Vídně, která by mohla mít odbočku do Břeclavi. „Program bilaterálních jednání se zpravidla dojednává až krátce před začátkem akce,“ doplnil prezident. „Jediné, o čem vás můžu ujistit, je, že neplánuji bilaterální jednání s Kim Čong-unem.“

Zeman do Moskvy přiletí 8. května večer, kdy se také setká s veterány. Následující den začne v Kremlu oficiální program, který podle Zaorálka zahájí setkání představitelů asi 30 zemí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Následovat bude vojenská přehlídka, které se Zeman nezúčastní. Podle Ovčáčka chce prezident položením věnce také uctít památku sovětských vojáků, kteří přišli o život při osvobozování Československa. Právě uctěním památky rudoarmějců zdůvodňoval svou cestu do Ruska, které kvůli svému zasahování do krize na Ukrajině čelí západním sankcím. Kdyby tam nejel, považoval by to prý za urážku padlých vojáků. Do vlasti se Zeman vrátí 9. května.

Kabinet dnes schválil také Zemanovu cestu do Polska. Na pozvání prezidenta Bronislawa Komorowského zamíří 7. května na Westerplatte, poloostrov u Gdaňska, kde 1. září 1939 začala německá invaze do Polska, a tím i nejkrvavější konflikt 20. století.

UDÁLOSTI: Zeman má otevřenou cestu do Moskvy (zdroj: ČT24)