Lidovci vzkazují: Buď tři resorty, nebo nic

Praha – Pokud KDU-ČSL nebude mít možnost obsadit tři ministerstva, do vlády strana nepůjde. V pořadu Hyde Park to řekl předseda poslaneckého klubu Marian Jurečka. Rodící se koalice chce rozdělení ministerstev projednat již příští týden. Zaznít by měla i jména těch, kteří vládní křesla obsadí. Více než dva resorty ale lidovcům nechce dát zejména hnutí ANO. Situací může ještě otřást prezident, který již avizoval, že se k personálním otázkám bude vyjadřovat.

Disponovat pouze dvěma křesly ve vládě podle Jurečky znamená mít marginální pozici. „Dvě křesla by pro nás znamenala účast ve vládě za každou cenu, a to my nechceme. Usilujeme o tři resorty, na které jsme schopni nabídnout kvalitní lidi (…) Nebude-li mít KDU-ČSL možnost mít tři křesla, tak do koalice nepůjde,“ konstatoval Jurečka.

Nabízená ministerstva kultury a zdravotnictví totiž lidovcům nestačí a zálusk mají i na jiné resorty, než které jim byly nabídnuty - šéfovat by chtěli buď zemědělství, sociálním věcem nebo třeba školství. „To jsou resorty, o které bychom chtěli usilovat, a páni předsedové to musí vykomunikovat,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Varianta dvou ministrů, vicepremiéra nebo ministra bez portfeje je podle něj mrtvá.

Právě to je totiž jedna z možností, jak by měli lidovci tři místa ve vládě a jen dvě ministerstva. „Koaliční partneři se můžou dohadovat o tom, jak zajistit to, aby lidovci měli tři místa ve vládě. Oni totiž tvrdí, že nechtějí jen tři místa, ale tři ministerstva, což je rozdíl. Například předseda strany Pavel Bělobrádek by mohl být vicepremiérem bez ministerstva,“ uvedl komentátor Petr Hartman.

  • Lubomír Zaorálek: „S tím původním návrhem shoda nebyla, takže předsedové se sejdou po 15. prosinci a bude se jednat dále. Vzhledem k tomu, kolik jsme dali práce do společného programu, musíme i tady najít řešení.“

ČSSD je kompromisu nakloněna, ANO pro lidovce tři křesla nechce

Snahy lidovců se ale nelíbí hnutí ANO - dva resorty pro stranu, která má ve sněmovně 14 poslanců, prý stačí. „Podle počtu voličů to vychází na dva resorty,“ argumentuje předseda hnutí Andrej Babiš. Sociální demokraté naopak připouštějí, že změna ještě nastat může. Navrhují třeba vyměnit ministerstvo práce a sociálních věcí za zdravotnictví. Zemědělství i průmysl chce ale strana pro sebe.

Andrej Babiš a Martin Stropnický (ANO)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Hnutí ANO, které má mít sedm resortů, zatím vyčkává na další schůzku lídrů stran. Ve vládě chce mít Věru Jourovou i Martina Stropnického - vedle nich se ale můžou objevit i nestraníci. A šéf hnutí Andrej Babiš počítá s tím, že spíš než ministerské křeslo obsadí to vicepremiérské. „Každé má své pro a proti, mně by vyhovoval lépe ten vicepremiér, ale i to má negativa,“ uvedl. Jestli se lidovcům podaří partnery přesvědčit, aby ve vládě obsadili víc než dvě křesla, ukáže nejdřív neděle.

Do personálního obsazení vlády ještě může promluvit i prezident Miloš Zeman. Podle deníku Insider by prezident mohl mít výhrady nejen vůči Lubomíru Zaorálkovi, ale také vůči Jiřímu Dienstbierovi, který by mohl být i šéfem legislativní rady vlády. „Pokud Bohuslav Sobotka bude trvat na svém a podpoří ho ostatní koaliční partneři, tak si neumím úplně představit, že by Miloš Zeman nakonec odmítl jmenovat ministry,“ podotkl Hartman.