Ministr odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce. Trestně stíhaný člověk podle něj nemůže zůstat ve funkci

UDÁLOSTI: Ředitel Bulovky kvůli policejnímu obvinění skončil (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu ráno odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka. V nemocnici koncem června zasahovala policie. Nováka následně spolu s dalšími lidmi obvinila z manipulování zakázek. V Bulovce mělo jít o úklidové služby za 149 milionů korun.

Vojtěch zdůvodnil svůj krok Novákovým trestním stíháním. „O tom, zda je pan Novák vinný nebo nevinný musí rozhodnout soud, nicméně pokud existuje podezření, že spáchal trestný čin v době, kdy působil ve vedení nemocnice, tak jeho další setrvání ve funkci pro mě bylo zcela neakceptovatelné. Pan Novák navíc nebyl schopen danou záležitost dostatečně vysvětlit,“ uvedl ministr.

„Nemocnici dál řídí zástupce statutárního orgánu. Nemocnice funguje bez omezení péče,“ řekl mluvčí nemocnice Martin Šalek. Nováka nahradila náměstkyně pro léčebně-preventivní péči Hana Roháčová.

Novák vedl nemocnici teprve od 1. května, kdy ve funkci nahradil odvolanou Andreu Vrbovskou. Tu soud kvůli zmanipulovaným zakázkám poslal o víkendu do vazby. Ministr chce proto provést revizi všech dodavatelských smluv v nemocnicích přímo řízených ministerstvem.

„Budu od ředitelů požadovat přesoutěžení všech dodavatelů spojených s touto kauzou, a to v co nejkratším termínu. Jakékoliv netransparentní smluvní vztahy nebudu v žádném případě tolerovat,“ uvedl Vojtěch.

Zakázky na úklid a stravování

Policie už v kauze manipulací se zakázkami ve dvou pražských nemocnicích obvinila jedenáct lidí a dvě firmy. Hlavní postavou celého případu je podle policie ústecký podnikatel Tomáš Horáček. Spolu s ním detektivové stíhají i Vrbovskou. Obviněný je i nyní už bývalý ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák, který na funkci rezignoval v úterý.  

Vyšetřování se týká dvou zakázek – na stravovací služby v Nemocnici Na Františku a na úklid v Nemocnici Na Bulovce. Horáček je ústřední postavou celé kauzy. Podle policie využíval svého osobního vztahu s Vrbovskou. Sami nebo spolu s dalšími osobami manipulovali s průběhem zadávacích řízení, aby zakázky získaly předem domluvené firmy.

„Bc. Horáček a MUDr. Andrea Vrbovská byli těmi, co celé jednání vymysleli, koordinovali a řídili. Ing. František Novák, jako podřízený MUDr. Andrey Vrbovské a osoba mající na starosti administraci a průběh předmětné veřejné zakázky, plnil pokyn Andrey Vrbovské,“ stojí v materiálech kriminalistů. „Zjednal časovou přednost a též výhodnější podmínky tím, že jim umožnil podílet se na vytváření obsahu dokumentace pro zadávací řízení.“

Podle ministra zdravotnictví resortní kontrola v případě Bulovky odhalila „nestandardní vazby se společností První chráněná dílna“; tu vlastní právě Horáček a zakázky nezískala jen na Bulovce. „Nejen po Bulovce, ale i po ostatních nemocnicích, které jsou přímo řízené ministerstvem zdravotnictví, proto budu určitě chtít, aby udělaly revizi veškerých dodavatelských smluv, které jsou navázány na společnosti zapojené v této kauze kolem pana Horáčka,“ dodal Vojtěch.

Sám Horáček obvinění odmítá. „Má za to, že ten rozsah je neodpovídající a právní kvalifikace chybná. Na obě obvinění jsem podal stížnost,“ sdělil České televizi už v úterý jeho obhájce Jiří Teryngl – a o selhání nechce mluvit ani odvolaný ředitel Novák. „Cítí se nevinen,“ sdělil mluvčí nemocnice Martin Šálek.

Horáček dal ANO na volby 400 tisíc

Horáček se podle iRozhlasu rovněž angažoval v kampani ANO před komunálními volbami v roce 2014. S ním spojená firma Active Vision hnutí zadarmo zajistila pojízdný billboard a spoty v hodnotě téměř 400 000 korun.

Hnutí Horáček pomáhal i před krajskými volbami o dva roky později. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš rozhlasu sdělil, že ANO dar vrátí. „Musíme zjistit, jak se ten pán do hnutí vetřel. Projednáme to na výboru,“ dodal.