Nové volby v desítkách obcí táhly, přišlo 70 procent voličů

Téměř tři čtvrtiny voličů přišly v sobotu k novým volbám do zastupitelstev, které proběhly v 31 obcích. O 201 zastupitelských mandátů usilovali v některých obcích i kandidáti velkých politických stran. Z nich byli nejúspěšnější Starostové a nezávislí.

Nová zastupitelstva získalo po víkendu osm obcí ve Středočeském kraji, pět v Ústeckém kraji, po třech v Jihočeském a Olomouckém kraji, po dvou v Plzeňském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. „V ostatních šesti krajích se nové volby konaly pouze v jedné obci, na území hlavního města Prahy se žádné volby neuskutečnily,“ uvedl mluvčí Českého statistického úřad Jan Cieslar.

Volby bylo v 31 obcích nutno vypsat poté, co se rozpadla zastupitelstva zvolená loni v říjnu. Zájem byl přitom vysoký. Zatímco řádného termínu komunálních voleb se na podzim zúčastnilo 43,2 procenta voličů, nyní přišlo k urnám 70,1 procenta voličů. Nejvyšší účast byla v Mešně na Rokycansku, kde volilo 91,8 procenta voličů.

Nejvyrovnanější byly výsledky v Modřovicích na Příbramsku. Tam ovšem kandidáti zvolili model jednomístných kandidátních listin, kandidoval tedy každý sám za sebe a pět z šesti kandidátů získalo křeslo.

V Bohunicích na Prachaticku, kde rovněž usilovalo šest lidí o pět zastupitelských křesel, na rozdíl od Modřovic sestavili jednotnou kandidátku, která tudíž získala sto procent hlasů.

„Průměrný věk zvolených zastupitelů je téměř 47 let. Nejstaršímu z nich je 75 let a nejmladšímu 26 let,“ uvedla první místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Naprostá většina hlasů a zastupitelských mandátů připadla sdružením nezávislých kandidátů a místním sdružením. K velkým politickým stranám se hlásil jen zlomek kandidátů. Ze sněmovních stran měli nejvíce kandidátů STAN a také dosáhli největšího zisku – samostatně nebo ve sdružení s dalšími nezávislými kandidáty celkem 9,96 procenta hlasů a 16 mandátů. Na tři mandáty pak dosáhlo sdružení ČSSD a nezávislých kandidátů, dva nové zastupitele má KDU-ČSL a po jednom ANO a KSČM. Dva zastupitele získalo také uskupení Občané České republiky.

Od řádného termínu komunálních voleb na počátku loňského října byly již dva další volební termíny. V lednu šlo o dodatečné volby tam, kde se napoprvé nepodařilo sehnat dostatek kandidátů a ve dvou obcích se volby opakovaly. Další termín nových voleb vyhlásilo ministerstvo vnitra na 30. března.

Zatím ale na nový volební termín čekají ve Strakonicích. Již v listopadu soud zneplatnil původní volby, když uznal stížnost jednoho z kandidátů, kterému se nelíbil průběh volební kampaně. Ministerstvo vnitra ale termín zatím neurčilo.