Stoletá ČTK pozvala do kanceláře. Ukázala více než 170 fotografií z archivu

Dálnopisy, psací stroje, historické fotoaparáty, ale i nejmodernější zpravodajskou techniku – to všechno mohli vidět návštěvníci, kteří se v sobotu vypravili do sídla České tiskové kanceláře.

V pražské Opletalově ulici připravila národní zpravodajská agentura pro zájemce den otevřených dveří. Veřejnost se tak mohla poprvé ve stoleté historii ČTK podívat do míst, na nichž vzniká zpravodajství, které využívají média nejen v České republice. Dveře ČTK se pro návštěvníky otevřely v devět hodin ráno a poslední hosté mohli přijít v 15:30.

„Chceme ukázat veřejnosti, jak agentura pracovala dříve a nyní, jaká technika k tomu zpravodajům sloužila, jak vypadá náš newsroom, jak se zpravodajství tvoří,“ uvedla šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková.

Česká tisková kancelář vznikla stejně jako Československá republika 28. října 1918. Sté výročí si agentura připomíná celý rok. Kromě dne otevřených dveří připravila pro veřejnost například výstavu fotografií Okamžiky století. Na ní prostřednictvím 163 snímků ze svého více než sedmimilionového archivu připomněla události stoleté historie republiky. Výstava putovala po českých a moravských městech a aktuálně je k vidění v Šumperku.

ČTK má 250 zaměstnanců, z nichž je asi 180 redaktorů. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. ČTK není financována ze státního rozpočtu ani koncesionářských poplatků a veškeré náklady hradí z prodeje zpravodajství.

Loni měla ČTK tržby 247 milionů korun a hospodařila se ziskem 8,7 milionu. Zákon o ČTK jako smysl fungování agentury nestanoví dosahování zisku, ale veřejnou službu. Více než šesti stovkám klientů ČTK poskytuje textové zprávy, fotografie, audio, grafiku, video a nejnověji i živé videopřenosy. Každý den vydá na 500 zpráv, přes 300 fotografií z vlastní produkce a asi tisícovku fotografií ze světa.