Česko v mrazové krustě. Na Rokytské slati naměřili 22,6 stupně pod nulou

Teploty na Šumavě nad ránem klesly pod hranici minus 20 stupňů Celsia. Největší mráz celého Česka byl na Rokytské slati, kde bylo minus 22,6 stupně, ale rekord tam nepadl. Na Březníku zaznamenali minus 22,3 stupně. Republika tak zažila podobně chladnou noc jako z úterý na středu; nejčastěji se teploty ráno pohybovaly mezi minus pěti a minus deseti stupni, o něco tepleji bylo ve Frýdlantském výběžku.

Rekordní mrazy zaznamenala asi desítka ze 147 meteorologických stanic v Česku, které měří 30 a více let. V Karlově Studánce, která je s polohou v 800 metrech nadmořské výšky nejvýše položenou obcí Bruntálska, rekord pro 29. listopad dosud činil rovných minus 11 stupňů Celsia. Nyní tam ale teplota spadla až na minus 11,7 stupně.

Mimořádný mráz byl i v Českém Dubu na Liberecku. Čtvrtečních minus 10,4 stupně překonalo původní rekord o čtyři desetiny stupně. Ve Strážnici na Hodonínsku rtuť klesla přesně na úroveň dosavadního rekordu, a to minus 10,9 stupně. Úplně nejnižší čtvrteční hodnotu naměřili v Rokytské slati na Šumavě, a to minus 22,6 stupně, byť bez rekordu.

Krušné hory v okolí rozhledny Pajndl
Zdroj: Facebook Počasí ČT / Václav Svoboda

Mrznout bude podle předpovědi českých hydrometeorologů asi i v pátek. V noci klesnou teploty v Česku na minus tři až minus sedm stupňů a přes den se budou podle meteorologů pohybovat kolem minus tří až plus jednoho stupně. Ojediněle se může objevit slabé sněžení či mrznoucí mrholení. O víkendu se má začít oteplovat. 

Sever a východ Čech ještě ve čtvrtek a v pátek zasáhne silný vítr. Na hřebenech severočeských hor může v nárazech dosáhnout síly vichřice. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu začne platit v jednu hodinu odpoledne pro Liberecký kraj, Vysočinu a některé okresy z okolních regionů.