Česko je zase sušší, hlásí Intersucho. Horké dny beze srážek situaci ještě zhorší

Po mírném zlepšení v polovině července se sucho za poslední týden zase zhoršilo. Výjimečné až extrémní je podle projektu Intersucho na 30 procentech území. Očekávané teplé počasí bez srážek situaci ještě zhorší. Plocha, kde je sucho největší, by se mohla zdvojnásobit.

Extrémní sucho bylo podle projektu Intersucho k 21. červenci v severozápadních Čechách, některých oblastech na severovýchodě Čech a také v Moravskoslezském kraji. Zhoršila se i situace na západě Čech a výrazně méně vláhy zůstává i v pásu, který se táhne od Plzně západně až jihozápadně přes jižní Čechy na jih Vysočiny. Bez většího rizika je naopak Jihomoravský kraj.

Ve srovnání s předchozím týdnem se zmenšily oblasti, kde vědci z Intersucha hodnotí sucho jako extrémní – zvláště v Olomouckém kraji. Zmenšila se i oblast s extrémním suchem v Moravskoslezském kraji. Naopak je ale více míst, kde je sucho výrazné či výjimečné.

Instersucho – intenzita půda k 21. 7.
Zdroj: Instersucho

Špatná je zejména situace v hluboké vrstvě od 40 do 100 centimetrů. Zatímco extrémní sucho i v povrchové vrstvě panuje převážně v Moravskoslezském kraji, v hluboké vrstvě naopak pokrývá podstatnou část Čech i střed Moravy.

Další suché dny

V příštích dnech očekávají meteorologové vysoké teploty přesahující i třicet stupňů Celsia, nebude přitom pršet. Podle výzkumníků z projektu Intersucho se suchá oblast zřejmě v průběhu týdne zvětší, extrémní sucho by mohlo podle předpovědních modelů převládnout i v jižních Čechách a zhorší se i situace na jižní Moravě. Podle předpovědi počasí by se situace mohla změnit opět až na přelomu týdne, kdy meteorologové očekávají přeháňky a bouřky.

Intersucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu a pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

Vědci určují sucho jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru s průměrným stavem pro toto období v letech 1961 až 2010. Podle aktuálních map se zhoršuje již dva týdny kondice trvalých travních porostů a také polních plodin.

Z hlášení zemědělců vyplývá, že sucho výrazně přispělo ke slabší úrodě. Na velké části Moravy, kde společně se suchem decimují úrodu i hraboši, jdou ztráty do desítek procent. „Někdy jsou zprávy zemědělců až hodně zarážející,“ uvedl jeden z tvůrců portálu Instersucho Miroslav Trnka.