ČSSD je rozpolcená. Krajští lídři nemají jasno v tom, jestli zůstat ve vládě nebo zda podporují Šmardu

Krajští lídři sociální demokracie se jasně neshodují na tom, zda má strana dál na post ministra kultury nominovat Michala Šmardu, kterého prezident odmítá jmenovat. Ten má nyní podporu šesti ze čtrnácti krajských lídrů. Stejný počet jich odmítl tvrzení, že vládní krize je i chybou ČSSD. O tom, zda by měla sociální demokracie ve vládě zůstat, ale nechtějí krajští lídři mluvit. Vyplývá to z ankety České televize.

Vedení ČSSD trvá na tom, že jediným možným nástupcem Antonína Staňka v čele ministerstva kultury je Michal Šmarda. Zatím ale počká na další kroky hlavy státu. Toto rozhodnutí respektuje šest krajských lídrů, jen Milan Chovanec z Plzeňského kraje je nespokojený. Ostatní ze čtrnácti krajských lídrů, které Česká televize oslovila, nechali otázku bez komentáře. 

Anketa ČT mezi krajskými lídry ČSSD (27. 7. 2019)
Zdroj: ČT24

Sociální demokraté zatím vyčkávají i s rozhodnutím, jestli vládu opustí. Většina krajských předsedů odkazuje na pravomoc vedení strany mít konečné slovo. Pro setrvání v koalici je jen královéhradecký lídr. Ze tří regionů pak zazněla výzva z kabinetu hned odejít – ze západu Čech, jižní Moravy a Ústeckého kraje.

Předseda severočeské ČSSD Miroslav Andrt už dřív řekl, že podle něj vládní angažmá stranu poškozuje. „My jsme za Ústecký kraj svůj názor již opakovaně sdělovali, bohužel jsme ale zůstali v menšině. Nám nezbývá než trpně přihlížet tomuto trapnému divadlu,“ napsal nyní ČT Andrt.

Anketa ČT mezi krajskými lídry ČSSD (27. 7. 2019)
Zdroj: ČT24

Může si ČSSD za vládní krizi sama? Šest lídrů nesouhlasí

V anketě položila ČT krajským lídrům i dotaz o výrocích premiéra Babiše. Podle něj si ČSSD za problémy zčásti může sama, třeba tím, jak komunikuje s Milošem Zemanem. S jeho výrokem souhlasí dva regiony: Plzeňský a Jihočeský. Šestkrát zaznělo odmítnutí tohoto výroku.

„Ta věc nikdy není takhle černobílá. Nikdy bych to takhle neposuzoval. Chyby se staly v mnoha ohledech, ale určitě to není tak, že by sociální demokracie mohla za současnou situaci sama. To v žádném případě,“ odmítl premiérova slova předseda královéhradecké krajské organizace Jan Birke (ČSSD).

Anketa ČT mezi krajskými lídry ČSSD (27. 7. 2019)
Zdroj: ČT24