Hamáček chce nouzový stav prodloužit za 30. duben, podle Prymuly přetrvají roušky do konce léta

Vláda připouští možnost prodloužení nouzového stavu za 30. duben. O jeho delší trvání stojí ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš to nevylučuje, potřeba je ale podle něj odborná debata. Výhrady navíc vznáší opozice, přičemž pro schválení je potřeba souhlas Poslanecké sněmovny. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude platit povinnost nošení roušek nejméně do konce srpna. Potvrdil zároveň uvolnění zákazu přítomnosti otců o porodu. Podle Prymuly se také začne mluvit i o částečném otevírání hranic, nastat by mohlo v řádu týdnů.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Na povinnosti zakrývat si dýchací cesty se zřejmě nic nezmění ani v létě. „Roušky tady budou, myslím si, minimálně do konce prázdnin,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Opatření v boji proti koronaviru by se měla sice uvolňovat, některá jsou ale spojená s nouzovým stavem, který prozatím platí od 12. března do konce dubna.

Nouzový stav kvůli pandemii nemoci COVID-19 by se ale mohl prodloužit. Vláda k tomu potřebuje souhlas sněmovny, už při posledním projednávání připustila dolní komora jeho trvání jen do konce dubna. Předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) by ale uvítal delší lhůtu.

„Pokud bychom zrušili nouzový stav, nebylo by možné využívat mimořádná oprávnění a fungování vlády by bylo velmi obtížné,“ řekl. Zdůraznil, že trvání nouzového stavu nebrání tomu, aby se uvolňovala některá bezpečnostní opatření. Nouzový stav podle něj značně usnadňuje objednávky ochranných pomůcek.

Premiér Andrej Babiš kabinetní snahu o další trvání nouzového stavu nevyloučil, předcházet jí ale musí odborná a konkrétní debata. „Krizový zákon nám v nouzovém stavu umožnil přijmout rychlá a nutná opatření pro zvládnutí epidemie. Teď musíme vyhodnotit, zda tato opatření budou po 30. dubnu ještě zapotřebí, či nikoliv,“ uvedl. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý řekl, že očekává debatu až později předtím, než nouzový stav vyprší.

Nenechme se ukolébat

Šíření nemoci v Česku momentálně zvolňuje a už tři dny v řadě přibývá méně než sto nakažených ve čtyřiadvacetihodinovém cyklu; naposled v úterý to bylo 82 nově infikovaných, celkový počet potvrzených případů stoupl na 6216. Od středečního rána se počet vyléčených zvýšil o 143 na 819. 

Model, který zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v tuto chvíli předpokládá, že ke konci dubna v Česku bude kumulativně asi 10 tisíc pozitivně diagnostikovaných případů, senioři z toho mají tvořit čtvrtinu. Podle Prymuly chce stát ochránit asi 800 až 900 tisíc lidí, které lze považovat za rizikové. Upozornil, že věk není hlavním ukazatelem ohrožení. Za rizikové jsou považování zejména lidé se zdravotními potížemi, které se ale u starších více kumulují.

Ani o Velikonocích, před jejichž rizikovostí varoval Ústřední krizový štáb, navíc podle ÚZIS k nekontrolovanému šíření nákazy nedošlo. Přesná data se však ve statistice projeví až za týden a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle kterého se nekontrolovanému šíření viru prozatím podařilo zabránit, akcentuje: „Nenechme se ukolébat.“

Zdravotnický systém v současnosti péči o nakažené včetně těžkých případů zvládá, díky tomu může stát v následujících týdnech postupně uvolňovat část restriktivních omezení, zdravotnictví může začít obnovovat běžnou ambulantní i lůžkovou péči a dosud odkládané operační zákroky - část kapacity ale musí zůstat vyčleněna pro lidi s onemocněním COVID-19.

Důležité podle Vojtěcha je, jak se bude epidemii vyvíjet v následujících dvou týdnech. Náměstek Roman Prymula upozornil, že na COVID-19 zatím neexistuje efektivní léčba ani vakcína. Zastavit nekontrolované šíření a mít epidemii pod kontrolou se podle něj dá i nadále dodržováním protiepidemiologických opatření - tedy zachovávat od ostatních lidí dostatečný odstup, nosit roušky a dbát na zvýšenou hygienu.

