Průlomová studie: Pacienti se uzdravují z dosud nevyléčitelné leukémie

Praha - Z dosud nevyléčitelné chronické myeloidní leukémie se zřejmě pacienti mohou zcela uzdravit. Naznačují to první výsledky celoevropské studie, které se účastní i česká centra. Dosud bylo možno projevy tohoto nádorového onemocnění krve jen potlačit, pacienti museli léky brát trvale. V Česku má tento typ leukémie zhruba 1 000 lidí.

„To, co teď vidíme, je průlom. Ukazuje se, že zhruba u 40 procent nemocných, kteří dlouhodobě dobře reagovali na biologickou léčbu, jde léky vysadit, aniž se tím choroba znovu nastartovala,“ uvedla přednostka klinického úseku pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) Hana Klamová.

Biologická léčba se v praxi užívá od roku 2001. Nevede ale k vyléčení, pacient ji musí mít trvale. Pacienti nicméně i díky ní nyní žijí v průměru 25 let, před dvaceti lety to bylo jen pět let. Současná studie má navíc ukázat, že určitou část pacientů dokáže vyléčit úplně. Nový přístup ověřili v roce 2007 ve Francii na stovce pacientů, po třech letech 39 procent bylo i bez léků v pořádku.

V Česku je ve studii 53 pacientů

Zjištění má na větším souboru pacientů potvrdit tříletá celoevropská studie. Začala v roce 2012 a celkem má zahrnout 500 pacientů. Dosud jich bylo zařazeno 260, přičemž z Česka 53. Předběžné výsledky představili vědci minulý týden na hematoonkologickém sjezdu v Miláně – 40 procent pacientů ve studii bylo i bez léků zdravých.

Do studie mohou být zařazeni pacienti po třech letech biologické léčby, kteří mají alespoň rok laboratorní výsledky na úrovni zdravého člověka. Se zařazením podepisují souhlas. Pokud se bojí, že bez léků se jim nemoc vrátí, nikdo je ke vstupu do studie nenutí.

Podle Klamové má nový typ léčby i ekonomický přínos - rok léčby jednoho pacienta nyní stojí zdravotní pojišťovnu 720 tisíc až 1,2 milionu korun. Také pro pacienty je nový přístup výhodný - nemusejí se už potýkat s vedlejšími nepříznivými účinky léků, jako jsou bolesti kloubů a svalů, otoky a únava, kvůli kterým u nich musela být léčba mnohdy na čas přerušena, i s rizikem zhoršení nemoci.

Vydáno pod