Neznámí pachatelé vydírají stát rozšířením eboly, chtějí milion eur

Praha – Policie šetří pokus o vydírání státu hrozbou rozšířením viru ebola na různých veřejných místech. Pachatel nebo pachatelé zatím nejsou známi, sdělilo ministerstvo vnitra. Na případu intenzivně pracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu i tým nejpovolanějších expertů. Podle serveru tn.cz požadují pachatelé po státu milion eur (zhruba 27,7 milionu korun). Peníze chtějí ve třech splátkách ve virtuální měně bitcoin. Více čtěte zde.

Pachatel či pachatelé používají velmi sofistikované komunikační prostředky a policie zatím nemá důkazy, které by potvrdily nebo vyvrátily jednu z variant. „Důvodem ke zveřejnění je fakt, že pachatelé chtějí od samého počátku vyvolat paniku a je to jejich hlavní cíl. Máme informace, že některá média jsou již o této situaci informována. Uděláme všechno proto, abychom ochránili veřejnost,“ uvedl na mimořádném brífinku náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Podle šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty hrozí pachatelům za trestný čin vydírání až 12 let, za obecné ohrožení až osm let. „Věnujeme se tomu maximálně ve dne v noci. Věříme, že případ budeme schopni dotáhnout do konce,“ dodal. Premiér Bohuslav Sobotka označil výhružky za hyenismus. „Je to zneužívání situace, kdy veřejnost má přirozeně obavu z rozšíření eboly v Evropě. Není žádný důvod k tomu, aby zde byla jakákoliv panika, ale přirozeně budeme situaci monitorovat,“ uvedl po jednání vlády. Ministr vnitra Milan Chovanec dodal, že policie hrozbu vyšetřuje už několik dní. Premiér také požádal média, aby o situaci informovala bez skandalizačního rozměru, aby se vyděračům nevycházelo zbytečně vstříc. Z tohoto důvodu jak on, tak Chovanec odmítli uvést další podrobnosti k případu.

Prymula: Při pokusu o šíření eboly by hrozila nákaza i pachatelům

Získání viru, jeho transport i efektivní šíření jiným způsobem než přímým kontaktem s nemocným či jeho tělními tekutinami je ale podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty málo realistické. „Klimatické i hygienické podmínky v České republice, úroveň práce epidemiologů i úroveň zdravotnických zařízení v podstatě vylučují masivní šíření eboly. Na jednotlivé izolované případy jsme připraveni,“ uvedl.

Šíření viru eboly v Česku označil za vysoce nepravděpodobné i předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Bioteroristé by podle něj museli mít infekční materiál, tedy krev či jinou tělní tekutinu mrtvého či člověka zasaženého ebolou. V oblasti epidemie by ji získat mohli, zřejmě by stříkačku s infekční tekutinou mohli i přepravit v kufru do Česka, při šíření by ale smrtící nákaza hrozila i jim. „Šiřitelům hrozí nákaza, pokud by to nebyli lidé, kteří nemoc prodělali, a jsou tedy imunní. Ale to už je příliš velká konstrukce… Považuji to spíše za demonstrativní záležitost a snahu využít paniky a strachu spojených s ebolou,“ řekl.  

Výběr případů vydírání státu

  • Červen 1999 - Terčem varování se stala síť supermarketů. Pachatelé údajně hrozili, že infikují potraviny virem HIV. Policie tehdy případ uzavřela, aniž by sdělila podrobnosti.
  • 13. září 2001 – Dva dny po atentátech na New York a Washington ohlásil anonymní pachatel ministerstvu vnitra a České televizi, že v některých českých městech je pitná voda kontaminována radioaktivní látkou. V červenci 2003 byl pachatel odsouzen k podmíněnému trestu v délce 13 měsíců s odkladem na tři roky.
  • 13. května 2003 – Dvojice mužů hrozila otrávením jídla v nemocnicích kyanidem, pokud od státu nedostanou 300 milionů korun. Podle tisku nastražili několik ampulí kyanidu v pražské porodnici U Apolináře. Pachatelé byli odsouzeni k osmi a sedmi letům vězení.
  • 3. června 2003 – Dva muži požadovali od státu deset milionů korun a hrozili, že jinak otráví zdroje pitné vody na Liberecku. Oba muže soud potrestal šesti lety vězení.
  • 25. srpna 2003 – Neznámý muž telefonicky hrozil, že vylije do vodní nádrže v Praze několik litrů cyankáli. Žádal půl milionu korun. Později dopadenému muži uložil soud trest 3,5 roku vězení.

Česko zavedlo v minulých dnech mimořádné zdravotní kontroly na letištích, které mají šíření viru eboly zabránit. Pasažéři mezinárodních letů vyplňují už na palubě letadla příletové karty, a pokud cestují ze západní Afriky, čeká je zdravotní prohlídka. Česko je tak podle Prymuly velmi dobře chráněné. Jediné další zpřísnění by mohlo být, jako to už provedly tři státy v USA, že by do karantény museli všichni, kdo by z rizikových oblastí přicestovali, bez ohledu na to, zda mají nějaké zdravotní obtíže. 

Ebola v západní Africe usmrtila přes 4,5 tisíce lidí. Případy nákazy sice v posledních týdnech zaznamenaly na svém území i Spojené státy, současně se ale přímo v Africe objevil další důkaz, že je možné s epidemií úspěšně bojovat. Nigérie podle zdravotníků šíření eboly zastavila – stejně jako již dříve Senegal. V Nigérii se nakazilo 20 lidí a osm zemřelo. Světová zdravotnická organizace přitom označila tamní zdravotnictví za špatné.

CO JE EBOLA? (též krvácivá horečka)

  • Horečka ebola je vzácné závažné onemocnění, končící často smrtí, které je způsobeno virem ebola. Virus se přenáší přímým kontaktem s krví nebo jinými tělesnými tekutinami (např. slinami, močí, zvratky) nakažené osoby, zemřelé nebo živé. Přenos je možný i při nechráněném pohlavním styku s osobou, která onemocnění prodělala, během doby až tří měsíců po jejím vyléčení.
  • Nakazit se virem ebola je možné i při přímém kontaktu s krví nebo jinými tělesnými tekutinami nakažených volně žijících zvířat, uhynulých či živých, například opic, lesních antilop a netopýrů.
  • Dva až 21 dnů po nákaze virem ebola se mohou náhle objevit horečky, svalové bolesti, slabost, bolesti hlavy a bolesti v krku. Další stadium nemoci je provázeno zvracením, průjmem, vyrážkou a selháním funkce jater a ledvin. U některých nemocných se objevuje rovněž vnitřní a vnější krvácení a selhání více orgánů. Proti tomuto onemocnění není k dispozici žádná licencovaná specifická vakcína a neexistuje žádná ověřená specifická léčba.
  • K přenosu viru ebola nedochází při náhodném kontaktu na veřejných místech s lidmi, kteří nejeví známky nákazy. Virem ebola se nelze nakazit při manipulaci s penězi, potravinami nebo v plaveckém bazénu. Komáři tento virus nepřenášejí. Virus ebola se na rozdíl od viru chřipky nešíří vzduchem. Virus ebola může být snadno zneškodněn mýdlem, bělidlem, slunečním zářením, vysokými teplotami nebo sušením. Pokud se oblečení kontaminované tělesnými tekutinami vypere v pračce, virus ebola se zničí. Na povrchu, který je vystaven slunci nebo prošel sušením, tento virus přežívá pouze krátkou dobu.

(Zdroj i autor: MZV)

Vydáno pod