Řešení má pak poskytnout i chytrá karanténa; ta má za pomoci moderních technologií, například údajů z mobilních telefonů, umožnit urychlené zjišťování potenciálně nakažených koronavirem. Po nynějším testovacím provozu v několika krajích se má v celé zemi naostro rozjet podle Prymuly od května. Systém podle odborníků nahradí postupně rušená plošná restriktivní opatření.

Dosavadní omezení pohybu a sdružování se na veřejnosti bude platit do ukončení nouzového stavu, doplnil Vojtěch. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se vláda nicméně žádosti o prodloužení nouzového stavu nevyhne.

Prymula: O cestování se povede debata (zdroj: ČT24)

Prymula také očekává debatu o otevření českých hranic. „Proces vycestování se určitě změní v horizontu jednotek týdnů. Ale bude to za situace, kdy se bude muset člověk rozmyslet, jaká je situace v zemi výchozí a cílové. A pokud se vrátí z rizikovější země do Česka, tak půjde do karantény, teď to platí o návratu z jakékoliv země,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví.

Pokud by ale lidé cestovali zpět do Česka ze země, kterou není nutné považovat za rizikovou, karanténa by povinná nebyla. „Hlavně na letní sezónu jsou tlaky, aby se něco otevřelo. Budeme muset pečlivě kontrolovat, jak bylo rozvolnění pravidel úspěšné, to budeme vědět v horizontu dvou týdnů. Pak přijde debata o hranicích, zhruba v polovině června by mělo být jasno,“ dodal Prymula. Připustil, že debata se vede například o cestách na Slovensko a do Chorvatska.

U pracovníků sociálních služeb platí pravidla jako u zdravotníků

Plán na obnovení provozu sociálních služeb má ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). „Potřebujeme ještě znát čísla za Velikonoce (počty nakažených). Postup bude záviset na těchto výsledcích a na stanovisku epidemiologů. Chceme být konzervativnější, protože se jedná o ty nejzranitelnější (klienty),“ uvedla Maláčová. Svůj plán připravuje i Asociace poskytovatelů sociálních služeb, která jej plánuje předat ministerstvu.

Pracovníci v domovech seniorů a dalších zařízeních, kteří přišli do kontaktu s nakaženými novým koronavirem, už nebudou automaticky nastupovat do karantény. Pokud je jejich péče o klienty nezbytná, nemají příznaky a nemoc COVID-19 u nich nepotvrdí testy, zůstanou dál v práci. Nařídilo to ministerstvo zdravotnictví. Opatření má zabránit výpadku personálu.

Podobné nařízení jako pro pracovníky v sociálních službách platí od 21. března pro zdravotníky. Pokud je jejich činnost pro zajištění péče nezbytná, za dodržování bezpečnostních pravidel zůstávají v práci. Zdravotnické odbory to kritizovaly. Asociace poskytovatelů sociálních služeb naopak žádala, aby v domovech pro seniory a dalších zařízeních platilo kvůli zajištění dostatku personálu stejné opatření jako v nemocnicích.

Otcové budou opět moci být u porodu, ale jen pokud to povolí porodnice

Znovu povolena by měla být i přítomnost otců u porodu, Deníku N to potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Přítomnost třetí osoby u porodu byla zakázána od poloviny března. Výjimku ze zákazu později ministerstvo umožnilo jen u porodů handicapovaných žen nebo třeba cizinek, které potřebují tlumočníka.

Informaci o chystaném zrušení zákazu přítomnosti další osoby u porodu zveřejnila ve středu na twitteru poslankyně Olga Richterová (Piráti). Prymula podle ní na jednání sněmovního zdravotního výboru uvedl, že zákaz bude zrušen za jeden až dva dny. Deníku N Prymula řekl, že přítomnost otců u porodu ministerstvo umožní vydáním mimořádného opatření.

„Je tu doporučení odborné společnosti a klinická skupina to takhle odsouhlasila,“ řekl Prymula serveru. Zda přítomnost dalšího člověka u porodu umožní, bude ale na rozhodnutí konkrétní porodnice. „Je tam napsáno, že to bude ve finální gesci dotyčného zdravotního zařízení s tím, že mají možnost to povolit a ministerstvo s tím souhlasí. Měla by být zachována určitá bezpečnostní kritéria, zejména by tam měl být boxový systém,“ doplnil Prymula. Z porodního boxu odcházejí matky na poporodní oddělení až společně s novorozenci. Povolení otců u porodu pak následně potvrdil ministr zdravotnictí na Twitteru.

