TÉMA

Martin Vopěnka

Knihkupci a nakladatelé nesouhlasí se zvýšením DPH

Aktuální úvahy vlády o úpravě DPH se týkají mimo jiné i knižního trhu. Pokud by desetiprocentní snížená sazba stoupla na diskutovaných třináct až čtrnáct procent, zdražily by i knihy. Svaz českých knihkupců a nakladatelů proti záměru protestuje.
24. 1. 2023|

Festival spisovatelů Praha zahájil nigerijský nobelista Soyinka. Dál nezbývá než doufat

Protipandemická opatření výrazně zasáhla do programu třicátého Festivalu spisovatelů Praha. Obejít se musí bez většiny plánovaných zahraničních hostů. Dorazit se ale podařilo například nigerijskému spisovateli a dramatikovi Woleovi Soyinkovi. Nobelista z roku 1986 stihl slavnostní zahájení, které lze přehrát i v tomto článku.
9. 10. 2020|

Knižní trh hledá hrdiny, kteří ho zachrání z krize. Mezi čtenáři i u státu

I český knižní trh se snaží vzpamatovat z koronavirové krize. Vydavatelé, obchodníci a podporovatelé literatury přicházejí s projekty, které mají čtenáře přivést do knihkupectví a pomoci autorům. Podporou by také mohlo být částečné odpuštění DPH na knihy, to ale podle ministerstva financí není pravděpodobné.
26. 5. 2020|

Hamáček chce nouzový stav prodloužit za 30. duben, podle Prymuly přetrvají roušky do konce léta

Vláda připouští možnost prodloužení nouzového stavu za 30. duben. O jeho delší trvání stojí ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš to nevylučuje, potřeba je ale podle něj odborná debata. Výhrady navíc vznáší opozice, přičemž pro schválení je potřeba souhlas Poslanecké sněmovny. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude platit povinnost nošení roušek nejméně do konce srpna. Potvrdil zároveň uvolnění zákazu přítomnosti otců o porodu. Podle Prymuly se také začne mluvit i o částečném otevírání hranic, nastat by mohlo v řádu týdnů.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 18:08|