Byznys na příspěvcích pro nevidomé? Úřady řeší sérii stížností

Praha – Úřady práce se zabývají podezřením na zneužívání státních příspěvků pro nevidomé. Kritika se týká společnosti BRAILCOM o.p.s., která nabízí zrakově postiženým bezplatně pomoc se sháněním speciálních telefonů či počítačů. Ty za normálních okolností z 90 procent proplácí stát, zbytek jednotlivci ze svých kapes. Problémem je, že BRAILCOM přístroje dodává údajně předražené, na čemž tratí stát a ve finále i zrakově postižení.

Upravený počítač nebo telefon jsou pro nevidomé nezbytností. Každé takové osobě proto stát poskytuje příspěvek, který činí drtivou většinu z ceny. Zbylých 10 procent si ale žadatel už zaplatí sám, a tak musí hledat nejvýhodnější nabídku. V tom mu slibuje ulehčit společnost BRAILCOM a nabídne, že veškeré starosti s žádostí o příspěvek vyřídí sama, pokud jí klient udělí plnou moc. Navíc každému garantuje, že zmíněnou spoluúčast také proplatí.

Podle řady nevidomých jsou ale podobně zařízené přístroje výrazně dražší. V některých případech může jít až o dvojnásobné navýšení, tvrdí. Lidé bez zraku se proto obrátili na společnost Transparency International (TI). Ta vzápětí vyzvala úřady práce, aby nestandardní postupy společnosti BRAILCOM prověřily.

Zástupci společnosti BRAILCOM, které Česká televize oslovila, údajně předražené pomůcky hájí. "Dodáváme pomůcky jiné, s jinou užitnou hodnotou, která je několikanásobně větší než pomůcky na trhu," sdělila firma po emailu.

Kontrola ze strany úřadů práce je klíčová – právě ony totiž žádosti o speciální přístroje proplácejí. Některé krajské pobočky přitom podle TI podobným žádostem v minulosti vyhověly. Mezitím už i vlastní vyšetřování úřadů práce na tyto problémy upozornilo. Nemělo přitom jít jen o neúměrné ceny, ale také žádost o příspěvek za úplně normální vybavení. „Například u tabletů, kde je, dejme tomu, hlasové vytáčení už v ceně, tak i za takovéto služby si účtovala zvláštní příplatky,“ sdělila mluvčí Generálního ředitelství Úřadů práce Kateřina Beránková.

Braillský řádek umožňuje nevidomým číst i webové stránky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Postih firmě nehrozí, brání se specifickou situací v oboru

Ředitelství úřadů práce také přislíbilo, že případ projedná s ministerstvem práce a sociálních věcí. Podle zástupců společnosti BRAILCOM jde ale o nepochopení. „Ministerstvo žel nedisponuje potřebnými znalostmi v oboru našeho podnikání,“ sdělil zástupce.

Tím, že stát u některých podezřelých žádostí příspěvek uznal, přitom mohl tratit nejen sám, ale ve finále i nevidomí. V zastoupení společnosti u nich mohlo dojít k rychlejšímu vyčerpání částky, kterou jim mohl stát přiznat v souhrnu za dobu pěti let, tvrdí TI.

Žádný postih firmě BRAILCOM zatím nehrozí. Zákon zřejmě nijak neporušila a ani samotní úředníci podle svých šéfů nepochybili. V jejich prospěch mluví fakt, že na některé podezřelé ceny upozorňovali dokonce sami a jejich podezření prokázala hlubší kontrola. Do budoucna pak mají podle vedení Úřadů práce podobným problémům zabránit přísnější pravidla.

BRAILCOM: Cenu lze vysvětlit, dodáváme lepší výrobky (zdroj: ČT24)