Na horách bude sněžit i o víkendu, v nížinách převážně zataženo a déšť

Během víkendu zůstane obloha zatažená a teploty se budou pohybovat lehce nad nulou. V sobotu i v neděli má sněžit, v nižších polohách ale budou srážky smíšené nebo dešťové. Naopak na horách – zejména v neděli a v Čechách – se čeká další vydatné sněžení, ke kterému se přidá silný vítr. Řidiče tak nadále potrápí sněhové jazyky.

V pátek bude v Česku pokračovat sněžení, které se bude rozšiřovat od severozápadu. Večer už má sněžit na většině území. Ještě později večer se může na severozápadě v nižších polohách objevit i déšť. Obloha bude zatažená až oblačná, zejména na jihu by se ale mohlo objevit i slunce. Teploty se budou pohybovat v rozmezí –3 až +1 °C.

Foukat bude mírný západní až severozápadní vítr, který ale odpoledne zesílí a v nárazech může dosahovat rychlosti až 15 m/s a na horách až 20 m/s.

Během noci na sobotu se bude postupně oteplovat, nejnižší teploty budou v rozmezí +1 až –3 °C a místy se může objevit sněžení, které ale v polohách pod 300 metrů přejde v déšť nebo smíšené srážky. I v noci bude foukat silnější vítr a v polohách nad 700 metrů hrozí tvorba sněhových jazyků.

„Frontální systém postoupí v noci na sobotu z našeho území k jihovýchodu a během soboty začne počasí u nás od západu ovlivňovat další frontální systém,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

O víkendu bude podobné počasí jako v pátek. Sobotní maxima se mají pohybovat mezi 0 a 4 °C. Obloha bude zatažená a přes den se může místy objevovat sněžení, večer by měly padat srážky na většině území. Od západu budou zesilovat, v polohách pod 500 metrů mají přecházet ve srážky smíšené nebo ve sněžení. Také v sobotu je třeba počítat s čerstvým větrem s nárazy kolem 15 m/s, od vyšších poloh proto hrozí tvorba sněhových jazyků a na horách i závějí.

x
Zdroj: ČT24

V neděli se mírně oteplí, rtuť teploměru vystoupá na 2 až 6 °C. Obloha zůstane zatažená s občasným deštěm. Ve vyšších polohách ale budou srážky smíšené nebo sněhové a v Čechách na horách se čeká další vydatné sněžení. Nárazy větru mohou na horách dosahovat rychlosti až 20 m/s.

Podobný ráz počasí bude pokračovat i zkraje příštího týdne. V pondělí zůstane zataženo s deštěm, který bude v polohách od 600 metrů přecházet v déšť se sněhem či sněžení. Nejvyšší denní teploty dosáhnou rozmezí 1 až 5 °C a během dne se má ochlazovat. Vítr ještě zesílí a na horách může v nárazech dosahovat až 25 m/s, což je 90 km/hod.

Také v dalších dnech meteorologové předpovídají zataženou oblohu, až v závěru pracovního týdne může ojediněle být polojasno. V nižších polohách se mohou objevovat déšť nebo přeháňky, ve vyšších pak občasné sněžení. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí –2 až +3 °C, při zmenšené oblačnosti může rtuť teploměru klesnout až na –5 °C.