Hamáček: Nezaměstnanost neroste fatálně

Ve středu také zasedal Ústřední krizový štáb. Policejní prezident Jan Švejdar na následném brífinku uvedl, že státní policie eviduje 49 nemocných policistů a 216 v karanténě. V současné době je také 16 pozitivních hasičů a 73 v karanténě, proti včerejšímu dnu se uzdravilo 10 hasičů, doplnil generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

Krizový štáb projednával i hospodářské dopady, potažmo nezaměstnanost. Podle jeho předsedy Hamáčka roste, ale ne fatálně. Harmonogram rozvolňování opatření zavedených kvůli šíření nemoci pak považuje za vyvážený a opatrný. Plán podle něj umožňuje v případě nárůstu počtu lidí nakažených novým koronavirem „zatáhnout za záchrannou brzdu“.

„Myslím si, že je to velmi rozumný postup,“ řekl Hamáček. Na jednání podle něj padaly i návrhy na mnohem radikálnější uvolňování opatření. Postupné otevírání jednotlivých obchodů či provozoven považuje ministr za zodpovědné. Hamáček je od počátku nákazy zastáncem opatrného přístupu.

Vládní plán se ovšem už od úterního zveřejnění ocitá pod připomínkami opozice i oborových zástupců. Opozice oceňuje, že kabinet předložil jízdní řád pro návrat k normálu, zástupci pravice však postrádají detailní plán pomoci podnikatelům.

Poslanec ODS Jan Skopeček v tiskové zprávě varoval, že otevření restaurací či kadeřnictví na konci května či začátkem června bude pro řadu z nich znamenat definitivní konec. Podle senátora Pirátů Lukáše Wagenknechta je plán uvolňování opatření pro velkou část podnikatelů diskriminační. Šéf STAN Vít Rakušan zase kritizuje z jeho pohledu opatrné otevírání škol.

Výtky k vládnímu plánu: Nekoncepčnost a pomalost

Harmonogram otevření obchodů a služeb je pak pro obchodní centra diskriminační, myslí si předseda výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Otevřena by měla být až v poslední vlně od 8. června. Přitom mohou podle Kubíčka velmi dobře zajistit potřebná bezpečnostní i hygienická opatření. Schválený harmonogram je podle něj odrazem naprostého nepochopení, jak centra fungují.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza zase uvedl, že otevírání obchodů a služeb je v pěti vlnách pomalé, vláda své návrhy nekonzultovala s těmi, kterých se dotýkají. Plán kabinetu podle něj ve srovnání s postupem v sousedních zemích vypadá podivně. Podrobnější stanovisko svaz obchodu podle Prouzy vydá ve středu.

Knižnímu trhu v Česku podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky stále hrozí zkáza. „Nevíme, jak knižní trh tuhle situaci přežije,“ uvedl. Ředitel skupiny Albatros Media Václav Kadlec řekl, že plán prezentovaný vládou snižuje dosavadní velkou míru nejistoty, se kterou nakladatelé řeší, kdy a jak uvést nové knihy.

Zástupci provozovatelů sportovních a relaxačních center vítají, že vláda zveřejnila termín možného otevření jejich zařízení. V provozu by měla znovu být od 11. května, ovšem bez využití zázemí. Upozorňují však, že pro mnoho podnikatelů v oboru jsou dva měsíce přerušení provozu na hranici krachu, nebo likvidační. V úterý to uvedla prezidentka České komory fitness Jana Havrdová a manažer společnosti Multisport pro Českou republiku Marián Škripecký.

Otevření hotelů a restaurací podle avizovaného harmonogramu bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky Václava Stárka problematické. Od května budou moci otevřít stravovací zařízení, která disponují zahrádkou, na její provoz se však vážou podle Stárka další podmínky a opatření, není tak jisté, zda je budou restaurace schopny otevřít. Podobné je to s hotely, pro které možnost obnovit provoz v červnu prakticky znamená uzavření na tři měsíce. Stát by tedy měl přijít s jasnou podporou cestovního ruchu na další období, řekl Stárek.

