Zeman ztratil mladou generaci, hodnotí protesty Kocáb

Praha – Prezident Miloš Zeman ztratil mladou generaci, komentoval situaci související s děním na Albertově 17. listopadu Michael Kocáb. Jeden ze zakladatelů předlistopadové iniciativy Mosty, hudebník a bývalý ministr pro lidská práva se akce, při které lidé ukázali Zemanovi červenou kartu, účastnil. Házení vajec už ale podle jeho slov v Hyde Parku ČT24 bylo za hranou. S protestem, který vnímá Kocáb jako projev nesouhlasu se Zemanovými zahraničními aktivitami jdoucími proti zahraniční politice ČR, se ztotožňuje.

„Chápu to tak, že nějakým zásadním způsobem poškozuje pověst našeho státu u našich zahraničních partnerů. Myslím tím NATO, Evropskou unii a globálně i celý svět. My nemáme jinou možnost, jak dát najevo, že s prezidentem nesouhlasíme,“ komentoval protesty proti Zemanovi na Albertově 17. listopadu. Šlo podle něj o projev občanské nespokojenosti. Házení vajec považuje za zbytečné a překračující zdravou mez. „Ale červená karta jasně dává najevo NE, to je stopka tomuto pojetí zejména zahraniční politiky našeho prezidenta,“ dodává vlastní pohled Kocáb.

Vypíchl, že Zeman se neocitá pouze v konfliktu s těmi, kteří mu vystavili pomyslnou červenou kartu. „Ale on je i v konfliktu se zahraniční politikou naší vlády. To už je velice komplikovaná pozice, kdy se stává jakýmsi enfant terrible nebo troublemakerem, což je v pozici prezidenta těžko obhajitelné,“ hodnotí Zemanovy aktivity Kocáb.

Herec Jan Potměšil v Interview ČT24:

  • „Také jsem měl červenou kartu u sebe, abych ji eventuálně ukázal panu prezidentovi Miloši Zemanovi. Symbolika je jasná: žlutá karta je napomenutí, ale červená karta je vyloučení. (…) Množství lidí, které jsem na té Národní třídě potkal, mě nadchlo, protože to lidem není lhostejné.“

  • „Jsme jenom lidi. (…) To, že najednou přilétne rajče nebo vajíčko, tak samozřejmě už je na hraně. Ale na druhou stranu bylo jedno nebo dvě, jak jsem viděl ze záznamu, a nic se nepřihodilo. Mám pocit, že je to zpráva o tom, že to lidé myslí opravdu vážně.“

Protest na Albertově přinesl podle něj výrazný pozitivní efekt – svět si uvědomil, že Zeman nereprezentuje všechny občany ČR a že přinejmenším mladou generaci ztratil. Byť šlo o dění pouze v Praze, má Kocáb za to, že se jeho pojetí dá i zobecnit. Protože jde ale jen o část lidí „nakvašených“ na prezidenta, především mladých, stále Zeman výrazně rozděluje společnost.

Vzpomínkovým akcím na události 17. listopadu 1989 v pondělí zejména v Praze dominovaly protesty proti prezidentu Zemanovi. Tisíce jeho odpůrců mu nejdřív na Národní třídě vystavily symbolickou červenou kartu. Při odpoledním odhalení pamětní desky na Albertově pak stovky lidí Zemana vypískaly a vyzývaly ho k odstoupení.

Měl jsem Zemana rád, ale můj obdiv ztratil

Jeden z čelných aktivistů roku 1989 zhodnotil svůj pohled na Zemana s postupem let. Už od dění v listopadu před 25 lety si vážil jeho vzdělání, intelektu i ostrovtipu. Přiznal, že Miloše Zemana měl rád a svým způsobem ho i obdivoval. Prvním momentem, kdy musel „zaskřípět zuby“ byl pro Kocába vznik opoziční smlouvy. Také nemohl pochopit, jak se Zeman začal obklopovat bývalými komunistickými kádry.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Zdůraznil, že za vrchol považoval Zemanovo přizvání do své společnosti generála Zdeňka Zbytka, který v roce 1989 nabízel Ústřednímu výboru KSČ, že své tanky pošle do Prahy zasáhnout proti demonstrantům. „A teď se lísá do přízně Putina, a dokonce i Číny, tedy tam, kde to není vůbec nutné. Zaujímá tak kategorické postoje, že můj obdiv a přízeň ztratil, ačkoli osobně proti němu nic nemám,“ hodnotí Kocáb Zemanovy kroky.