Strany se dohodly. Prezident chce ve vládě odborníky, opakuje Mynář

Praha - Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář naznačil, že prezident Miloš Zeman chce ovlivnit složení budoucí vlády s požadavkem odbornosti nastupujících ministrů. S konkrétním stanoviskem vejde ale prezident ve známost až s oficiálním návrhem jmen, který mu ještě před koncem roku přinese předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V minulém týdnu si Hrad nechal vypracovat memorandum šéfa Ústavu státu a práva Jana Bárty, který mu pravomoc ovlivňovat složení ministrů přisuzuje. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové ale většina ústavních právníků vidí pravomoc především v rukou premiéra, prezident by mohl zasáhnout jen v případě hrozby porušení zákona.

„Pan prezident chce, aby na postu ministra byl odborník, nic víc, nic méně. Jestli si pod tím představíme velký, nebo malý zásah, už záleží asi na každém,“ odpověděl na dotaz ve Studiu ČT24 Zemanův kancléř. Zopakoval, že výhrady hlavy státu k nominaci Martina Stropnického na post ministra obrany jsou již všeobecně známy. V rozhovoru pro Události, komentáře Mynář dodal, že prezident nebude dogmaticky trvat na lustračním osvědčení.

Zda a jak případně Miloš Zeman zasáhne do sestavování nastupujícího kabinetu, je nutné podle Mynáře počkat, až Bohuslav Sobotka, pověřený jednáním o nové vládě, přinese Zemanovi oficiální seznam se jmény ministrů, které si ve svém kabinetu přeje. „Počkejme na seznam, s kterým přijde Bohuslav Sobotka. Dosud známe jen ten, který zaprvé vyšel pouze v médiích a zadruhé není ani úplný. Prosím, počkejme, až ČSSD schválí všechna jména a seznam bude úplný a oficiální,“ zdůraznil kancléř.

Kancléř Vratislav Mynář: „Pokud bude hnutí ANO na tom trvat, pak pan prezident bude chtít doložit některé argumenty, že pan Stropnický bude správné jméno na post ministra obrany.“

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec: „Slyšel jsem pana Mynáře, že pan prezident bude chtít o návrzích diskutovat a doložit některé skutečnosti. Myslím si, že diskuse je prospěšná. Znovu ale opakuji, že koalice se dohodla na tom, že pokud se dotvoří společný návrh tří stran včetně personálií, bude za ním stát jako jeden muž i ve vztahu k diskusi s panem prezidentem.“

Místopředsedkyně ANO 2011 Věra Jourová: „Podle našeho názoru je silnější hráč při sestavování vlády pověřený premiér a myslím, že pan prezident by měl ta jména respektovat.“

Lídři pravděpodobné budoucí koalice zveřejnili po víkendovém jednání jména většiny kandidátů na ministry. Dohodli se taky na rozdělení křesel ve vládě - ta by měla nakonec mít sedmnáct členů. Osm nominují sociální demokraté, šest hnutí ANO a tři lidovci - více najdete zde. 

Sobotka předloží seznam prezidentovi, strhne se zápas o pravomoci?

Zeman přednedávnem ohlásil, že nehodlá jen pasivně odsouhlasit všechna jména, která mu Sobotka přinese. S obdobným závěrem přišlo i memorandum šéfa Ústavu státu a práva Akademie věd ČR Jana Bárty, kterého o stanovisko Pražský hrad požádal. Ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Kysela ale vidí hlavní pravomoc vybírat ministry v rukou ministerského předsedy, prezident má podle něj bdít nad právními překážkami jmenování jednotlivých ministrů.

Politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková pro ČT řekla, že většina ústavních právníků se shoduje na minimálním manévrovacím prostoru prezidenta v chuti ovlivnit sestavení budoucí vlády. „Nemusel by jmenovat ministra v případě, že by to bylo v rozporu se zákonem… V zásadě ale manévrovací prostor je velmi malý,“ uvedla s tím, že prezident ze své funkce nenese odpovědnost. „Jestliže nenese odpovědnost za vládnutí, pak nemůže ovlivňovat to, jakou podobu vláda bude mít, pokud to není v rozporu se zákonem,“ dodala. Komentáře ze strany Zemana Dvořáková očekává, nemyslí si ale, že by prezident situaci nechal dospět až ke kompetenční žalobě.

Jednou z možností je i kompetenční žaloba na prezidenta

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro ČT uvedl, že s koaličními partnery už o možném střetu s Hradem předběžně hovořili. „Tady je nutno postupovat podle ústavy. To znamená, že pokud se předsedové stran dohodnou a pan premiér si návrhy osvojí, přednese je panu prezidentovi, ústava tu hovoří naprosto jasně - prezident jmenuje,“ prohlásil. Pokud by ale přeci jen prezident neakceptoval některé jméno a po delší období by ministra odmítal jmenovat, nezbývala by podle něj jiná možnost než se s kompetenční žalobou obrátit na Ústavní soud.

Zeman se netají odhodláním mluvit do složení vlády

Prezident Miloš Zeman už v minulosti avizoval, že nemíní souhlasit s každým jménem, které mu Bohuslav Sobotka při skládání vládního kabinetu předloží. Přestože Hrad zatím konkrétní výhrady k žádným jménům neměl, deník Právo už přišel s tím, že problém může nastat se jmenováním Lubomíra Zaorálka. Také se Zeman ohradil proti Martinu Stropnickému jako možnému ministrovi obrany.