Někteří postrádají plán pomoci podnikatelům

K vládnímu plánu se již vyjádřili zástupci opozičních stran i podnikatelů. Opozice oceňuje, že vláda v úterý zveřejnila, jak plánuje rozvolňovat svá opatření a s ohledem na koronavirovou epidemii umožňovat otevření obchodů a dalších zařízení. ODS či TOP 09 však postrádají detailní plán pomoci podnikatelům.

Poslanec ODS Jan Skopeček v tiskové zprávě varoval, že otevření restaurací či kadeřnictví na konci května či začátkem června bude pro řadu z nich znamenat definitivní konec. Podle senátora Pirátů Lukáše Wagenknechta je plán uvolňování opatření pro velkou část podnikatelů diskriminační. Šéf STAN Vít Rakušan zase kritizuje z jeho pohledu opatrné otevírání škol.

Harmonogram otevření obchodů a služeb je pak pro obchodní centra diskriminační, myslí si předseda výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Otevřena by měla být až v poslední vlně od 8. června. Přitom mohou podle Kubíčka velmi dobře zajistit potřebná bezpečnostní i hygienická opatření. Schválený harmonogram je podle něj odrazem naprostého nepochopení, jak centra fungují.

Na kritiku reagoval ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO). „Celé odizolování ekonomiky je diskriminační. Historicky zde nebyla větší diskriminace, než kterou jsme museli udělat nejenom my, ale i všechny země světa,“ uvedl. Jedinou cestou podle něj je ale postupné uvolňování omezení. „Vždycky bude skupina těch, kteří budou později otevřeni, a kteří budou naštváni,“ dodal.

Devatenáct letů

Ministerstvo zahraničí kvůli pandemii vypravilo devatenáct repatriačních letů a do vlasti pomohlo k návratu pěti tisícům občanů. Náklady na repatriační lety byly přes 100 milionů korun, podle šéfa resortu Tomáše Petříčka (ČSSD) může až 75 procent této částky proplatit Evropská unie.

Další lety už Praha vypravovat nebude; na 180 Čechů, kteří se chtějí z různých zemí vrátit zpět, by mohlo najít pomoc v repatriačních letech unijních zemí, primárně těch sousedních – stejně jako Česko nabízelo místa ve svých letadlech a k návratu pomohlo 900 občanům jiných států. Ministerstvo zahraničí nyní o této reciproční pomoci jedná.

Pochod Praha-Prčice nebude, o letních festivalech není jasno

Koronavirus se také nadále propisuje do veřejného života. Pořadatelé kvůli němu zrušili letošní pochod Praha-Prčice, který je nejmasovější tuzemskou akcí svého druhu s nejdelší nepřerušenou tradicí. V pořadí 55. ročník se posouvá o rok na 15. května 2021. 

V nejistotě pak zůstávají organizátoři letních hudebních festivalů, kterým není jasné, zda jejich konání vláda vůbec umožní – a kabinet už otevřeným dopisem požádali o jasné informace. Autoři iniciativy nazvané Na rok zavřeno chtějí, aby ministři nejpozději do 15. května oznámili, zda bude možné pořádat v červnu až září venkovní akce s tisíci návštěvníky. Rovněž žádají, aby představitelé státu či příslušných poradních orgánů nevydávali protichůdná vyjádření vyvolávající nejistotu.

Například pořadatelé jihočeského festivalu Mighty Sounds zvažují jeho odložení na příští rok, s variantou přesunutí termínu o rok pracují také organizátoři festivalu Masters od Rock ve Vizovicích. Organizátoři královéhradeckého Rock for People pokračují v přípravách a vyčkávají, stejně tak Colours of Ostrava.

Lepší časy s konkrétním datem už naopak vidí Národní památkový ústav. Všech sto svých hradů, zámků a dalších objektů otevře 8. června. Správce státních památek odhaduje ztrátu do konce května na 150 milionů korun. NPÚ má přibližně miliardovou roční státní dotaci, z velké části je ale díky vysoké návštěvnosti a oblibě pronajímání svých objektů soběstačný. Loni byly výnosy NPÚ 620 milionů korun.

Postupně se začnou omezení uvolňovat i ve sportu. Zatím se to týká hlavně profesionálů, za určitých podmínek budou moct začít trénovat v menších skupinách. Veřejnost si ale ještě počká. Nejprve se otevřou fitness centra, veřejná sportoviště až v červnu.